Терористичен акт на летище "Бургас"

Под прицел – туристи от Израел
Обновена: 18 юли 2012 21:58 | 18 юли 2012 18:19,
1929
Терористичен акт на летище "Бургас"
Снимка: Israel Channel 2

Автобус с туристи беше взривен на летище "Сарафово" в Бургас. Рейсът е бил с граждани на Израел, има и жертви. 

По първоначална информация трима са загинали. Има пострадали, оказва им се медицинска помощ на място и се транспортират към болнични заведения, съобщиха от МВР.  Предполага се, че ранените са близо 30 души. Четирима от приетите пациенти са в тежко състояние с опасност за живота. Има и две бременни жени. Това съобщиха за БТА дежурни лекари в болницата в Бургас.

В рейса е имало 40 туристи, които трябвало да почиват 8 дни по родното Черноморие. Цялата предница на автобуса е била отнесена от взрива.

Към момента не е установена самоличността на пострадалите и загиналите. Нанесени са щети на няколко автобуса, паркирани в района. 

Експлозията е станала в 17,30 часа. Летището в Бургас е затворено, полетите се пренасочват към летище Варна. Инцидентът е станал на паркинга пред терминал „Пристигащи“.

Още по темата

Поне десетина линейки са профучали към мястото на инцидента, на което има и полицейски коли, съобщиха очевидци за Dnes.bg.

В момента екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" гасят пожара.

Премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и посланикът на Израел в България са отпътували към мястото на инцидента. 

Израелски медии съобщават, че във външното министерство на Израел заседава кризисен щаб, който е в директна връзка с българските власти.

Международни наблюдатели припомнят, че това е първият атентат срещу израелски туристи, извършен по време на организирано пътуване.

Израелски очевидец обяви по телефона за израелското военно радио, че експлозията в Бургас вероятно е причинена от атентатор самоубиец.

„Йерусалим Пост“ поддържа същата версия, твърдейки че загиналите са със сигурност петима.

"Шокирана съм и съм дълбоко натъжена от новината за взрива в Бургас, който отне човешки животи. Следя новините по това нещастие!", написа в профила си в Twitter българският еврокомисар Кристалина Георгиева. 

Припомняме, че в началото на годината се появи информация за подготвяни терористични актове срещу израелци по летищата в Европа и на първо място в София. Военни източници уточниха, че терористичните актове се подготвят от групировката Хизбула.

*Информацията е актуализирана към 19.15 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1929
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 11 години
Цветан Цветанов е прав - хванаха Галевите, уволниха съдийката дето не гледа дела и вече няма никакви отвличания в България! Има само няколко взривени, ама то какво, правителството бори успешно престъпността. От Европа просто за злобари и не оценяват направеното от ГЕРБ. Така че няма за какви оставки да говорим. Пускайте Веско Маринов и приятно лято в Слънчев бряг.
2
 
3
 
! Отговори
азз преди 11 години
аууу,боризов как се е разшътал!!като четох кви изявления изказал,пак ще има вицове по негов адрес и тема...ако ще има война,да я почват!кво се мотат?следващия атентат ще е в софия!някъде по пътя към еврейската джамия!
0
 
6
 
! Отговори
о.з.полк.-ВКР преди 11 години
Търсете дългата ръка на турската MIT...
0
 
1
 
! Отговори
do 1764 преди 11 години
Ti iskash mai svetovna voina :)a?
4
 
16
 
! Отговори
АК-47 преди 11 години
Ястреб,По всичко личи, че братушките са ви видигнали мерника, и този път няма прошка! КОНСТАНТИНОПОЛ ЩЕ БЪДЕ ПРАВОСЛАВЕН. Този път ЗА ВИНАГИ!А ние всички, служили в казармата, сме русофили, да го духа НАТО!НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО, ВСИЧКО ПОМНИМ!
1
 
4
 
! Отговори
джуджето преди 11 години
Разни Ястреби,Соколи,Гугутки и др. да седят на сянка,че слънцето им идва в повече.......аман от "експерти" !!!
4
 
3
 
! Отговори
азз преди 11 години
"В този трагичен момент българският народсъпреживява мъката от загубата наблизките на жертвите и ранените.глупости на търкалета!нищо не съпреживявам!дреме ми!последствията ще са интересни!
0
 
0
 
! Отговори
WET преди 11 години
anonimkaimam vatre6na informaciq 4e ranenite sa okolo 145 ot koito pone 96 sa v kriti4no sastoqnie zaginalite sa nad 30 .... ujasna tragediq no po novinite ni6to ne kazvat ;xKOMENTAR V BESOVE
1
 
