Ще отложат ли новата такса "Смет" за 2016 г.?

Предварителните очаквания са таксата за бита да се повиши и да намалее за бизнеса
16 юни 2014 20:22, Надежда Бочева
22
Ще отложат ли новата такса "Смет" за 2016 г.?
Снимка: Reuters, архив

Да бъде отложено въвеждането на новата такса „Смет“ за 2016 г. настояват представители на местната власт.
Въпросът ще бъде обсъден в  петък от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на Сдружението Гинка Чавдарова.

Припомняме, че от 1 януари 2015 г. масово използваният сега метод - определяне на таксата на база на данъчната основа, няма да е възможно. В методика, разработена от финансовото министерство, се предлагат три варианта за таксата, различни от данъчната основа. Тази методика все още е на етап чернова. Предварителните очаквания са таксата за бита да се повиши и да намалее за бизнеса.

„Да, има нови правила, въпросът е, че няма кой да ги приеме“, коментира Гинка Чавдарова по повод нестабилната политическа обстановка.

Тя посочи, че в момента общините са в патова ситуация - отменени са старите правила, а новите не са изработени. Те трябва да бъдат приети от парламента с изменения в Закона за местните данъци и такси.

„Има технологичен срок – време, през което общините да изберат коя основа да ползват, за кои населени места и чак тогава, най-късно до края на годината, да определят такса смет. Нашето притеснение е да не останем в патова ситуация“, допълни Чавдарова.

Според заместник-кмета по финансовите въпроси на Столична община Дончо Барбалов най-разумно и отговорно е да се отложи приемането на новата методика, но да се продължи работата по нея. Сега не са направени анализи за ефекта, каза той пред БНР.

Барлабов очаква значително увеличение на таксата. За семейство от двама души тя може да скочи с около 50 на сто, а за четиричленно – от  три до четири пъти, в зависимост от зоната на жилището.

Зам.-кметът предлага да се направи пилотно измерване на новата методика, която, според него, е недомислена и недобре проверена. Трябва действително замърсителят да плаща повече, но това изисква работа и анализи, които до момента не са извършени, аргументира се той и предлага да има и социална програма, която да подпомогне по-бедните.

Депутати от ГЕРБ са внесли в НС предложение за промени в  Закона за местните данъци и такси с искането новата методика да се прилага от 2016 г.

Всички юристи се солидаризират около мнението, че сегашният ред за определяне на таксата е противоконституционен, каза пред БНР заместник-председателят на БСК Димитър Бранков. Той припомни, че Конституцията не допуска общините да определят основата на такса "битови отпадъци". На всички държавни и местни такси основите се определят чрез закон.

Според БСК от таксата трябва да отпадне компонентата "поддръжка на местата за обществено ползване", а на потребителите със съответна инфраструктура да се даде възможност да сключват договори със съответните оператори и да бъдат освобождавани от таксата.

Очаква се финансовото министерство да публикува новата методика за обществено обсъждане.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: общинитакса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
Направо прекрасно! Таксата смет и данък сгради и сега са високии доста трудно поносими за 90% от населението!!!! Какво получаваме срещу парите си - мръсотия и необлагородена градска среда! Данък сгради е с още по-неясни цели - един път човек е придобил имот, за който е длъжен да се грижи и поддържа! Защо трябва да плаща на държавата и данък за него!? Да не би държавата нещо да прави за имота!? Чудят се само как да ни тормозят и да ни вземат парите! Не разбират ли, че чувала вече е празен!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде сега, като била противоконституционна тази такса, да ни върнат противоконституционно взетите пари!!!
16
1
 
0
 
! Отговори
mmm преди 9 години
Всеки замърсява ! Определя се на всяко ЕГН годишна такса смет. Отиваш в съвета и си плащаш както се плащат данъци.
15
0
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 9 години
"За плащане на задълженията към входа се водят двама души, а влизат и излизат от жилището поне 5 души" - от това ли се оплакваш?А какво да каже онзи човек от ул. "Софроний Врачански", който истеряса до такава степен, та стреля по "бежанец"? В апартамент, съседен на неговото жилище са се настанили уж "само" 30 човека, а влизат и излизат около 50-60 души? Задължителна регистрация безспорно трябва да има, това няма нищо общо със задължителното жителство. Но на някои, изглежда, хаосът им е удобен.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо да накарат работодателите да бъдат точни и да плащат на работниците си.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не стига, че тази такса е безумно висока, а те искат още да я вдигат. Гадове гадни, и пак искат да цакат бедните. Стига вече с тази простотия, богатите да живеят на гърба на бедните.
12
1
 
