Да се върне ли прогресивният данък, за да се напълни бюджетът?

Попитахме бизнеса и анализатори уместно ли е
19 мар 2010 21:23,
223
Да се върне ли прогресивният данък, за да се напълни бюджетът?
Снимка: Булфото

Огласеният през последните дни предварителен вариант на антикризисни мерки, който предизвика в голямата си част недоумение и недоволство сред обществото и чието авторство Министерството на финансите официално отрече, накара някои икономисти и синдикати да предложат свои мерки за „напълване“ на държавния бюджет.

Преди два дни повечето от запитаните от Investor.bg икономически анализатори изказаха становище, че вероятно така представеният предварителен вариант на антикризисни мерки в действителност няма да бъде въведен в голямата си част.

Днес в публичното пространство беше огласена от бившия директор на Националния осигурителен институт (НОИ) доц. Йордан Христосков и идеята да се върне прилагането на прогресивния подоходен данък, т.е. доходите над определена сума да се облагат с данък, по-висок от 10% (какъвто сега е „плоският“ данък, с който се облагат всички). Предложението е например да има ставка от 20%, като така постъпленията в бюджета ще се увеличат с около 500 млн. лева. В подкрепа на идеята се обяви и представител на ръководството на КНСБ с уговорката, че са възможни различни варианти за прилагането й, вкл. въвеждането на необлагаем минимум.

„Смятам, че въвеждането на „плоския“ данък е постижение на българската данъчна система и той не трябва да се отменя, тъй като създава стимули за привличане на преки чуждестранни инвестиции и за развитие на бизнеса като цяло.“ Това коментира по темата за Investor.bg ръководителят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски. Практиката сочи, че при по-ниска данъчна ставка има по-висока събираемост на съответния данък, допълни той.

Същевременно от ЦИР смятат, че трябва да се направи всичко възможно страната да приключи годината с бюджетен дефицит по-малък от 3%, каквото е едно от изискванията за присъединяване към еврозоната.

Прохаски изказа мнение, че ако не се сбъднат прогнозите на Министерството на финансите за увеличение на приходите към средата на годината, то държавният бюджет за 2010 г. трябва да се актуализира официално в посока надолу през юни. Според анализатора още отсега трябва да се дебатира по този неблагоприятен вариант, за да може по-успешно да се реагира към средата на годината, ако се наложи.

А междувременно трябва да се ограничат административните разходи на държавата, допълни Прохаски.

Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч“ също обоснова становището си за запазване на „плоския“ данък с неговата висока събираемост. По думите му по-висококвалифицираните хора, които се предполага, че са и с по-високи доходи, ще допринесат основно за излизане на страната ни от кризата и затова не трябва именно на тях да се вдига данъкът.

Освен това хората с високи доходи имат и по-голяма покупателна способност, което ще стимулира потреблението на стоки в страната, допълни Богданов.

Въвеждането на прогресивен подоходен данък не е мярка, която може да допринесе за растеж на икономиката, каза за Investor.bg и председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев. По думите му тази мярка дори може да доведе до нарастване на дела на „сивата“ икономика.

Според Данев голяма част от недостига на средства в НОИ и НЗОК се дължат на факта, че „държавата е некоректен платец към тях“. „БСК одобрява мярката държавните служители да си плащат осигуровките, което всъщност е наше предложение, но е против понижението на осигурителните ставки“, заяви още Данев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
1
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
Колко си се трудил,не знам!Но,ако си бил предвиден в пейзажа,т.е.издънка на партийно ***,убеден съм в успеха ти!С честен труд,на долу стърчащия ми ги разказвай,най многа да вегитираш от аванс до заплата!Не току така народа проклина чорбаджии изедници и ненавижда богаташите!Фолклора и историята го показват!Бездушни и алчи забогатяват,нормалните живеят добре,но наистина с труд и то честен!
197
0
 
1
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
От сивата,безгласна *** и три кожи са малко!Ако сме НАРОД С ДОСТОЙНСТВО,да ги пометем и изметем!НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ по техните закони от47-48година,защото са издънки на бандити и кримипрестъпници!Проследете им потеклото и ще се убедите!Дремейки,я не сакам да съм добре.Сакам Вуте да е зле,до тук я докарахме!По кофите,ама и там вече нищо няма!Много станахме!
196
0
 
