Калориите на бозата – на етикета

Здравните министри на ЕС одобриха нов етикет за храните
Обновена: 8 дек 2010 07:34 | 8 дек 2010 07:16,
19
Калориите на бозата – на етикета
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всички продавани в ЕС опаковани храни, включително боза, консервите с шкембе чорба и дори локумът, ще имат нов етикет, който ще разкрива хранителните им свойства. Здравните министри на общността одобриха нов етикет за хранителните продукти в ЕС.

Отбелязването на енергийната стойност и някои хранителни стойности, като съдържание на мазнини, карбохидрати, наситени мастни киселини, протени, захар и сол, става задължително.

Тази информация ще бъде поставяна на лицевия етикет на опаковките, като ще се отбелязват стойностите за 100 г/милилитра. Извън листата остават фибрите, които според диетолозите имат важно значение за здравословната диета.

На допълнителната информация върху опаковките се гледа като на средство за борба със затлъстяването. В момента един от петима европейски граждани страда от наднормено тегло.

Досега върху етикетите задължително беше изписването само на съдържанието на продуктите, а тяхната хранителна стойност беше оставена на добрата воля на производителите и продавачите.

За период от две години извън калорийния етикет остават вината, бирите и алкохолните напитки, за които няма да е задължително и огласяването на съставките, от които са направени.

Това не важи за смесените алкохолни напитки, като готовите коктейли, които ще дават информация за състав и енергийна стойност. След изтичането на този период, Европейската комисия ще прецени дали облекченията за тези производители, които в преобладаващата си част са малки и средни фирми и преетикирането ще им излезе твърде скъпо, са оправдани.

За храните, които се продават неопаковани, като плодове и зеленчуци и необработените продукти, няма да се изисква обозначаване на енергийна стойност и информация за шестте съставки, които се смятат за определящи за здравословната диета на гражданите.

Изброяването на алергените обаче остава задължително и за тях.

Здравните министри се съгласиха да направят задължително и упоменаването на произхода на свинското, агнешкото и пилешкото месо. След епидемията от луда крава стана задължително отбелязването на произхода на телешкото и говеждото. Към тях по-късно бяха добавени меда и зехтина.

След три години Европейската комисия ще може да предложи изписването на държавата производител да бъде сложено и върху млечните и месни продукти, както и върху необработените и пресните храни.

Ако тя се възползва от тази възможност над 50 на сто от храните ще носят етикет „Произведено в...“ Брюксел смята, че това ще помогне на потребителите да направят по-информиран избор за храните, които поглъщат, но според търговците, кулинарният имидж на някои страни ще им помогне да се наложат на пазарите.

Надписите на новите етикети ще бъдат с минимален размер 3 мм и е сигурно, че потребителите ще могат да четат допълнителната информация. Изискванията към размера на шрифта и мастилото бяха приети въпреки опасенията, че новите етикети ще струват милиони на производителите и търговците.

Според Зелените пък то ще доведе до създаването на по-големи опаковки и следователно на повече отпадъци.

Заради цената на етикетите и след активно лобиране на производителите на някои смятани за вредни храни, парламентът се отказа и от идеята си да обозначи етикети на принципа на светофара. За това настояваха потребителските организации, защото цветовете щяха да направят по-лесен избора на потребителите, когато се изкушават да си купят чипс или друга храна с твърде много мазнини или сол и захар в нея.

Зелените, оранжеви и червени цифри бяха заменени със сега използваните черни, и здравните министри потвърдиха този избор.

След като бъде одобрена от Европейския парламент вероятно до средата на следващата година, новата система за етикиране ще влезе незабавно в сила във всички страни членки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
ябълков пай преди 13 години
ако искам нещо с ниско ниво калории пресен сок ще си взема. ако реша да пия боза, никви етикети с калории не ми трябват.
16
0
 
8
 
! Отговори
Хм преди 13 години
"Бозата" отдавна вече не е БОЗА - в нея няма захар, затова не се и вкиселява (жена ми я чака една боза така около 2 седмици на стайна температура - никва промяна). Днешната "боза" е ОТРОВЕНА с АСПАРТАМ и други л.***!!!Само една марка боза със захар има в момента на пазара и трудно се намира - на нея с големи букви гордо пише: "СЪС ЗАХАР" - тъмно шише и тъмно кафява капачка.
15
1
 
