Барозу си замълча за влизането ни в Шенген

Шансовете на страната ни рязко намаляха след дебат в ЕП
Обновена: 19 яну 2011 17:40 | 19 яну 2011 16:20,
51
Барозу си замълча за влизането ни в Шенген
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шансовете на България да влезе в Шенген през първата половина на 2011 г. драстично намаляха след дебата за приоритетите на унгарското председателство на ЕС в Европарламента в Страсбург.

Килимът с унгарски карти от Средновековието до Австро-Унгарската империя, постлан в Съвета на ЕС, предизвика по-голям интерес от българо-румънските надежди за Шенген, а президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пропусна да коментира единствено този от унгарските приоритети.

„Въпросът е силно дискусионен“, призна унгарският премиер и председател на Съвета Виктор Орбан по-късно в Страсбург. Той обясни, че заради кризата Европа е уплашена от поемането на „нови и непредвидими рискове“, а като такива се разглеждат както разширяването на Шенген, така и приемането на нови държави в ЕС. Будапеща иска до юни да подпише договора за членството на Хърватия в ЕС.

„Подходът е негативен, но ние ще се опитаме да го променим и да убедим държавите членки, защото той обрича Европа на загуба на динамизъм“, увери Орбан.

Разширяването на ЕС, както и на Шенгенското споразумение изисква единодушието на страните членки, последвано от одобрението на Европейския парламент.

„Дупката на картата между Унгария и Гърция трябва да изчезне и докато тя е там, унгарците ще се чувстват по-малко привилегировани като европейци“, коментира пред медиите Орбан, визирайки членството на България и Румъния в Шенген.

„Искам румънците да могат да се радват на свободното движение, така както го правят унгарците“, добави премиерът.
 
В Румъния живеят 1,7 млн. етнически унгарци, които са най-голямото национално малцинство.

Унгарското председателство си поставя за цел да подпише до юни договора за членство на Хърватия, както и да вкара България и Румъния в Шенското безвизово пространство.

Случайно или не президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу и заместникът му Марош Шевчович обаче пропуснаха да потвърдят волята на Брюксел за унгарските предпочитания.

Двамата коментираха унгарските намерения, но единственият приоритет, заобиколен с мълчание и от двамата беше желанието на София и Букурещ да се присъединят към безвизовото пространство. По време на дебата в парламента, продължил повече от три часа, влизането ни в Шенген беше споменато само от Орбан и от румънския депутат социалист Виктор Бощинару.

В петък работната група за Шенген на Съвета на ЕС не прие доклада за проверката на сухопътната граница на България, която разкри редица недостатъци и поиска допълнителна информация от София за нередностите.
Сред пропуските, открити от експертите на ЕС, които провериха границите с Турция и Сърбия в началото на декември 2010 г., са по-малко от необходимото и недостатъчно квалифицирани гранични инспектори, липса на апаратура за откриване на нелегални емигранти в каросериите на камиони, оголени кабели, течащи покриви, нестандартни печати и други.

ЕС ще изпрати нова проверка в края на март. В същото време експертите потвърдиха готовността на Румъния да се присъедини към Шенген.

Преди заключенията на експертите френският и германският вътрешни министри изпратиха писмо до ЕК и Съвета, в което се настоява България и Румъния да покажат по-категорични резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, преди да бъде разгледано членството им в европейското безвизово пространство.

Дебатът за унгарското председателство на ЕС в Европарламента беше изцяло превзет от скандала с медийния закон, който изисква регистрация на онлайн медиите, блоговете и читателските форуми и създава медиен съвет с 9-годишен мандат, който се назначава от премиера.

Някои депутати си бяха закачили на банките плакати срещу цензурата, а премиерът Орбан, известен десидент, беше обвинен, че потъпква демокрацията и дори в националпопулизъм.