1
 
! Отговори
мале мале преди 14 години
Аз съм твърдо ЗА.Ще ударим явно дебелите заплати на чиновниците,макар че в тази криза много от работниците и служиетлите ще бъдат преназначени на по 4 часа или 40 часа в месеца или пък на по нисък праг на осигуряване.Не му е времето сега.Ще процъфти сивата икономика.Трябваше преди да го направим.
195
2
 
3
 
! Отговори
обективен преди 14 години
които ще кажат, че това е смисълът на държавността и на съвременото общество, богатите да плащат повече от нямащите, ще кажа. Ние вече го правим! Одържат ми по 800 лв на месец, за да има детски градини, пенсии и пътища, по-които да си караш стария опел и да ме псуваш че съм се трудил когато ти си си барал ***!
194
1
 
4
 
! Отговори
обективен преди 14 години
Кога ще се оттървем от умствените увреждания и създадените ни лоши навици през така наречения социализъм. Няма значение кой какъв потенциал има, кой какви усилия е положил, какви средства е инвестирал в образование , свързани с лишения от страна на родители и семейство. Не, вие все още си мислите, че всики са равни. Е сори ама не сме! Някои от нас се помъчиха през тези години на преход и доста от нас успяха. Е сега вие които не се старахте искате и да ви плащаме сметката. Не благодаря. А за тези
193
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
A be nenormalnici al4ni za6to prodaljavate da tormozite xorata? Krizata ne moje da se iznese na garba na xorata tova trqbva da stane parvo ot zavodite ,koito gi faliraxte i sega iskate i bolninicite da falirate razboinici takiva. Posle ot darjavata , naroda kakvo da napravi kato mu se uveli4ava danacite i v sa6toto vreme ostava bez rabota. I vsi4ko tova ot upravlenieto na al4ni nekadarnici koito 20 godini ne moje da gi izxrani naroda. DPS; BSP; GERB- nqma partii v balgariq vsi4ki pardqt v edno
192
0
 
3
 
! Отговори
ники преди 14 години
Българинът е просто завижда на богатите. Говаря за тези които забогатяха с честен труд. Всички познаваме такива хора които ден и нощ работят. Как ще обясните на този човек че той е богат и това което е изработил трябва да го даде на този който не работи.
191
0
 
1
 
! Отговори
МЕРИ преди 14 години
Слънце, моля прочети на тема "прогресивен данък". Аз съм - за това означава дифирцирана ставка на доходите и спрямо възнаграждението което получаваш. Сивата икономика е вече на светло и защо да не плащат ? В ностоящата ситуация меисля че е дабро идея. Защо да отнемат от майчинството и от пенсиите на родителите ни, нека всички плащат спрямо доходите си. Да го понесем по равно, нали, Ако те взимот повече - нека да плащат повече данък, както е в някои страни на ЕС., със сигурност в Германия е така
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
няма да се увеличат приходите А СИВАТА ИКОНОМИКА,намаление на приходите и още по-страшно за пенсионери и "социално" слаби.ББ да не говори за Гърция,ЗАЩОТО ГЪРЦИЯ ИМА ОГРОМЕН ДЪРЖАВЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ,НИКОЙ У НАС НЕ ПОЛУЧАВА 14,15 ЗАПЛАТИ /ЕНОРМНО ВИСОКИ/ И ПЕНСИОНЕРИТЕ/ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ/ ПОЛУЧАВАТ ПО-МАЛКИ,НЕ МНОГО ПО-ГОЛЕМИ /КАКТО В ГЪРЦИЯ/ СПОРЕД ИСИГУРИТЕЛНИЯТ ДОХОД ПЕНСИИ.Ако се чувствувате безпомощни-ОТТЕГЛЕТЕ СЕ НЕ СМРАЗЯВАЙТЕ БЪЛГАРИТЕ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ!!!!!И банките у нас са пълни с пари.
189
0
 
5
 
! Отговори
desync преди 14 години
206, а защо заплатата ти е 700 лв.? Учи и работи повече, бъди по-амбициозен/на, управлявай живота си по-ефективно и резултата ще е съвсем различен. Не виждам защо хората, постигнали нещо повече благодарение на това че са се лишавали и са си скъсвали задниците от учене и работа когато му е било времето, трябва да носят на гърба си останалата мързелива и непросветена ***.А за конкретното предложение - заповядайте г-н доцент, просто трудовия ми договор ще стане корпоративен - пак няма да ви платя
188
1
 
