Експерт по сигурността: Ситуацията в Харманли не беше неочаквана!

"Обещаваме интеграция без да сме решили въпросите с интеграцията на нашите малцинства"
25 ное 2016 14:00, Екип на Bloomberg
5
Експерт по сигурността: Ситуацията в Харманли не беше неочаквана!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в Харманли не е нещо неочаквано, конфликтният потенциал с пристигането на маси от бежанци у нас не може да не ескалира в даден момент. По-интересното е да проследим дали не става въпрос за някакви организирани взаимодействия, защото се чуваше, че и в други страни стават подобни неща. Това посочи експертът по сигурността и преподавател в Нов български университет Тихомир Стойчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Имаме поредното правителство или политическа криза, в която констатираме, че не ни достига институционален капацитет. Иначе в документално отношение прекрасно и логично сме подредили възможностите да изпреварваме събитията, а след това да казваме, че те сами са се случили", каза още Стойчев. 

По думите му ние обещаваме интеграция без да сме решили въпросите с интеграцията на нашите собствени малцинства. Според експерта българските политици в момента се държат безотговорно.

"Мина поредната еуфория около една избирателна кампания - избрахме президент, това отключи амбициите на политическите сили да започнат да редят коалиции, някои партии, които сега са поканени да съставят правителство се отказват да правят това", каза той.

Според Стойчев откакто е приета стратегията за сигурност през 2011 не се наблюдава политиките в нея да се провеждат прозрачно и последователно.

"Ние сякаш напълно се отказахме от суверенитет, защото се поставихме в условия непременно всичко да съгласуваме с ЕС", допълни Стойчев.  

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Ето ви три причини тези хора да нямат работа тук/поне 3! /__ Не сме прифронтова държава за да е неизбежен потокът от бежанци;_ Не сме религиозно и етнически близки; _ Не сме им дължници _ когато България е воювала, Българи не са търсили подслон в техните страниДа, човешко е да бъдем съпричастни и да помагаме, но доколкото и с каквото можем _ преселението на общности тук е неприемливо! Всяка държава защитава първо своите интереси_може да е цинично,но без това дуржавност няма.
4
0
 
8
 
! Отговори
бхк преди 7 години
Усложливо ДНЕС.БГ не е публикувало словохулството от ДНЕС на родоотстъпника от БХК - как едва ли не погромът е бил провокация от българска страна. Срам и позор! Доста ибрици, като Кънев и други НПО и изедници на обществото трябва час по-скоро да последват другаря Чаушеску!
3
0
 
8
 
! Отговори
фишеци преди 7 години
Така както готовността на службите е само на хартия ... такива са и познанията на експертите ... само на хартия и пред микрофона! Жалко за пострадалите жандармеристи вчера! Но акцията им беше нещо като "бой на *** в тъмна нощ" Само около водното оръдие имаше свтлина и гнусните агресори минаваха спокойно отстрани и мятаха разни "предмети" по жандармеристите и "техниката" им. Независимо че успяха да "умиротворят" ***, дадоха над 20 ранени. До някъде ми е жал за униформетите ...
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** кви експерти ве?!Я отворете и си вижте архивите от преди поне 2 години,какво пишеха хората под статии за бежанци!!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алоооуууу, експертите, стига приказки и седенки! Нема време! Разбирате ли че нема време за такива работи?!