НАП си изпатила от непрофесионализма си

Агенцията неглижира от години системите си за сигурност
Обновена: 24 юли 2019 19:22 | 24 юли 2019 19:20, Екип на Bloomberg
11
НАП си изпатила от непрофесионализма си
Снимка: Pixabay

Националната агенция по приходите си изпати от непрофесионализма по отношение на защитата на своите системи, коментира проф. д-р Румен Трифонов от VUZF Lab в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"НАП прояви недостатъчен професионализъм и недостатъчна ангажираност с проблемите на киберсигурността, свързани с електронното правителство. Електронното управление предполага такива електронни административни услуги, чрез които е станал пробивът", казва професорът.

Изтеклите данни от НАП са в следствие на нарушение на чл. 25 от GDPR, според който подобен тип данни трябва да бъдат класифицирани под псевдоним, за да се избегне директният достъп до ценна информация, като ЕГН, номер на лична карта, e-mail, телефони и т.н.

Какви мерки предстои да вземе агенцията, за да предотврати подобен нов епизод, може да научите от страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
A преди 4 години
До 1 71. В обявата размерът на заплатата е да уплаши "не нашите" специалисти. После се подписва догово , в които размерът на заплатата е др. 2. Ако специалистите в администрацията са гола вода, тогава на граждански договор се назначават"наши" хора-може и пенсионери стига да са много"наши"3. Всички програмни продукти са по обществени поръчки-познай кой печели поръчките
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При 600-700 лева заплата за ИТ специалистите в НАП, какво друго да се очаква.
7
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
НАП обявява конкурс за IT специалисти.Заплата 720 лв+благинки! :) Познайте от пръв път, колко желаещи се явиха?!? ЦИРК!!!
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 - а дали тази цифра е вярна? Според Горанов бяха пострадали само 3 процента от населението, докато бяха източени данните на 1 милион души в Нета, и хакерът разполагаше с данните на още 4 милиона.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в затвора всичките от фирмата.оставка в НАП.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това беше нормална държава щяха да хвърчат глави и оставки. БГ е просто нив ден. Държава цирк.
3
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 4 години
Поздравления лично от Мен БГ Днес! Най накрая .Да каже някой в прав текст.ЧЕ ЦАРЯТ ВСЪЩНОСТ Е ЧИСТО ГОЛ! -:) Некадърни са! И аз така мисля! След като един 20 г пикльо .Си играе вече дни С "професионалистите" на Борисов.И не мога да му разбият паролите.Си представете и сетете "Какви специалисти" са! -:) Леле леле. Добре че наближават избори.Иначе на българина.Не му стискаше да грабне сопата.И изгони тоя НЕКАДЪРНИК! Скачал през годините От пост на пост в държавата! Но сега всички ще "гласуваме!
2
1
 
9
 
! Отговори
Балама преди 4 години
А бе какъв хакер, каква фирма, какъв пробив, какъв непрофесионализъм и още бабини деветини. Според човек от друга институция, също свързана с приходите в държавния бюджет, това си е чиста вътрешна работа. А точно кой и защо го е поръчал и го е направил, може и да не научим пряко. Ще си проличи по политическите интриги и преразпределението на постовете и благините.
1
3
 
10
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Ако белиО хакер не беше пратил писмо до медиите от НАП още нямаше да знаят, че са ги хакнали те такива спецове са. Кажете къде в държавния апарат не са все такива калинки верни и предани на "слънцето" от Банкя да се свети името му.