Kurier: EVN трепери за собствения си бизнес в България

В случай на отнемане на лиценза EVN ще иска обезщетение
Обновена: 25 мар 2014 10:36 | 25 мар 2014 10:36, Бойчо Попов
44
Kurier: EVN трепери за собствения си бизнес в България
Снимка: Ройтерс

Енергийният доставчик от Долна Австрия EVN е изправен пред изнервящи дни. Българският министър на енергетиката кара дъщерното дружество на EVN в страната да плати до сряда около 60 милиона евро на държавната компания НЕК. В противен случай EVN България ще загуби лиценза си, пише в свой материал австрийският всекидневник Kurier.

Иначе казано – мениджмънтът ще бъде изхвърлен, а бизнесът - национализиран. Енергийният министър Драгомир Стойнев твърди, че EVN дължи на НЕК милиони. Австрийската компания отрича, категорично отказва да плати и изчаква дали правителството в София всъщност ще се осмели на национализация.

Икономическият фон на конфликта е лесно обясним: през 2012 г. България въведе промоция на зелена електроенергия, която предварително се финансираше от енергийните компании.

Следователно EVN България изплаща субсидиите към соларни и вятърни паркове, които са управлявани предимно на частни бизнесмени. Същият проблем имат и другите две комунални фирми в страната - чешката компания CEZ и Energo-Pro.

Правителството обеща, че НЕК ще възстанови парите. Въпреки това обаче НЕК така и не плати. EVN България спира плащанията към НЕК, от чиито централи купува ток и призова за арбитраж във Вашингтон.

Според говорителя на EVN Щефан Цах в спора с НЕК сега става дума за общо 120 милиона евро, дължими от НЕК на EVN . Съдът ще трябва в случай на отнемане на на лиценза да присъди и обезщетение за EVN, смята Цах. Това би могло да бъде скъпо начинание за България. В крайна сметка през 2005 г. EVN купи българския оператор за 270 милиона евро и оттогава е инвестирала 600 милиона евро.

Със спора EVN навлезе силно в политическия безпорядък на България. Държавната НЕК наподобява по-скоро „каца без дъно“, в която се наливат пари, които изтичат някъде, отколкото енергиен и минен концерн. За НЕК се твърди, че вече има затруднения да плаща заплати на служителите си. За министър Стойнев, топ кандидата на социалистическата партия за изборите за ЕС, това би била истинска катастрофа. Ето защо той се опитва да понапълни касата на НЕК. А чуждите енергийни компании изглеждат идеално за тази цел, завършва материала си Kurier.

Oще икономически новини България за Бъчетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: НЕКEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До ДидоАми ти като си учил до по-горен клас, предложи решение тогава. Аз моето вече го предложих и като гледам, май доста плюсове ми се събраха.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
cez-rp.bg/bg/investitori/finansovi-otcheti/4q-2013.htmlтук си смъкнете ОПР на екселска таблица ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИА АД и само разгледайте ОПР да видите само каква красота е печалба - 17млн. разходи за външни услуги 69,7мнл. разходи за заплати 38млн. разходи за осигуровки 13млн. амортизации 61млн. гледайте каква красота е.
39
3
 
2
 
! Отговори
ФАКТ преди 10 години
Как може такива ***- щели да национализират ЕРП-тата. Да станат като НЕК ли бе неграмотници? Или не може да осъзнаете колко незавидно положение е това. Впрягаите си тиквите на изборите стига глупости. Знаете, че комуниста две бали сено на две кози не може да раздели - щели да национализират...
38
3
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 10 години
До ЗапасенНикой не говори за национализация, освен Сидеров и то не от сега , а по принцип, нали е краен популист.Говори се за фалит - ЕРП-тата или НЕК или ВЕИ-тата?Кашата е голяма, в момента Стойнев показва мускули , ама се сеща колко е жалък.Това фиаско ще приключи с оставка , фалит на НЕК и рязко поскъпване цената на тока.Във ВЕИ-тата е скрит ключа от палатката, половината трябва да ги затворят за да се нормализира системата.Туй дето си го писал може да впечатлиш децата до трети клас.
37
2
 
6
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Вторият варионт е: Спираме да си плащаме сметките, докато EVN не фалира. Трябват има само 2 месеца без приходи и са готови. После държавата ще си сложи ръка отново на мрежите и ще ги разкара веднъж завинаги. За 2 месеца те не могат да ти спрат тока, защото са задължени да ти го доставят. А ако не го доставят - жалба в ДКЕВР и - отново процедури по отнемане на лиценз. Има начин да се изгонят, просто си трябва д.у.п.е. да ти стиска.
36
0
 
