Българите първенци по инвестиции в имоти в Гърция

Даваме до 150 хил. евро за ваканционен имот в южната ни съседка
24 юни 2024 21:20, Инна Ангелова
72
Българите първенци по инвестиции в имоти в Гърция
Снимка: Pixabay

Все повече българи инвестират в имот в южната съседка Гърция. Повече от 50% от продадените имоти в префектура Халкидики са в ръцете на чужденци. Ние сме на челно място в класацията, следват ни сърби, румънци, гърци и израелци. Немските купувачи са предимно пенсионери, но имат малък бюджет и търсят предимно малки селски къщи.

Тенденцията към инвестициите на българина споделя съсобственикът на "Halkidiki Properties" Йоргос Цигарас. По думите му - българите харчат големи суми за ваканционен имот, докато израелците идват като купувачи на евтини имоти, с цел да ги обновят и препродадат на по-висока цена. В същото време те гледат и хотелски единици, които се продават, стига да има възможност, съобщава кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

"Израелските инвеститори имат основна особеност спрямо другите инвеститори в района на Халкидики, тъй като търсят имоти на ниски цени, докато гръцкият пазар непрекъснато бележи ръст на цените", отбеляза той.

Интересът на чуждестранните инвеститори в района на Халкидики е насочен основно към жилищни проекти и съществуваща хотелска инфраструктура, докато от 10% до 15% от търсенето се отнася за покупка на парцели. Що се отнася до интереса на сърбите, Цигарас подчерта, че те се стремят да купуват предимно малки къщи, като наличните суми варират от 60 хиляди до 70 хиляди евро.

Българските и румънските инвеститори търсят жилища до 150 000 евро, 12% до 15% търсят жилища за един милион евро, докато останалите проценти възнамеряват да похарчат до 500 000 евро. евро. "Има обаче и случаи, когато искането им няма паричен таван", както отбеляза Цигарас.

За туристическата инфраструктура, десетки от които се продават, интересът на чуждестранните инвеститори е насочен основно към съществуващи хотелски комплекси, за които ще се наложи реконструкция, но без дългосрочно забавяне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от Политика
Политическият език се вулгаризира и опростачи до недопустима степен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Маляка преди 3 дни
Данъци и такси честито ! В Гърция не е като у нас.
60
7
 
2
 
! Отговори
Кукувица преди 3 дни
Приведените цифри не означават, че в Гърция е хубаво. Това са пътници, които са пресекли границата. Вероятно повечето от тях транзит за други държави. Гърция е една слабо развита фалирала държава, без перспектива за подобрение.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Я ДА ВИДИМ ФАКТИ ОТ НСИ - ПЪТУВАНЕ НА БГ ГРАЖДАНИ В ЧУЖБИНА ЗА М АПРИЛ В 2024Г В ГЪРЦИЯ- 149 382- ПЪТУВАНИЯ, НЕ ЗНАМ КАК Е В СЪРБИЯ АМА И ТАМ ХОДЯТ БЪЛГАРИТЕ- 54 617, В ТУРЦИЯ- 196 000-НИЕ НА БАЛКАНИТЕ УВАЖАВАМЕ СВОИТЕ СЪСЕДИ НИЕ ХОДИМ ПРИ ТЯХ И ТЕ ПРИ НАС.
58
2
 
2
 
! Отговори
Пипи Късото Чорапче преди 3 дни
Калотина е редовно задръстена, не съм чула някой някога да твърди, че в Сърбия е много хубаво.
57
4
 
3
 
! Отговори
Кукувица преди 3 дни
Границите може и да се задръстват, не защото в Гърция е хубаво, а защото България не е изградила гранични пунктове с адекватен капацитет.
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Моля ви не задръствайте границите ни с Гърция-ето четете тя била фалирала- Ходете в Китай, Северна Корея или в най МИРНАТА ДЪРЖАВА НА ПЛАНЕТАТА РУСИЯ
55
8
 
5
 
! Отговори
Кукувица преди 3 дни
За Русия не знам, обаче Гърция със сигурност е фалирала държава. Поставена е на изкуствено дишане от ЕЦБ и се надява да намери наивници в България да си харчат парите там.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Професор Иво Христов каза, че Европа е катастрофирала, вече я няма-каза той- така че купувайте имоти в Русия, Китай, Индия, Северна Корея, Виетнам- Ето това е БРИКС- ние всички чакаме да видим как 20 000 000 руснаци ще се приберат от в Русия от фалиралата Европа- това е бъдещето- там просперират!
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Българите са бедни, за това купуват в гърчия а не на Витоша.
52
6
 
4
 
! Отговори
Куку преди 3 дни
През Гърция само транзит и то със затворени прозорци на колата, за да не ти откраднат нещо крадливите ***.
51
7
 
4
 
! Отговори
Цяж преди 3 дни
Нормален човек в Гърция и една кифла няма да си купи.
50
7
 
4
 
! Отговори
Ъф преди 3 дни
Гръцките олигарси започнаха отново да си правят реклама на фалиралата държава. Трябва да си много л@@у@@д за да отидеш от България в Гърция и да си купуваш там имот.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Имотите в Гъ ция най-често са кочини на много високи цени.Иначе Гърция е супер ,морето е супер квалитетно.И няма да е начин да е друго-Гърция има 16 000 км крайбрежна ивица,България 350 км.....
48
6
 
8
 
! Отговори
Една е България преди 3 дни
Кло а ката на Балканите пост съвецка нарко държава в списъка за пране на пари на ЕС с хора в властта с криминално минало.Държавата на бялото робство с природа на която и е баха майката .Гърция е рай България е адът!
47
1
 
11
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 3 дни
Еми моите гербери трябва да перат някъде парите от дрогата, еврофондовете и далаверите хехе
46
3
 
9
 
! Отговори
Бизнесмен преди 3 дни
Бетонирахме България, сега ще бетонираме и Гърция хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
45
1
 
8
 
! Отговори
Икономист преди 3 дни
Бг инвестициите в гръцки имоти са по-големи от общия размер на преки чуждестранни и български инвестиции в България!
44
3
 
3
 
! Отговори
България ми прилича преди 3 дни
На Украйна по това че взима като нея яко кредити които не може да върне.
43
2
 
3
 
! Отговори
китайски грък банкер преди 3 дни
Нема лошо. Купуваме имоти като за световното. 100 милиарда лева не са шега, трябва да ги набиваме некъде все пак.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Някой знае по какво не сме първенци? От началото на годината България е взела нови 900 млн. задължения. Не е ли парадокс?