Близо 30% от българите се страхуват за работата си

Едва ли кризата в Европа ще свърши скоро, сочат данни на Евробарометър
29 ное 2011 17:21,
57
Близо 30% от българите се страхуват за работата си
Опашка пред Бюрото по труда, Снимка: Булфото

Близо 30% от българите не са убедени, че ще запазят работното си място в близко бъдеще. Това показват резултатите от проучване на Евробарометър сред малко повече от хиляда души в България и общо 26 723-ма граждани на Европейския съюз (ЕС).

Гражданите на ЕС, които се чувстват несигурни за работното си място в следващите месеци, са 35%.

Най-притеснени се чувстват гражданите на Испания, където 72% заявяват, че се страхуват за работните си места. Песимисти са още 63% от гърците и 61% от литовците, показват резултатите от проучването, цитирани от Investor.bg.

Според 71% от анкетираните европейци шансовете кризата да приключи скоро са минимални, а 87 на сто от участниците в проучването смятат, че бедността се е увеличила в сравнение с 2009 г.

Близо една четвърт от анкетираните пък заявяват, че обмислят стартирането на собствен бизнес заради масовите съкращения. В България този отговор са посочили 10 на сто от участниците в изследването.

Според 54% от българите, анкетирани от Евробарометър, работодателите биха наели хора с професионален опит.

Малко повече от половината участници в проучването смятат, че най-важно за намирането на работа е нивото на професионална квалификация, 19 на сто посочват гъвкавостта и лесната адаптивност, 23% - компютърните умения, и 28% - езиковите умения.

Повече от половината българи биха потърсили подобна длъжност при друг работодател в същото населено място, ако бъдат съкратени. Едва 20 на сто от сънародниците ни обаче са склонни да работят същото в друго населено място. За сравнение в ЕС 35% от участниците в проучването заявяват, че са готови да бъдат мобилни при загуба на работата.

Около една трета от българите са готови да кандидатстват за коренно различна работа от това, което са вършили досега. Само 21% от гражданите на ЕС обаче са готови да направят същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПАТРИОТpo istoriq si mnogo zle
56
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 12 години
До N 1 Викторе, ти ли си това ...на Августин Кафалов , гинеколога от Ямбол сина му??. Как така ти дадоха достъп до компютър, след като с всичките тези , езици, дипломи и сертификати, сега си тук в Ню Йоркси затвор заради клонираните банкови карти?. Дали се дължи на описаните ти достойнства или...? Нищо лично...само питам.
55
2
 
3
 
! Отговори
go 53 преди 12 години
Какво пак ГЕРБ ти е виновен? Преди да пишеш глупости, защо не си напрегнеш малко сивите клетки!? Цял свят е в криза, навсякаде е трудно, а бъгарската икономика (напылно нормално) е зависима от световната! Е, как тогава, като в цял свят положението е тежко, у нас ние да цывтим и да връзваме!? Вземи се образовай малко, преди да пишеш тъпотии и други на твоето интелигентно ниво, да ти се връзват.Не казвам, че ГЕРБ са цвете за мирисане, но са по-малкото зло от БСП/ДПС!
54
1
 
9
 
! Отговори
Def преди 12 години
Да ви е..ба и ЕС, да ви е..ба и измислената пазарна икономика. "Капитализма не бил съвършен, но по-хубав строй не бил измислен" Бля бля бля. Шепа световни тарикати е.бават майката на целия свят.
53
2
 
6
 
! Отговори
ОХУ БОХУ преди 12 години
Спокойно братя ГЕРБ ще ни върне отново по дърветата и пещери.Няма да търсите работа.
52
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 51.Стига вече с тези глупости!Работя в чужбина и тук положението е плачевно и без "твоят ГРОБ".
51
0
 
8
 
! Отговори
оле преди 12 години
още по зле е да работиш и да те тормозят и да не ти плащат заплатата а формално се водиш на такава инспекцията по труда каде е.....а неплатените осигуровки....фирми в ликвидация ...ужас..
50
5
 
6
 
! Отговори
иван преди 12 години
Така е като гласувахте за ГРОБ.Безработица, мизерия, страх, безпаричие и милиционерщина.
49
3
 
4
 
! Отговори
пробудете се преди 12 години
Какво чакаме, още 22 год. да минат няма да се оправим, държавата вече не е държава. Няма я оная сигорна система, каквато беше през комунизма, тя беше най-добра. А сега сме станали опитни мишки, всеки си прави каквото си иска с нас- народа. И ако продължават така, смятайте че българското общество загива. До сега никой не можа да ни погуби, но тези продажници ще ни погубят.
48
1
 
19
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 12 години
Близо 99% от българите са овце, които чакат някой да им каже как да живеят и как да си отстояват правата. Затова 500 години сме живяли под турско, 45 под комунистическо и 22 години под капиталистическо робство. По-заспал, смотан и *** народ, който дори няма инстинкт за самосъхранение и национално достойнство няма в Европа. Не народ а *** сме всички, които търпим да ни крадат, лъжат, убиват, тормозят и рекетират шайка ***, управляващи страната. СТАНИ БЪЛГАРИНО, СТИГА ТЪРПЯ!!!!!!!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
nai-malko 60% sa ,a drugite sa bezrabotni
46
2
 
3
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
MI KAT VI E STRAH IZLEZTE DA STACHKUVATE------TAKA PO BARZO 6TE VI OVOLNIAT I 6TE STE SIGURNI ----MA NE NI PSUVAITE
45
2
 
5
 
! Отговори
кумонист преди 12 години
е сега ще видите капитализьм и беднотия сяка година ще ставате по бедни защото няма работа или заплащането е само за ток вода лекарства лекари го е за храна ще имали или само накредити ееееее станахме американци честито.......... дано 7милюна депотати да имаме че да отцелем сьс тяхните заплати е трудное но няма даниплашат цените щесе усмихваме и няма давярваме когато хората
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще приключи на куково лято..Със Збърканата система дето 22 години ни я хвалеха вече и полу-*** разбраха че няма оправяне...да не говорим за логика в самата система.Управляващи - крадци, извратеняци, необразовани, духовно бедни, ненормални и т.н.Бизнесмени - същата работа като управляващите.ООД, ЕТ,АД,ЕАД...- същата работа - малоумщина.Менажери - същите *** с купени дипломи и ниско ниво на образованост.и.т. ...Е кога ще се оправи ЕС - на върба !Виена най-добрия град...ана не днес..
43
0
 
14
 
! Отговори
роко преди 12 години
ми те 30% от българите работят ...
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бойко ви каза с 2 лева може и с 200 ама засега с 2 лева на ден само за хляб да има за внуците да мислим:)))
41
1
 
28
 
! Отговори
dada преди 12 години
е 30% щото то само толкова са работещите в БГ
40
3
 
17
 
! Отговори
ШОП ДЪРВЕНОВ преди 12 години
е па я нал съм си добре у столицата,джугам си сланината,топлим си дирнико у евтиното парно и цялата провинция *** рани
39
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Едва ли кризата в Европа ще сърши скоро" Преди да свърши кризата в ЕС ние ще сме свършили
38
7
 
34
 
! Отговори
Комунист преди 12 години
Ще плачете за социализма,*** демонократични......