3
 
! Отговори
*** преди 13 години
Бозата е минало.Тази сега е пълна с ...и захар.А щом и аспартам има,значи няма да погледна повече боза.Защо трябваше и това да отиде по дяволите?!
14
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen 3 преди 13 години
A koga shte e zadyljitelno da se izpisva dali sa genno-modificirani hranite?v UK vsichko e GMO, a nikyde i bukvichka ne mojesh da prochetesh... "lobirane" mu e maikata izglejda
13
0
 
6
 
! Отговори
Шишарко преди 13 години
Мдаа, в ЕС вилнеят демагози, а сега и унас. Вече дори истински етикети няма - такива които да четем без лупа и да ни информират за токсините, а не за хранителната стойност, която без друго всеки може да си сметне. Целта им е нищо истинско да не остане и да заменят света с изкуствено подобие, което да контролират.Фармацевти си продават аспартам в аптеките /всички дъвки и др/, окисите били вече оксиди, въглехидратите били карбохидрати.... давайте тогава и киселините да станат асиди и т.н
12
0
 
3
 
! Отговори
нервна преди 13 години
На допълнителната информация върху опаковките се гледа като на средство за борба със затлъстяването. М,да, стои европейския гражданин по Коледа в магазина с опаковка свински пържоли в ръка,чете енергийното съдържание на етикета и въздиша: Е,не е здравословно..Ама е вкусно.Но не е полезно..Ама е вкусно.Сложна дилема...
11
2
 
0
 
! Отговори
haha преди 13 години
I kakvo kato pishe kolko karbohidrati ima, danebi niakoi ot prostoto evro naselenie da znae kakvo oznachava tova. Ako iskate lichno Oli Ren da doide da vi barshe s ligavnika. Tova li vi e mechtata novoizlupili se evropeici. Da stanem *** kato ostanalite, eto do tam shte ni dokara toia sauz.
10
1
 
10
 
! Отговори
God преди 13 години
До "Dnes.bg" - научете се да пишете на български! "Карбохидрати" на български е "въглехидрати". А относно темата - нищо ново под слънцето. И какво като пише тази информация? Да не би някой да разбере нещо от нея .Евробюрократите правят поредната мъгла, че нещо вършат за хората. Ако тези етикети са написани със сегашните шрифтове, никой нищо няма да разбере от тях. Вариантът със цветните означения е много по-добър, но явно не им изнася, защото всички етикети ще светнат в червено.
9
0
 
17
 
! Отговори
боза - едно време.. преди 13 години
Докога ще се предлагат бози с аспартам??? Изобщо кой болен мозък реши да се изгаври с бозата и да я засере с тая отрова??????
8
1
 
3
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
Какво означава "карбохидрати"?
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да,необходимо е защото ще им пораснат прекалено много нянките.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"След като бъде одобрена от ЕП ... до средата на СЛЕДВАЩАТА година, новата система ... ще влезе в сила НЕЗАБАВНО" - и на това ако му викат "незабавно". А аз съм седнал да се ядосван на нашата си родна бюрокрация. Тия в ЕП са още по-бавни явно.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не променя, но хората ще знаят колко калории, протеин, въглехидрат и мазнини има в една боза и ще знаят колко да пият и колко не. Тези съставки трябва да ги има на всеки хранителен продукт, за да може всеки който иска да си следи режима на хранене, особено спортистите. п.п. Естествено данните на етикета трябва да са коректни, а не преписани от някъде....
4
5
 
10
 
! Отговори
Nasty преди 13 години
Абе ти само тва ли знаеш...доста се изтърка вече.
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това нищо не променяХраните няма да станат по качествени нито пък ще имаш достъп до такива с гарантирано качество
2
19
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Моите тикви от Кривунделово са по....калорични от бозата,когато са леко...препечени.Още днес ще пробвам дали е вкусно,варена...тиква с боза и ще ви кажа...резултата.Ако е добър,ще патентовам ...комбинацията в ЕС.
1
6
 
8
 
! Отговори
s преди 13 години
bravo!

Спонсорирани публикации