Брюксел май ще ни хвали, ама чакаме февруари

ЕК даде първи положителни сигнали за доклада за България
Обновена: 26 яну 2011 15:44 | 26 яну 2011 15:44,
59
Брюксел май ще ни хвали, ама чакаме февруари
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейската комисия даде първи сигнали за доклада за България, който оценява състоянието на борбата с организираната престъпност и корупцията и който трябва да бъде оповестен в края на февруари.

Генералният секретар на комисията Катрин Дей, която отговаря за изпълнението на Механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи, коментира като успех прилагането му у нас.

Механизмът беше създаден специално за България и Румъния при приемането им в ЕС, за да се наблюдава довършването на реформите в тази сфера.

В отговора си Дей посочва, че след създаването в България на съвместните екипи на прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на измами с еврофондовете, работата е потръгнала и комисията отбелязва, че се извършват повече разследвания на този тип престъпления.

Пред евродепутатите Дей дава за пример и Закона за конфликт на интереси.

Правителството на ГЕРБ получава и добри оценки за приетите препоръки от доклада на ЕК от миналия юни и дори ги оформи като правителствени приоритети.

Катрин Дей хвали и Румъния, където се отбелязва напредък в съдебните реформи и в работата на Националната агенция за интегритет.

Миналия петък говорителят на Европейската комисия Марк Грей съобщи, че писането на доклада за България още не е започнало. Той не направи връзка между поисканата от Брюксел информация за СРС гейта у нас и февруарския доклад.

Европейската комисия издава доклади за състоянието на борбата с организираната престъпност и корупцията у нас два пъти годишно – през февруари и през юни.

Зимните доклади добиха популярност като технически, тъй като експертите преценяват как върви изпълнението на шестте области, в които комисията наблюдава България: реформа на съдебната система, подобряване на нейната прозрачност и ефективност, както и на професионализма на магистратите, борба с корупцията по върховете в централната и в местната власт, както и противодействие на организираната престъпност и прането на пари.

В тези доклади не се правят политически изводи, докато юнските са по-подробни и дават и политически оценки.

Тъкмо вследствие на юнски доклад през 2008 г. бяха спрени предприсъединителните фондове за България.

През миналото лято обаче Еврокомисията за пръв път регистрира „силен устрем за реформи“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Germaniq i Franciq pla6tat 80% ot wsi4kite ewropejski taksi, taka 4e tazi Dej da ne gowori gluposti
57
2
 
0
 
! Отговори
Dyuner преди 13 години
Май, юни, август. Те ни плюят, ние си мислим, че дъжд вали. Хах, та нали казаха, че Румъния е изпълнила критериите за влизане в Шенген, но трябва да почака България. Германия е най-големият донор в ЕС, а не Катрин Дей, така че, същата държава поръчва музиката, другите са само слушатели!
56
4
 
0
 
! Отговори
bay ganyo преди 13 години
bulgaristan i romanistan, vun ot Evropeyskoto semeystvo!!! mestyoto vi e tam, na balkanite....ranko vi e o6te!!!
55
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко "опропасти" държавата а от ЕК все го хвалят - *** заспалите са тия - с къса памет , неадекватни и неточни. Искаме си БСП - тях всички ги плюеха ама ние сме най умните и знаем, че те са върха!
54
0
 
3
 
! Отговори
до # 50 преди 13 години
Финландия НЕ НИ иска в Шенген...Чети внимателно.
53
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
файда ьок (никаква) от техните хвалби за народа...а само за управляващите ...
52
9
 
8
 
! Отговори
София преди 13 години
Браво на ГЕРБ!!!
51
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голям купон! Брюксел ни хвали, ама не ни ще в Шенген:))))
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
FINLANDIA NE ISKA CHENGEN
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
NINOVA DA NAPRAVI NIAKAKAV MAIMUNJULUK V EP DA NE NI PRIEMAT
48
1
 
2
 
! Отговори
нмхйк преди 13 години
Амиии нямам явече надежда.
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бе стенат комунистите:) Като дойде време да се пита народа предпочитаме биячите от "Луфтханза", а не допитване до народа:))) Ми мутра премиер си харесва бухалкаджиите:)
46
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хамстера дори Буш го нарече Мистър Клийн:))))))))А за Боко:"Конгрешънъл куотърли":Бойко Борисов е свързан с българската мафия !"Кронен Цайтунг": България се управлява от мафията"Ди Велт" : Борисов използва мафиотски методи, а Европа не иска да забележиДи Велт' нарича Румяна Желева гангстерска невестаКлаус Шрамайер-Правната слепота е един от най-големите недостатъци на сегашното българско правителството.За другите няма да пища:) Много са! Дори пребрихме тероризма с дюнери:)))))))
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
43не знам кое е по-лошото - агента Гоце, писал книга, или мутрата Борисов, застраховал с бухалка доброволно:))))))))
44
8
 
8
 
! Отговори
Апостола преди 13 години
Още един стенещ комунист,мина вашото време брато,каквото откраднахте откраднахте,каквото съсипахте съсипахте,каквито заменки направихте направихте,това беше,хайде останете си със здраве
43
7
 
13
 
! Отговори
М преди 13 години
Нормално е за първи път България е без комунисти или турци начело от повече от 65г,сега като изгониме и онззи агента президент,нещата ще се оправят лека полека,така че България над всичко
42
5
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 13 години
Всичките ви решения са все така "умни". Не комунистите, България унищожихте!
41
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ваньо Таньов Бойко БорисовБойко Борисов: Ало!Ваньо Танов: Ало!ББ: Какво пра`иш, Танов?ВТ: Нищо...пуснали сте ми съобщение, звъня на тоя номер, но ми пише, че е грешен кода...ББ: Не бе, т`ва му е ЕГН-то бе, не мобилен.ВТ: А-а-а...ББ: Т`ва му е ЕГН-то. Т`ва е едно момче къде рита топката с мене бе, там от Аерогарата... И там на Манченко брат му, некъв Манченко бил, но той поне идва да рита с мене по обед, го преместил на друго место.ВТ: Еми...ще го реша веднага.ББ: Айде виж го и ми звънни!ВТ: Добре!ББ: Айде!
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
39Да! Хората виждат! Дори се бият за портокали от 0,66лв:)Е! И пият хубава "Леденика! Добре, че Мишо Бирата имаше дълг към СИБанк иначе и "Леденика" нямаше да пием:))))))
39
12
 
13
 
! Отговори
те това е... преди 13 години
ами хората виждат какво се прави от новото правителство ,и са наясно че предишните винаги ще търсят под вола теле,и въпреки писанията на умиращи червендуги тука,повечето от хората са за това правителство,просто други няма...

Спонсорирани публикации