5
 
! Отговори
Цега преди 11 години
Зад това стои Полат Алемдар! Тоест турските специални служби!
4
 
0
 
! Отговори
до666 преди 11 години
А твоите са отрязани ,ООопс сайта пада :)
3
 
9
 
! Отговори
КДС преди 11 години
Ако другаряТ Тодор Живков беше жив, и ЖЕЛЕЗНИЯ ЮМРУК НА ПАРТИЯТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ пазеше, този случай просто нямаше да съществува.А, ако по някаква случайност организаторите бяха убегнали на ВЕЛИКИЯ КОМИТЕТ ЗА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, виновните щяха да бъдат издирени и наказани с ЦЯЛАТАТА СТРОГОСТ НА ЗАКОНА!Така както бяха наказани турските терористи взривили вагона за деца и майки на гара Буново.Срам българи, срам, днес терористите ги почитат турски партии, срам, Боже, прости нам, избави от
4
 
0
 
! Отговори
Кина Обективната преди 11 години
666! СУПЕР...За да си коч, не е достатъчно да си от Кочериново, бате. Требе си и топки...
2
 
3
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
1758#Войната ще е последна.Ястреб е прав!
1
 
5
 
! Отговори
радо преди 11 години
Това е отговора на Турция, след като Израел нападна турския кораб и убиха беззащитни хора. Отношенията на Турция с Израел бяха смятани за стратегически от страна на САЩ и поощрявани чрез военни обучения и икономически спогодби. Докато Израел продължаваше да гледа на взаимоотношенията с Турция като на непроменима константа, премиерът Ердоган провеждаше сериозни политически промени, преориентирайки страната си към Арабския свят. Още през 2008-*** се проявиха първите индикации, че турското правителс
2
 
6
 
! Отговори
72620 преди 11 години
Бог да ги прости загиналите и вечна им памят ! Виждам много коментари за трагичния инцидент , но истината е една : сетовната общност трябва да престане с криваразбраната си толерантност към пан ислямизма и фундаментализма . Крайно време е потоците и свободното движение на ислямисти и мюсолмани из еврозоната да секне . Джамиите в германия , франция и у нас да останат в историята . Да се забранят всички религии освен християнството . Крайно време е Ранпой и нашият Рънпой да разберат че ислямизма поражда агресия и тероризъм спрямо християнството и юдеизма . Крайно време е САЩ да осъзнаят грешката си за създаването на Косово . Оставането дори и на няколко семеиства мюсолмани в ЕС е като тлеещ въглен в купа сено . Не трябва да лицемерничим и да се правиме на демократи , от чиято демокрация полза има само терора на ислямизма . ЕС трябва да затвори границите си за бежанците и туристите от близкия изток . и накрая нека помолиме милата на всички нас Данчето Фандъкова да спре аудиото от джамия баши , а премиера , от цялата страна , защото нека знаят че воят им е призив за това което се случи в Сарафово . Г-н . Премиер , не се страхувай от Турция , Косово и Хашим Тачи . ЕС , Израел и Русия ще ни подкрепят , а Данчето нека и утре разреши на дюнеркебапите да протестират пред Руското посолство !Бесен съм !
3
 
3
 
! Отговори
Д-р Уотсън преди 11 години
Като как репортер от Израел Ченъл 2 е бил на мястото на взрива и е снимал, а български снимки няма? Май нещо понамирисва на автоатентат, а? Кво ша кайш, Холмс?
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес се навъшват 135 години от геноцида над Стара Загора.По време на Руско Турската война през 18771878г. в Стара Загора са убити над 15000 българи от нашите сегашни съюзници турците. 19, 20 и 21 юли 1877 година. НЕКА ПОМНИМ ТОВА
1
 
2
 
! Отговори
ЦуР преди 11 години
Атентата е дело на терористите от 11.09.
5
 
3
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Още един провал под герберското селско чалгарско правителство на Гроб. Горчива истина. Да видим какво ново ще ни донесе днес. Срам за България,но след като са останали неограничени селендури,друго не се очаква.
5
 
1
 
! Отговори
Кина от Позитано преди 11 години
Отговорност поемаме ние - най-старата терористична организация в България. Бяхме БСДП, после БРСДП, БКП, БСП, а сега сме се маскирали като Коалиция за България. Преди символ ни беше аления мак, днес е червената роза. Понеже не знаем чужди езици погрешно разтълкувахме "Бандера роса" като "на будалите роза-во им дай" и възраждаме старите традиции. Ще взривяваме другари, и автобуси, и тролейбуси и църкви, само и само да победи пролетарската революция, за която ще има нарочна резолюция от ЦК на КПСС. Ура, другари и другарки! Да живее ВОСР!