6
 
! Отговори
bolka преди 9 години
Много ми е интересно как ще определят в едно жилище колко души живеят, ако таксата смет ще се изчислява на базата на броя на живущите?То в един вход вече не знаем точно колко са обитателите, особено когато има наематели. За плащане на задълженията към входа се водят 2 души, а влизат и излизат от жилището поне 5 души.Едно време имаше домови книги и се спазваше строго регистрацията в тях. Сега въведоха нещо подобно, но те са само проформа.Поредната глупост, само че по-скъпа, което е и целта.
11
0
 
8
 
! Отговори
Тъп ли съм преди 9 години
Когато видя *** да платя, тогава ще черпим кмета с една такса смет.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се накрадохте 25 години , направихте водата златна, парното златно, тока златен, бензина космически , сега е ред и на *** и какво ли не още и нямате спирка. Само заплатите стоят на ниво отпреди 25 години. Дали не е време да хващаме тоягите?
9
0
 
12
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Едно е да се събира такса на 1 човек, който напр. живее в 200кв/м. жилище, а съвсем друго е 200 човека регистрирани на един адрес от 30 кв/м. каквито случаи има по време на избори. Колко ще им вземете на тези 200 чавета, ако изобщо може да им вземете нещо, а дали ще можете. Такса да се взема на брой жители в едно жилище, независимо колко е голямо !
8
3
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ рекет преди 9 години
Добре е да се знае кой предлага новата доста висока такса, защото после населението в градовете ще гласува пак за ГЕРБ, които я предалагат.
7
1
 
5
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Провалена държава 4"Докато останем под 5 милиона души - не сме необходими повече от това количество на американците " - цитат на по-предишната ХАХАмериканска посланичка у нас.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си общинар на днешно време! И заплатата ти заплата, и от работа няма да се изкривиш, и полицай ще те пази от любовта на народа, а за далаверите да не говорим. И понеже апетитите идват с яденето, вдигай такса смет, че от нея се взимат реално парите за всичко. А по сладко от обществени поръчки и общи пари няма! И никой не контролира как се харчат парите на народа!
5
0
 
21
 
! Отговори
Провалена държава преди 9 години
Контролираната бедност продължава с пълна сила от ненаялата се мафия по време на борд,докога бе!Колко хиляди Българи трябва да умрат в мизерия и още толкова да се самоубият!Докогаааааааа
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки ден ми пълнят пощенската кутия с листовки на банки, заложни къщи, ресторантчета, магазини втора употреба, цели вестници от хипермаркети и др. Аз ли ще трябва да им плащам ***? Офисите малко ли кашони от хартия и тонери изхвърлят наред с другите отпадъци?Всъщност защо таксата за имотите в центъра трябва да бъдат приравнявани към тези в крайните квартали? Живея в центъра. Цяло изкуство е камионите да стигнат в района от светофари и задръствания от неправилно паркирани коли.
3
1
 
21
 
! Отговори
От 2 преди 9 години
След като ние - хората, притежаващи само жилища в сградите по тази улица, изхвърляме много по-малко битови отпадъци в сравнение с ресторантите и пицарията, защо тогава ние да плащаме по-високи такси "Смет"? На всичко отгоре, заради отпадъците от ресторантите, край тези няколко контейнера се събират кучета и мухи, а в горещините миризмите от ресторантските *** са отвратителни. Някой компенсира ли ни за тези неудобства? Не! А ресторантьорите си трупат печалби, нали са в центъра на столицата?
2
1
 
15
 
! Отговори
За бизнеса,по-малко? преди 9 години
Живея на дълга около 1 км улица, която е успоредна на един от най-знаковите софийски булеварди. Контейнерите за смет, разположени на тази улица винаги са полупразни вечер, преди да минат боклукчийските коли. Изключение правят само две групи контейнери. Пред нас са три на брой и преливат от *** още около 14.00 часа, защото съвсем наблизо се намират два малки ресторанта. На около 100-ина метра от нас има пицария и по-голям ресторант; към 14.00 часа и 6-те контейнера близо до тях са претъпкани.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Било противоконституционно, че тя лукановата конституция е също противоконституционна.