Емигрантите вливат у нас по 5 млн. на ден

Гурбетчиите превеждат по сметки, носят се и пари на ръка
4 дек 2015 07:44,
41
Емигрантите вливат у нас по 5 млн. на ден
Снимка: Архив Reuters

Работещите зад граница българи вкарват у нас по 5 млн. лв. на ден. Това са само парите, които минават през банки и платежни институции и БНБ ги засече.

Реалната сума вероятно е поне двойно по-голяма, защото освен през банките, пари се носят на ръка. Освен това не малки суми влизат и през системите за онлайн парични преводи, пише "Монитор".

Само за първите девет месеца на тази години българските емигранти са пратили у нас 1,25 млрд. лв. В единната валута на ЕС това прави 637,5 млн. евро.

Сумата е почти идентична с тази, получена от роднините на емигрантите за първите девет месеца на 2014 г. - 636,3 млн. евро., като до края на миналата година сумата почти удари 1 млрд. евро.

Само през септември тази година гурбетчиите са превели по сметки у нас 70,5 млн. евро. Най-голямата сума, получена през 2015 г. е влязла през май – 82,7 млн. евро. Тогава тя мина притока на преките чужди инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е много хубаво и дай боже повече, но...!!! Това са пари , които отиват само за потребление. От тях нищо не влиза във социалната система на България. Вярно, че повече от работещите в чужбина са отишли защото в България няма работа или нашите "капиталисти" плащат жалки заплати-само за преживяване. Работейки в Англия, Германия и др. те с осигуровките вкарват пари в тяхната система и осигуряват високи пенсии и здравно обслужване на Уилма, Ханс и т.н. Останалите в България техни родители, трябва ние малкото останали и работещи в България с нашите отдръжки да им осигуряваме пенсии и здравеопазв
30
0
 
1
 
! Отговори
диско преди 8 години
Ами колко пари ще получават после (след като получат статут)....Ами от къде ще дойдат тези пари ....Ами колко престъпления ще направят ....
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това показва колко е зле страната. Тези хора изпращат пари за да живеят родителите им които бяха ограбени от всички правителства. Костов оряза пенсиите и обрече хората на гладна смърт. Всички тези нещастни управляващи ще платят прескъпо за подигравката с народа. Може калпавото правосъдие да ги оправдава, но онзи горе ще им даде заслуженото.
28
2
 
13
 
! Отговори
Все тая преди 8 години
Сега като се знае че емигрантите изпращат на свойте близки по 5 млн. на ден общо, остава и тия КВАДРАТНИ ГЛАВИ в НС да гласуват закон за облагане с данъци на емигрантски пари.Всичко може да се очаква от тях.И само манипулирате народа всичко ни е наред икономиката е цъфнала, айде няма нужда... След време тези емигранти няма да има на кой да изпращат тези пари когато възрастните хора няма да ги има. Без коментар.......
27
1
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Гледам колко сте недоволни хем че емигрантите са напуснали Бългрия, хем някак са длъжни да пращат пари до живот ... по някаква си там причина..., хем какво ще стане когато семействата им заминат при тях или починат. От гледна точка на държавата наистина е лошо, че искащите и можещите се реализират на вън, но не разбирам защо вие недоволствате. В крайна сметка дори и сега има безработица, а ако можещите и знаещите се върнат ви ще сте тези които бъдате уволнени защото летвата ще се вдигне.
26
2
 
6
 
! Отговори
az преди 8 години
Niakoi , se izkazva mnogo nepodgotven.Az sam v chujbina ot 15 godini, izgledah si decata, zavarshiha visheto si obrazovanie i si kupih kashta, no cenata e jestoka, mnogo rabota i otgovornost.Zashto nie , koito napusnahme BG, Vremenno da sme vinovni za ikonomikata, po tochno za lipsata na takava. Pitam az, ako ne biah izliazla , shtiah li da napravia tova, koeto napravih i prodaljavam da pravia , za da vzema edna prilichna pensia.
25
8
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
моите роднини за 16 години не са ми изпратили 1 долар от къде ги измислятетези потоци да не са от наркотици и проституция
24
2
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 8 години
Ти си като "Крадецът вика: дръжте крадецът!"България също внася вноски в ЕС и о, изненада, размерът на еврофондовете е по-малко от размера на вноската, т.е. бедна България издържа богатите държави, където си се присламчил и ти.
23
9
 
9
 
! Отговори
Незаминал преди 8 години
Незнам защо, но всеки втори емигрирал се самообявява за "спасител" на България, пращайки кинти (на роднините си). Също така всички, които не са заминали като него автоматично стават лузъри.
22
13
 
8
 
! Отговори
? преди 8 години
Де ги тези дето уж пращали пари в България?! Защо аз и познатите ми не познаваме нито един такъв, а познаваме много, които са извън България и си работят с години в САЩ, Франция, Германия, Испания, Гърция, ...нещо пак ни лъжат.
21
9
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 8 години
О, неразумни и юроде, ... знаеш го по-нататък.България е на минус от твоето бягство от България и за да не е на минус, трябва да изпращаш примерно по 1000 евро всеки месец в продължение на 30-40 години и пак не е сигурно дали ще си изплатиш дълга към България.
20
6
 
4
 
! Отговори
Неразбирко преди 8 години
Когато се дават такива числа, трябва да се дава и обратната страна на медала - колко милиона лева на ден изтичат извън България към същите тези, за които се твърди, че вкарват по 5 милиона лева на ден. Май тези пари, за които никой и дума не обелва, са по-малко от вкарваните в България.
19
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неблагодарници! Ако не са тези българи да ви пращат пари гладни ще измрете! Докато харчите парите им по джиджи-биджи и кафенца, те си скъсват задниците на 12 часови смени, за да ги изкарват.
18
8
 
5
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Интересно става за избягалите от България. Избягаха от малцинството, за да попаднат на турци, джихадисти и терористи, които сега масово нахлуват в същите тези богати европейски държави, където избягаха и доста българи.
17
2
 
14
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Истината е, че избягалите от България отидоха в вече уредени държави и допринасят за икономиката на тези чужди държави, а не на България. Даже и да пращат нещо в България, в което силно се съмнявам, то е трохичка в сравнение на загубите, които търпи България от това изтичане на работна сила. Пари в България реално пращат само тези, чиито семейства са останали в България, а останалите едва ли пращат нещо редовно. За евросредствата(16) - България плаща в бюджета на ЕС повече, отколкото получава.
16
2
 
13
 
! Отговори
мучачос преди 8 години
Както е тръгнало в България ще останат само комунисти и джихадисти.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вкарват как да не вкарват понякога и изкарват като тръгват понякога си купуват западни стоки от западните хипермаркети а ние сега какво да направим да станем емигранти за да има бонуси.
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Възможно е цифрите да са верни. Но какво ще стане след време, когато близките на нашите емигранти си заминат от този свят или просто заминат при тях? Няма на кого да изпращат пари, т.е. тези суми няма да влязат в страната.
13
7
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Не само, че пращаме, ами и ни взимат от данъците за да ви финансираме европрограмите. А вие висите по кафенетата и обяснявате как сме били избрали лесното. Май ще дойдете едни неблагодарни тунеядци.
12
9
 
14
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Принципно България губи милиарди, заради милионите българи работещи в чужбина, а не в България. И 10 млрд. да пращат на година, пак ще сме на загуба. Всъщност точно работещите са в чужбина са една от основните причини да сме зле.