Парите от емигрантите – повече от инвестициите

Сумата за 2016 г. е 1,667 млрд. лева - с с 14 млн. по-висока от 2015-а
6 мар 2017 11:00, Екип на Investor.bg
85
Парите от емигрантите – повече от инвестициите
снимка: pixabay

Емигрантите отново се превръщат в топ инвеститор. За цялата 2016 г. сънародниците ни зад граница са изпратили в България над 1,667 млрд. лв., показват данни на Българска народна банка (БНБ)*.

Сумата е с 14 млн. лв. по-висока спрямо 2015 г., когато емигрантите са превели на близките си тук малко над 1,653 млрд. лв. Любопитното е, че според данните в платежния баланс от януари до декември 2016 г. преките инвестиции в страната възлизат на 1,331 млрд. лв. (близо 60% по-малко, отколкото през 2015 г.) Изчисленията показват, че емигрантите са пратили над 322 млн. лв. повече, отколкото са инвестициите на различни компании в страната.

Най-много пари са дошли през март 2016 г. - 154 млн. лв., а най-малко - през ноември, когато сумата надвишава леко 118,4 млн. лв. През последния месец от миналата година сънародниците ни зад граница са пратили близо 129 млн. лв., което е с 1 млн. лв. повече отколкото са пратили за Коледните празници през 2015 г., или близо 128 млн. лв.

Обикновено обемът на трансферите е по-висок и в края на лятото, когато приключват бригадите и програмите за сезонна заетост.

Защо са важни данните за преводите от емигрантите?

На първо място - тези потоци се разглеждат като важен източник на външно финансиране и се считат за една от движещите сили за икономически растеж за развиващите се икономики. Нещо повече, през миналата година обемът на потоците дори надвишава размера на инвестициите в страната, а това не се бе случвало от няколко години. Донякъде това се дължи на факта, че през 2016 г. инвестициите рязко намаляха, но пък, макар и леко, парите от гастарбайтерите се увеличават плавно в последните 3 години.  

Редно е да споменем и че средствата, които българите в чужбина изпращат на семействата си тук, са съпоставими с добавената стойност, която генерират някои икономически сектори. Например туризмът.  По данни на НСИ за първите 11 месеца на 2016 г. при него има ръст от 15%, или генерираните приходи от туризъм възлизат на над 6 млрд. лв.

Освен това емигрантските преводи намаляват бедността и имат положителен ефект върху спестяванията и инвестициите, е записано в обяснителните бележки към платежния баланс. Казано иначе, тези пари имат стабилизиращо влияние върху макроикономиката и домакинските бюджети. Преводите на сънародниците ни зад граница помагат на хората, живеещи на места с висока безработица и ниски доходи да посрещнат разходите си за образование, медицинско обслужване, битови сметки и храна. На фона на топящите се инвестиции в България тези пари играят роля на компенсаторен механизъм и донякъде успяват да смекчат дисбалансите в икономиката.

Когато обаче говорим за статистика и отчитане на парите от емигрантите, е нужно да направим някои уточнения, за да бъдем максимално обективни.

Преводите от емигранти към техни близки в родните им страни се характеризират с нисък среден размер за голям дял от трансакциите. Според изискванията на Европейския съюз съществува минимален праг, над който банките са длъжни да отчитат парите трансакция по трансакция, и той е 50 000 евро. БНБ и търговските банки в България обаче са сключили споразумение, според което минималният праг за отчитане на трансакция е 5000 лв. (2556 евро). Поради тази причина една част от паричните потоци, изпращани от български емигранти в чужбина, към момента не попада в настоящата статистика, тъй като трансакциите под 5000 лв. не се подават като данни към БНБ. Освен това въпросният праг е условно договорен между БНБ и търговските банки, които нямат задължение да се съобразяват с него, защото той е по-скоро препоръчителен. 

Разбира се, в данните на БНБ не попадат и парите, които влизат в брой в страната, а те със сигурност не са малко.

Според данни на Института по икономика при БАН работещите зад граница българи са над 2,5 млн. души, а по данни на НСИ заетите в страната са около 3 млн. Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

*Данните са предварителни, като с отчета за януари 2017 г. ще бъдат направени ревизии на данните за януари 2015 г.  – декември 2016 г., уточняват от централната банка.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
3
 
! Отговори
Циник до 58 преди 7 години
Ягоди ще бере...и пак ще е по-добре!Не сте ли същите дето всеки ден "мяукате по дуварите" кой с колко ви обрал? Стой си при бат Бойка..и *** Нинова...и бачкай за жълти грошове..не го мисли този с ягодите! Бачкай, че *** чакат социала...дърва, и въглища безплатно! Бачкай - *** са многодетни - трябва да ги храните!
49
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имигранти е самогъзник , роб на капитализма, безродник, мишка предала род и Родина ! Българския имигрант е едно нищо. Дори африканците, бежанците, пакистанците са хиляди пъти по тачени от това нищожество което е забравило от къде е произлязло
48
4
 
4
 
! Отговори
местен преди 7 години
До 48 Абе ти си супер и от горе на всичка .....АНГЛИЧАНИН !!!! Я кажи поне по колко кила ягоди береш на ден , като си толко добре????!!!
47
0
 