2
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До ДидоНали за това става въпрос, де? Национализация означава да си "купим" мрежите отново от ЕРП-тата. А аз говоря, че трябва да се обявят договорите за нищожни - като неморални и уронващи националната сигурност. Няма съд, който да те осъди за това, че си обявил нещо за неморално. Така просот ще им върнем 270-те милиона. А ония 600, за които твърдят, първо ще трябва да ги докажат къде са и за какво са. И не е сигурно дали изобщо ще докажат нещо. А дотогава.... Я камилата, я ЕС...
35
4
 
3
 
! Отговори
Дидо преди 10 години
Каква национализация , какви пет лева.Тоатални бръщолевици.Ами че ЕВН ще вдигнат банкет ако държавата национализира бизнеса им - нали се сещате че тук не е Венецуела или Иран.България ще дължи пари за това , това е частна собственост, а ние сме в Еропейския съюз..." EVN купи българския оператор за 270 милиона евро и оттогава е инвестирала 600 милиона евро.."тук сложи и пропуснати ползи може и до 2милрд да ги докарат в съда и айде банкарут.Има още две ЕРП. Думата национализация я забравете
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ндааа, истината най-добре се вижда отстрани. Сега стана ясно и защо министъра напъва като луд срещу ЕРП-тата. За да не фалира НЕК преди евроизборите и той да може да стане евродепутат. Пука му на министъра че ЕРП-тата ще осъдят после България и ние ще платим на EVN 120+270+600 милиона ако им вземат лиценза. Той ще си взема евродепутатските 18000 евро заплата а парите за обезщетение на ЕРП-тата ще дойдат от гърба на народа.
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В какво са инвестирали 600 милиона?
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо не разкрият далаверите които въртят с "КРАСИН"-фирма която направи милиони на наш гръб чрез EVN.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
някой знаели каква е схемата с промишления ток за абонати без акт 16?от години плащам прескъп ток заради скапания акт.къде отива разликата?едва ли нек следи коя сграда има или няма акт 16.една трета от Бургас е на промишлен ток.
30
3
 
15
 
! Отговори
Лихваря преди 10 години
Когато вземахте от България не треперахте нали ? Сега ние ще вземаме ! С лихвите !
29
2
 
14
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До Анонимен 26И какво като е държавно? Държавно, ама на чужда държава! Подобряваме живота на чехите, а ние мизерстваме! ЗАтова: Обявяваме договорите за продажба на ЕР мрежи за неморален и пряко уронващ сигурността на държавата ни,връщаме им каквото са платили за мрежата и - кой откъде е!Държавата се връща да си управлява енергоснабдяването. На практика просто няколко чиновника ще се преместят от едно място на друго и - това е.Работниците на ЕРП-тата са си българи, те така илил иначе ще останат.
28
7
 
7
 
! Отговори
Komunist преди 10 години
след мен и потоп!!!
27
1
 
9
 
! Отговори
дро преди 10 години
Анонимен да треперят-не,да си вдигат крадливите мутри и в Чехия,заедно с мръсника Костов,подаряваме им го,иначе в затвора...мръсни крадци и лъжци,не ни карайте да ви трепем от мизерия....
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"В крайна сметка през 2005 г. EVN купи българския оператор за 270 милиона евро и оттогава е инвестирала 600 милиона евро."- крадците инвестирали 600 млн евро, аз вЕрвам а ти другарю цар.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 24 ЧЕЗ не е частно дружество ! ЧЕЗ е чешко държавно дружество !
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом треперят за бизнеса си това е добре. Боли ме *** дали ЕVN ще плати и остане или мрежата им ще се национализира и ще плащам директно на държавата. Нищо не може да ме убеди, че откакто трите ЕРП-та са тук, всичко е цветя и рози.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е, че като планираха стимулите за зелената енергия доста оплетоха конците. Сега се чудят кой да плати сметката. Ако вдигнат цената на тока, това ще е народа, но и те ще загубят много електорат. Електроразпределителните дружества са другия логичен избор. Проблемът е, че това са чужди частни дружества със силен гръб, които няма да се дадат току така. Представете си ако българки компании бяха собствениците - щяха да платят като попове. Затова нямаме една стабилна компания...
22
3
 
15
 
! Отговори
пена преди 10 години
"сега става дума за общо 120 милиона евро, дължими от НЕК на EVN" - тва медиите на комунистите и ДПС няма да ви го кажат :)