Fitch повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България

Перспективата е вдигната от негативна на стабилна
Обновена: 25 май 2011 14:04 | 25 май 2011 11:17,
1
Fitch повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България
Снимка: Булфото

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch повиши перспективата пред рейтинга на държавния дълг на България, съобщава Wall Street Journal. Така перспективата вече не е негативна, а позитивна, което прави вероятността от понижаване на кредитния рейтинг в краткосрочен план минимална.

Решението отразява намаляващите нива на задлъжнялост на България и възстановяването на икономиката.

Към момента рейтингът на деноминирания в левове дълг на България е ВВВ, а на този в чуждестранна валута – ВВВ-. Това е съответно на две и една степени над считания за неподходящ за инвестиции рейтинг “junk”.

Според Fitch e възможно кредитният рейтинг на България да бъде повишен в случай, че в банковия сектор се видят ясни сигнали за стабилизация, а нивата на бюджетния дефицит и външния дълг намалеят допълнително.

Понижаване на рейтинга пък може да се очаква при негативни въздействия на кризата в Гърция или слабо вътрешно търсене.

Макар лошите кредити да се увеличават заради слабото вътрешно търсене, кредитните институции са добре капитализирани и имат значителни буфери срещу евентуални шокове, смятат от Fitch.

Силното представяне на износа от България е подкрепило свиването на дефицита по текущата сметка до 1% от БВП през миналата година, след като през 2008 и 2009 година нивото му е било съответно 23% и 8,9%, пише Wall Street Journal.

Бюджетният дефицит през миналата година пък е бил 3,2% от БВП, след като през 2009 година е бил 4,7%. Вижданията на анализаторите от Fitch са, че през тази година е реалистично бюджетният дефицит да бъде 2,5% от БВП.

Външният дълг на България е спаднал с 8 процентни пункта спрямо 2009 година до 41% към края на 2010 година, допълва вестникът.

Още бизнес новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
10
 
! Отговори
Д преди 12 години
Хайде ***, да видим сега какво ще измислите... Сигурно ще кажете, че не ядете кредитни рейтинги... Пък и вие от днес.бг сте сложили на такова място статията, че човек не може да я открие. За това сме в това положение... Защо новините все трябва да са негативни или с някакви иронични заглавия, а когато се казва нещо добро е скрито, така че да не може да се намери... И после защо сме най - нещастната нация... Ами заради това - топ новините са кой кого убил, кой карал пиян, какво казал Бойко..