1
 
! Отговори
хахахах преди 14 години
БРАВО!!! Вие кво искате да вземете повече пари на човек с 700 лв заплата ли.И без това богатите са богати на обикновенният човек гърба от тях е нормално да вземат. Аз неразбирам от финанси но ми звучи логично да се вземат пари от тези които имат.
187
0
 
5
 
! Отговори
Слона преди 14 години
Осъзнайте се бе хора ! Когато някой получава 500 лв. заплата и плаща 50 лв данък не значи , че когато някой получава 5000 лв и той плаща 50лв ! Плаща 500лв данък ! И в момента хората с по високи доходи плащат повече данъци ! Господа управници , не пипайте корпоративния данък а намалете държавните чиновници и направете така , че и тези които истанат да си плащат данъците !
186
0
 
2
 
! Отговори
Весо преди 14 години
Антикризисните мерки са толкова неадекватни, че няма накъде. Всяко действие води само до минуси за икономиката и зорлем я спъва. Става омагьосан кръг. Има две обяснения. Или дянков е толкова *** и не вижда . Или така му е казано отгоре. като му гледам сурата , че и на оня заместника му - зомбиран евангелист явно така им е казано
185
1
 
5
 
! Отговори
до 202 преди 14 години
Единствено в някои от скандинавските страни налозите стигат до 30% иначе повече от 25% удръжки върху заплата няма никъде другаде! Ако искат да пълнят кацата наречена бюджет - нека първо да накарат всеки да "капне" по една капка, ако не стигне тогава още, а не да засягат само тези които не се крият и работят на чисто!
184
3
 
1
 
! Отговори
xss преди 14 години
>>Абе човек, в нормалния свят каквито и да са данъците държавата не посяга на повече от 25% от заплатата ти, тук в момента е 23%....---това са глупости. Ie tax си е висока в повечето държави (в Б-я е ок, особено в комбинация с осигуровките), ако трябва да се пълни бюджет, има ДДС, който е данък в/у потреблението и не се влияе от сивата икономика.Тъжно е, че хора, които си нямат идея от икономика, дават мъдри идеи. Ама на мен даже не и ми дреме, ако ще и 50% ДОД да сложат...
183
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За пореден път мазната ни държавица ще надупи хората които работят повече и изкарват повече, за сметка на масовата, мързелива ***. Но нека не очакваме блестящи постижения от страна на мутро-полицейския режим, все пак за целта е нужна мисъл...
182
0
 
7
 
! Отговори
Mg преди 14 години
защо никой от т.нар. експерти не се занимае по-сериозно с въпроса за лихвите по кредитите, които допълнително натоварват бюджета както на бизнеса, така и на обикновените граждани. Не може да няма механизми, с които държавата да се намеси в тази насока. Нали именно от банките започна кризата, нека и те си понесат отговорността, щом всички трябва да бъдат солидарни. Или и тук май въпроса опира до лобита...
181
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да не искаш да кажеш, че хората със ниски и средни доходи живеят благодарение на тебе? Какво великодушие! Жалък си.
180
1
 
7
 
! Отговори
до 194 преди 14 години
Абе човек, в нормалния свят каквито и да са данъците държавата не посяга на повече от 25% от заплатата ти, тук в момента е 23%.... Стига с бедните - нали хората с високи заплати плащат същия процент здравни осигуровки - за да има и за бедните, иначе тея с 1000+ заплата не им е проблем да си платят на частен доктор но внасят 8% за може да има и лекар за бедните, АКо искаш и още вече не е солидарност, ами на живо "любене" отива!
179
0
 
3
 
! Отговори
пешо преди 14 години
До 196Съжалявам, но ще трябва да те разочаровам, не изплащам никакви кредити, живея в собстен дом, нов, не е панел и не е наследен, имам си собтвен бизнес, който ми носи прилични доходи. За макроикономиката искам да ти кажа, че това е темата ако не си разбрал все още, ако имаш нещо да кажеш по темата казвай, ако си наясно с понятието икономика сподели мнението си, а не ми давай акъл за какво да говоря, никой не те ангажира да четеш мненията ми.