Влак стрела ще свързва Солун, Скопие и Белград

Почти готова е сръбската част на високоскоростната жп линия
13 фев 2024 19:45, Петър Бойчев
59
Влак стрела ще свързва Солун, Скопие и Белград
Снимка Фейсбук

Гърция се включи в мегапроект, който ще свърже Солун, Скопие, Белград и Будапеща с високоскорстен жп път.

"Гръцкото участие в изграждането на високоскоростна железопътна линия от Гърция през Северна Македония до Унгария е историческа победа за Западните Балкани", заяви сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич, съобщи "Сега".

Жп линията е всъщност европейския коридор 10. Частично тя е готова на сръбска територия - през изминалите дни сръбският министър прие гръцкия си колега Христос Стайкурас, с когото пътуваха до Нови Сад с високоскоростния влак „Сокол“. Тази линия бе открита през 2022 г., влакът развива 200 км. в този участък, композицията има 4 двуетажни вагона и може да превози 270 пътника.

Вече се изгражда железопътната линия от Ниш до Брестовац, а след това предстои изграждането на 135 километра до Прешево и 50 километра от границата до Скопие. Така Скопие ще бъде свързано с Белград и Будапеща.

От вчера и Гърция е включена в този проект. На гръцка територия ще бъде изградена железопътна линия от Солун до Сехово, на гръцката граница с РСМ, с дължина около 70 километра. Така общата дължина на скоростната линия от Будапеща до Атина ще достигне 1512 км. Финансиране на проекта на македонска територия ще се търси от ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 2 месеца
Ами,да! Спорните фирми за такова строителство, бягат от нас и има защо. Те искат да работят и да си спазват сроковете, а не да пълнят нечий сметки.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Приятел 50,Сърбия Албания ,Македония ,са с по високи минимални заплати от нас и не са в ЕС ,това е самите истина ,ПП се надуват че сме в ЕС мошеници
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е заобикалят България ,с нашите стара влакове и вагони стигаме с много часове за София Варна и Бургас
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много интересно е този наша чеврта да завиждаме на комшиите, Сърбия къде е и ние къде сме, та Сърбия в едни години преди около 30, бяха светлиннни години пред нас икономически след като влязохме в ЕС ги настигнахме и подминахме, вижте статистиките ако не вярвате. Та няма за какво да им завиждаме, а да запретваме ръкави и да бачкаме здраво.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато нямаш кирчо-кокорчовци начело, нещата очевидно се случват!
47
2
 
3
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 3 месеца
Китайците искаха за кратко време да ни построят комплект линия и високоскоростен влак София - Бургас, но турските фирми елиминираха тази инвестиция. Корумпирани чиновници не допуснаха сериозен инвеститор в полза на турските интереси в България. Гърците са хитри и не допускат турски фирми за подобни проекти, защото изпълнението е калпаво и бавно. Събудете се господа, иначе сме изтеглили губеща карта.
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нещо се губи от трасето пропаднала софия !
45
1
 
6
 
! Отговори
феноменално преди 3 месеца
Хората се развиват, а в БГ се "борят с корупцията", а мафията си прави сглобки, протести и вика на Доган доктор Доган.
44
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Изграденото е много по-малко от бъдещето строителство.Още не осигурено финансиране.Може да се случи някога в далечното бъдеще.
43
0
 
8
 
! Отговори
Унуфри преди 3 месеца
На никого не му се прави бизнес с мизерните БДЖ, та те даже седалките си не знаят да перат. Всяка година чакат за поредна държавна дотация
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За колко време ще се стига от Солун до Белград?
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен "Да направят една връзка и до София, Пловдив!" --------- за кво им е? Да идват да гледат африкано-азиатското геето на ефропата ли? Ако имат поне малко акъл, единственото, което биха направили свързано с Територията е стена на границата и да си барикадират граничните пунктове!
40
3
 
5
 
! Отговори
горд ефржендар преди 3 месеца
хихихи, ние па си имаме ценности, жендари, а от днес и принудително заселени тарамбууки! Нека ги е яд србите!
39
3
 
7
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
А,а дека е Софето у целата схема???
38
4
 
5
 
! Отговори
Пешо истината преди 3 месеца
Единствения международен влак от Белград е до Бар(Черна гора) който тръгва и не се знае кога и до къде ще стигне.сръбския президент Вучич обещава без да изпълнява(нещо познато?? Белград -Нови сад 80 километра жп линия строена над 5 години.стана като във вица колко километра са между Солун и Будапеща и за колко години ще обновят жп трасето?!?!
37
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво викате. Прокопсахме от ЕС. Щот не си спомням Сърбия да е там, ама на - и магистрали си имат, и тол такси си имат, и спогодби с други държави си имат. Ние си имаме чертежи за самолети и изнесени тонове злато. Йей!
36
5
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 3 месеца
Не трябва да ги пускаме в ЕС докато са *** на Сърбия.За съжаление обаче умелите ни политици толкова влошиха отношенията последните години че май няма връщане назад.
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
To по същество вече няма БДЖ. Гълъбчето (или мечока от Русия), бивш транспортен министър на Радев съсипа композициите. 10 вагона дерайлираха или се запалиха. Точно при кРадевото "ръчно управление". Сега ПП/Дб просто ги заменят с германски мотриси.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А у нас ще заработи Deutsche Bahn.
33
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименИ в руските спални вагони е така, дават им чисто бельо комплект за всяко място, хавлии и т.н. И всичко е чисто и подредено. Гледах как една украинка, преселила се в Русия, показваше и сравняваше чистотата в Русия и влаковете им с украинските изпочупени, разпърпани и мръсни купета.

Спонсорирани публикации