С промените в Конституцията главният прокурор нямало да диктува всичко

Конституционният проект претърпял много качествено изменение
18 дек 2023 21:07, Екип на Bulgaria On Air
10
С промените в Конституцията главният прокурор нямало да диктува всичко
Снимка: БГНЕС

Поставяме фокус върху това ще отпаднат ли зависимостите в съдебната власт след конституционните промени.

"Конституционният проект претърпя много качествено изменение между първо и второ гласуване. Огромна част от текстовете всъщност не бяха в този вид на двете първи гласувания. Някои текстове, които по-скоро бих оприличил като бутафорни, за отвличане на вниманието, отпаднаха. Това бяха текстове свързани с вторите мандати на кметовете и датата на националния празник", заяви адв. Велислав Величков в предаването "Денят ON AIR".

Според адвоката тези теми са били повдигнати, за да се отвлече вниманието от по-важните промени.

Не трябва да се позволява главният прокурор да ръководи цялата прокуратура по начина, по който е възможно в момента, смята адв. Величков. Той е убеден, че с предложените промени ще има успех в ограничаването на правомощията на обвинител номер едно.

"Няма да има повторни мандати на главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Главният прокурор, поне по Конституция, няма да ръководи заседанията на прокурорския съвет и да упражнява своето влияние по този начин, което съчетано с премахването на надзора за законност на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, вече имаме едно много съществено ограничаване на неговите правомощия точно в тази част, в която той можеше да изземва дела и преписки, да ги мести от прокуратура в прокуратура, да ги взима в Главна прокуратура, да диктува дали да образуват досъдебни производства", поясни адв. Величков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се изравни балансът във Висшия съдебен съвет и да не се позволява той да се ръководи от политически нагласи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Величков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
До 6 преди 4 месеца
Точно обратното.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак замазват очите на народа, как си представяте че проект на Пеевски, ще работи в полза на хората.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПП си правят конституцията за тях,вземат правата на прокурора и президента ,защото ги е страх и искат да правят каквото искат
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прокурорът е залъгалката за раята, истинските промени са свързани с разрешаването на чужденци да заемат ключови позиции в държавата. Подготвят се да ни овладеят тотално
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С промените в Конституцията се дава възможност всеки чужд гражданин,придобил и бг такова,примерно Кенет Мъртън ,да ни го "назначат" за премиер!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Политичарите двойни граждани ще диктуват на главния прокурор, този път без да се крият. Боко се криеше и пак му диктуваше. Когато главния прокурор стана независим, господарите му го махнаха.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това ще изиграе своята роля, ако всички прокурори на по-низши нива бъдат уволнени, иначе всичко ще бъде по гербаджийски, защото те са гербаджии!
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всяка жена, която до 30 годишна възраст има повече от 5 мъже в тефтера си, е лекa жена!
1
3
 
11
 
! Отговори
от село преди 4 месеца
Деветото джудже стана ГЛ. прокурор . !! Няма такъв курник в света като нашият !