8
 
! Отговори
??????!!!!! преди 7 години
Значи едни работят в чужбина и пращат тук определена сума. С тази сума хем помагат на близките си, хем стимулират нашата икономика.Държавата пък взима от нашите данъци ДВОЙНО ПО-ГОЛЯМА СУМА, за да изхранва онези, които не си дават зор нито да учат, нито да работят, но в замяна на това вършат престъпления, хулиганстват и създават всякакви проблеми.Е, къде е логиката тук? Кой и защо налага това безумие като държавна политика?!
46
3
 
3
 
! Отговори
селянин от село преди 7 години
СЕЛЯНИТЕ СТАНАЛИ ЕВРОПЕЙЦИ ! НЕ ИМ СЕ ГЛЕДАТ ПРАСЕТА И КОКОШКИ, СМЕНЯТ ИМ СЕ ПАМПЕРСИ НА ДЪРТИ ИНГЛИЧАНКИ---------на 1 декември като паднат визите за Канада и канадци ще станем :)
45
3
 
7
 
! Отговори
Емо преди 7 години
43...................*** мнооооооого си глупав бе, комунист долен.Като си дойда в отпуска през лятото харча по7000 е в България. Отделно плащам данъци за панелката и къщата на село. Доста си ограничен, другарю!
44
1
 
3
 
! Отговори
ИзводНаСъпоставящия преди 7 години
Какво ще стане, ако държавата спре да дава по 3, 5 милиарда лева, за да хрантути неградивните индивиди, а вместо това заделя САМО ПОЛОВИНАТА от тези пари, за да подпомага с тях градивните, отишли да работят зад граница?Ами тогава те ще си стоят у дома!Ако им бъдат дадени пък всички тези 3, 5 милиарда, вероятно те, живеейки си тук, ще направят по още едно българче!А неградивните ще трябва да избират - или да започнат да работят,или да тръгнат по света, за да си търсят друг будала да ги хрантути
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕЛЯНИТЕ СТАНАЛИ ЕВРОПЕЙЦИ ! НЕ ИМ СЕ ГЛЕДАТ ПРАСЕТА И КОКОШКИ, СМЕНЯТ ИМ СЕ ПАМПЕРСИ НА ДЪРТИ ИНГЛИЧАНКИ
42
1
 
8
 
! Отговори
Съпоставям преди 7 години
1. За да подпомагат близките си, близо два милиона българи живеят и работят в чужбина и пращат тук 1, 667 милиарда лева. Много от тях раждат децата си там и вероятността тези деца да се върнат някога в България е почти нулева - за тях родината е там, където са родени и отгледани.2. Едни други хора пък си живеят тук, не си дават труда да работят, но държавата отделя около 3, 5 милиарда лева от нашите данъци, за да им дава най-различни социални помощи - да ги хрантути и развъжда!
41
6
 
5
 
! Отговори
До 48 преди 7 години
Като ти се развалят зъбите тъчиш тук да ги оправяш к.елеш ! Там ще ти излязат платинени. Стой си там и какво търсиш в български сайтове тогава не.щастник. Англичанин никога няма да Станишев, ще си бъдеш безродник
40
2
 
7
 
! Отговори
Циник до 45 преди 7 години
Какво се мъчиш да обясняваш на комплексарчета - невиждащи по-далеч от г....а си! Тези пари се харчат за жилища(които някой ги строи) отиват в Български магазини, и фирми в които работят българи...и т.н.Но злобата, и зависта български са пословични!
39
1
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
Аз работя във Лондон и не планирам да се връщам Защо да пращам тука пари тиква милицай чиновник, тиква милицай чиновник защо да ги хрантутя тия на всичкото отгоре направиха пенсиoнната възраст 80 г. ли там колко е сега, а те се пенсионират 40 със 20 заплати не произвели и един пирон.
38
0
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 7 години
Нито една банка, по никакъв начин от 89та година не е допринесла с нищо хубаво за тази страна НАПРОТИВ !
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 34 Еми синовете ти ти ще ги оправяш , нали си им родител
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея пари от банките нали се инвестират в някакво начинание
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ходя по чалготеки , но всеки път като се прибирам се чудя от къде намирате пари да ги пълните гореспоменатите заведения.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИМИГРАНТА ПЕЧЕЛИ, ПЛАЩА ДАНЪЦИ И ХАРЧИ В СТРАНАТА В КОЯТО РАБОТИ ! В БЪЛГАРИЯ ПОЛЗАТА Е ПОЧТИ НИКАКВА ! ПЕЧЕЛЯТ БАНКЕРИТЕ КОИТО ИМ ВЪРТЯТ ПАРИТЕ И НИ ПИЯТ КРЪВЧИЦАТА
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ме топли мен че някакъв имигрант си дошъл и изхарчил пари в някой бар или чалготека ? Всички знаем че от това печелят определени хора само. Или че майка му си купила свинско от Била и пълни гушите на чужди компании които почти нищо не плащат на тази страна
32
0
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
до 39 ти не разбираш от икономика а търсиш като бай *** келепира.
31
2
 
3
 
! Отговори
Циник до 32 и 37 преди 7 години
:-) не те знам какъв пират си...сайта не позволява..иначе бих постнал снимка от бюрото ми! Вярвай си - щом те успокоява!37 за заплатите - няма какво да се лъжем...масата крета едва ...едва!Много ми е смешно как под такива статии се "роят" все IT специалисти с 10 000 заплата!:-)