Той определи атаките срещу медийния закон като обида срещу унгарския народ и обяви, че ще се бори решително срещу опитите страната му да бъде унизявана, а председателството й на ЕС скандализирано. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
о преди 13 години
Че какво е Шенген нищо,Барозо иска май да пробута Кунева и Симо за Президент и да въртят мъни.Той да вземе да си оправи Португалия ,че тя след Гърция и Ирландия е третя коят ще фалира.
45
1
 
5
 
! Отговори
реалист преди 13 години
Какъв Шенген с толкова много гафове и компромати ?
44
0
 
0
 
! Отговори
Елени преди 13 години
Ами, явно има поне малко мозък в главата си освен, че харчи на корем / като невидял парички. Не му липсва его на господина. Криза за него и дружките му няма.
43
3
 
4
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Споко,всичко е о.к.!Вътре, в Шенгена сме!Касае е се чисто и просто, за едно малко недоразумение!До като европейците си клатят главите нагоре надолу, между 12 и 6 часа, това означава ОДОБРЕНИЕ,но ние го взимаме за отрицание,за разлика от нас на Балканите,като си клатим кратуните от ляво на дясно означава А-хъ, знак на съгласие или преведено ДА!
42
0
 
3
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 2 - Анонимен ----- Изказвам съжаление за случая, който описвате ---- Жалко е, че това е станало ----- Към близките и съмишлениците на този човек бих се обърнала със следните думи - човекът не трябваше да умре, но поне го направи по достоен начин и вие трябва да се гордеете с него / съболезнования /
41
0
 
9
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Е поне визите за САЩ няма ли да отпаднат - те също бяха на една ръка разстояние /уж/ ---- Не че са от значение за българския народ, просто питам
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От статията разбрах две неща:1. За Европа ние и Румъния сме "дупка на картата".2. Изразът "от Сревновековието до Австро-Унгарската империя" ми звучи като онзи стар казармен виц - "Почвай да маршируваш - от стената до обяд!"
39
5
 
1
 
! Отговори
kocevmocev преди 13 години
Ти ако си толкова отворен колкото си мислиш,нямаше да си анонимен.Като другарите,които пускат компромати.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе, ти да не си от ДС и да си пускал компромати, за да заличиш осраното от ГЕРБ на всички места - и у нас, и в Европа от името на Станишев,Гоце,Доган и си от онези всички келемета,които петнят името Българин и тази прекрасна страна България. Но като те гледам си само поредното адски тъпо парче, вчрващо фанатично в думите на най-големите крадци и *** в над 1300 годишната ни история. Заради идолите ти и заради такива загубеняци ще видим Шенген, ама друг път.
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
станимир илчев да си оправи мафиотския син дето беше в затвора в испания и тогава да дава акъл
36
9
 
6
 
! Отговори
kocevmocev преди 13 години
Докато има комунисти във власта и техните протежета не са оковани,няма да ни приемат никъде.Техния принцип на действие е "ако аз не го ям и другите да не го ядът".Доказателство са тъпите им компроматни войни(първата най-голяма изцепка с Румяна Желева,а сега за капак и СРС скандала)с които не спъват никой друг а нас,Българския народ,хора достойни и работливи.Затова никой няма да тачи Станишев,Гоце,Доган и всички келемета,които петнят името Българин и тази прекрасна страна България.
35
3
 
13
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Докато мильовците са на власт няма Шенген!
34
5
 
21
 
! Отговори
333 преди 13 години
В нормално развите демократично общество хората не са *** да дават шанс на държава, управлявана от просташка и агресивна диктатура като тази на Бойко Борисов. Като виждате, възпитаните хора дипломатично си премълчават. А ние - докато не изберем нормални възпитани и образовани хора в управлението - ще рим в дъното на Европа.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
toia e nesho kato havier solana kokvo moje da kaje toia i kakav shengen s tolkova prestapnos
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
nikoi ne iska mafioti kato qne sergei i parvanov
31
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не иска държава където управляващите са симбиоза от фашисти и мутри! Факт!
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Барозу, как ще коментираш икономиката на Португалия например? Или на Франция, в която 80% от населението е винаги в стачки и с ниски заплати? Като дойдеш в България говориш едно, като си идеш - друго. Браво на унгарците, че са с нас!
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
грешка, не до 21 а до 29
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 21-и нашата полиция има достъп до цитираната от тебе система-още от ноември...
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Румъния още не е членка на Шенгенското пространство, в което се надява да се включи през март, но нейната полиция вече има достъп до базата данни на SIS и сътрудничи с държавите членки в рамките на система за обмен на информация, наречена SIRENE. След като Франция и Германия наложиха вето на приемането на страната в Шенген, румънският президент заяви: Няма да приемем да ни дискриминира никой, нито дори най-силните страни в ЕС.

Спонсорирани публикации