Пари за ромите има, ама не се харчат

2 от 3 евро от фондовете на ЕС за интеграция не са използвани
Обновена: 6 апр 2011 19:12 | 6 апр 2011 19:12,
168
Пари за ромите има, ама не се харчат
Снимка: Булфото

Държавите с големи групи роми ще се нуждаят от по 2 милиарда евро годишно, за да успеят успешно да ги интегрират, изчисли Европейската комисия.

Ромите, които са най-голямото малцинство в Европа, наброяват 10-12 млн. и основната част от тях живеят в Централна и Източна Европа.

По данни на Съвета на Европа най-много роми на глава от населението живеят в България – 10%, Словакия 9%, Румъния 8%, и Унгария – 7 на сто от населението.

Две от три евро от фондовете на ЕС, предназначени за интеграция на ромите, не са били използвани, съобщи ЕК след проверката, последвала масовата депортация на български и румънски цигани от Франция миналото лято.

Нарушаването на правата им на европейски граждани предизвика широко възмущение, включително в Брюксел, който се зарече да положи повече усилия за приобщаване на най-голямото малцинство в ЕС.

Девет месеца по-късно Еврокомисията призна, че резултатите са плачевни почти навсякъде.

Причините за слабото използване на фондовете се дължат не само на технически трудности или липса на проекти, но и на политическото нежелание на властите в някои страни да работят с ромите, заяви социалният комисар Ласло Андор.

Според справка на комисията до 2013 г. за подобряване на живота на циганите има 26,5 млрд. евро. От тях до момента е похарчени незначителна част, въпреки че нуждите от пари са огромни.

Брюксел обаче няма да наставлява правителствата как да се справят с проблема, защото ситуацията била различна навсякъде, посочи комисарят за правата на гражданите Вивиан Рединг.

Испанските цигани например били добре интегрирани, докато полските и унгарските – не. Люксембург нямал почти никакви проблеми, тъй като в страната живеели едва 300 роми, докато в България те били стотици хиляди.

Признавайки, че не може да предложи общо решение, Брюксел поръча на правителствата да напишат стратегии как ще подобрят живота на циганите и да ги предадат за проверка в Брюксел до края на годината. Подобни документи ще се искат и от страните кандидатки на Балканите, които искат да влязат в ЕС, съобщи Рединг.

В стратегиите трябва да се предвидят мерки в четири области: образование, заетост, здравеопазване и жилищно настаняване.

Брюксел настоява всички ромски деца да ходят на училище като 100 % от тях завършват началния курс. В момента само 42 на сто от циганчетата в Европа завършват четвърти клас, а едно от десет продължава в гимназия.

ЕК иска и възможности ромите да намират по-лесно работа. В ЕС работят средно около 68 на сто от ромите, но у нас – по-малко от половината.

Ако се справи, България ще може да разчита на четири пъти повече работници в следващите години, тъй като над една трета от ромите сега са на възраст под 15 години.

Европейската комисия иска и мерки за удължаване на живота на ромите. Те живеят 10 години по-малко от средния европеец, а смъртността е до 6 пъти по-висока заради липсата на достъп до медицинска помощ, твърди Брюксел.

Четвъртата област, в която държавите трябва да се погрижат за малцинството е да осигурят по-добри жилищни условия, предоставяйки им частни и социални жилища.

От своя страна Еврокомисията ще се погрижи да облекчи условията за кандидатстване за еврофондовете по ромски проекти и ще обучи 1000 души, които да посредничат между ромската общност и държавата.

Нито депутатите, нито неправителствените организации харесаха подхода на Брюксел за решаване на ромския проблем. Ромски организации са недоволни, че инициативата се оставя в ръцете на правителствата.

Европейските социалисти нарекоха проекта „празна черупка“.

„Не ни се предлага нищо ново в сравнение с обявената преди шест години Декада на ромското включване.

„Правителствата ще продължават, както и досега, да игнорират жалките условия, при които живеят тези европейски граждани“, заяви унгарската евродепутатка Кинга Гьонц.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
1
 
! Отговори
new koz преди 13 години
предлагам с тия пари, да платим на екоравновесие и освен кучета да спрат и популацията *** ни сънародници. но интеграция що за глупост та те са 10% а имаме поне още 35% помаци и селяци да интегрираме.
163
1
 
2
 
! Отговори
dodi преди 13 години
abe tezi gnusni m**gali dokoga 6te gi hranim,samo kastraciq da se zatarkvat ot zemqta tazi gadna napast
162
0
 
3
 
! Отговори
към 103 преди 13 години
Напълно те подкрепям! То се вижда кой е по-голям хуманист - ако те са така хуманни къде им са циганиге? Ако ние сме толкова лоши защо при нас са най-много? Защото си ги отглеждаме от втората световна война насам като рядък вид! А от средновековието до днес те са ги гонили, горили на клада, в газовите камери. Днес се опитват да ни вменят вина - видите ли, не правите всичко за горките роми! Ако се отнасяхме към ромите като тях, днес нямаше да съществува ромски проблем! Анадън му? Ферщензе?
161
0
 
8
 
! Отговори
ахха преди 13 години
ами от еврофондовете ако почнат да лпащат тока,водата,данъците на *** и им дават помощи ще видят,че парите до никъде няма да им стигнат :) бай *** е такава пиявица,че колкото и да наливаш в него все няма да му стигат и ще продължава да краде,да пали огън да топи жицата и ще се вози в каруца, унгарската евродепутатка Кинга Гьонц да ги прибере всичкото *** в при тях щом е толкова загрижена и да ни отърве от ***
160
3
 
1
 
! Отговори
ELDAR katalizatora преди 13 години
nqma li nai posle da se osuznaete ... na 1 miliard du6i trqbva da ima okolo 2 miliona i ot dvete strani katalizira6ti tamnoto i svetloto .... kolkoto po malko sa bylgarite tolkova pove4e problemi ima planetata ne moje na 7 miliarda naselenie da ima 20 miliona evrei i 5 miliona bylgari ... taka stava disbalans a kataliziraneto na galaktikata 6e donese pogrom tuk ako nqma balans prez sledva6tite vekove .........
159
0
 
8
 
! Отговори
!!!!! преди 13 години
Всичко е една голяма перачница на пари и проблема умишлено се изопачава.Защо не приемем закон: Всеки да декларират дали иска ромите да се изхранват сами или да живеят от социални помощи. Доходите над минималната заплата на всички подкрепящи живота на ромите на социални помощи да отиват във фонд от който да се плащат помощите. За ромите за които помощите не стигат да се пратят да се изхранват сами - да си садят картофи както ни посъветва премиера. Какво ще стане ... Всички дето се тръшкат до припадък за ромските проблеми, ще цъфнат да изнудват обществото по друг проблем (екология и т.н.)
158
0
 
5
 
! Отговори
бг преди 13 години
Аз живея сред тях,не че искам,но съм принуден и има огромна разлика от бг *** от турчеещите се" мешеме"***.Първите са трудолюбиви ,имат възпитание,повечето са със поне средно образование и имат по 2 3 деца,докато вторите са гнусни
157
1
 
14
 
! Отговори
BG преди 13 години
Пишете цифри! Kолко пари ни струват ***? По груби изчисления за година даваме над 10 милиарда евро за да издържаме тези ***. Това включва всички видове помощи, загубите от неплащане на данъци и осигуровки, програми за интеграция, болничното им лечение, разнасянето на болести, щетите от всички видове кражби, разходи за следствия и дела, престоя им в затвора, неплащането на ток, вода и т.н. Ето защо сме бедни...
156
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи за *** има, а за българите - не, така ли ? Е да ви таковам равноправието европейско. Демокрацията взе страшно за смърди.
155
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 13 години
аман от ***!
154
4
 
1
 
! Отговори
lilly alex преди 13 години
vav vsqko golqmo stado ima i mnogo marwa. da se presqva vsqka edna glava ot stadoto. koito si zasluzava integrirane da si go poli4i bilo rom ili balgarin kakto v amerika, germaniq,franziq. ima hora zigani ,koito se otli4avat ot svoite sabratq. az poznavam dosta zawoto sa rabotili zemite mi. mi trudolubivi, krotki hora zelaewi da ziveqt normalno.
153
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само така и тамън в бг ще останем само 3 милиона и работа за нас болл даже и ще внасяме
152
0
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРСКА преди 13 години
"Причините за слабото използване на фондовете се дължат не само на технически трудности или липса на проекти, но и на политическото нежелание на властите в някои страни да работят с ромите, заяви социалният комисар Ласло Андор".Правителствата ще продължават, както и досега, да игнорират жалките условия, при които живеят тези европейски граждани, заяви унгарската евродепутатка Кинга Гьонц.АБЕ ТЕЗИ ДВАМАТА ЗАЩО НЕ СИ ВЗЕМАТ ВСИЧКИТЕ НАШИ РОМИ У ТЯХ - ДАВАМЕ ГИ БЕЗПЛАТНО БАЛАБАР С КАТУНИТЕ ИМ
151
1
 
14
 
! Отговори
сизиф преди 13 години
Има едни мого готини самолетчета които пръскът с пестициди селскостопанските култури , ами нищо не пречи пестицида да е *** и да попръскат малко , и малцинствени култури.Абе тея от ЕС няма ли да се светнат че *** и с вериги да го вържеш да учи или да работи пак ще си е *** сми и аз да взимам тези помощи и мен ще ме мързи .Спрете да им давате парички и само гледай колко бързо ще се интегрират
150
1
 
42
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И докога ще оставяме безнаказан извратените *** педофили? Не е ли абсурдно самият министър-председател на Италия Берлускони да бъде съден за секс с непълнолетна (на 16 години), а в България *** да заплождат 10-12 годишни чааветки напълно безнаказано и никой да не ги закача, щото такива им били обичаите ?!?А ако аз утрепя с ритници някое мръсно ***, дето нагло ме врънка за стотинки и обясня в съдът, че МОЯТ обичай е такъв, ще ме пуснат ли?
149
1
 
30
 
! Отговори
Българин преди 13 години
...и сега всички ние ще трябва с данъците си да храним това мръсно *** и чаавето на чаавето !!! Решението е само едно - ВСЯКА ***, която отида да снася в родилното и няма здравна осигуровка, да бъде кастрирана веднага след раждането на първото си *** - без значение нали е на 11 или на 31 години.
148
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
За 146 специално - изповедта на Кортеза - 11-годишната хъхреща полумаймуна, снесла първото си ***:Желязко я харесал на детската площадкаНевръстната родилка Кортеза говори български език. Изреченията й излизат накъсани, с големи паузи. Майка ми и баща ми работят в Испания. Имам по-малък брат. Оставиха ни при баба, обяснява тя.Ходила в близкото училище до 4-ти клас. И да, можела да чете. Ето и името ще си напише, за да покаже.Желязко, бащата на детето й, я харесал, докато си играела в квартала на детската площадка. Той е 19-годишен. Ами после почнахме да ходим. Обичам го, просто отговаря Кортеза. Един ден Желязко я взел и я закарал в своята къща.2,5 кгСамо за час 11-годишната Кортеза родила дъщеричка с мерки 2,5 кг и 48 см. Още преди раждането се знаело, че ако е момиче, ще го кръстят на свекървата Виолета. Невръстната майка разказва: Приятелката ми също роди. И тя е на 11 години като мен. Ама нейното бебе вече е на 3 месеца.
147
2
 
20
 
! Отговори
Българин преди 13 години
146 - аз пък непрестанно виждам по улиците само една порода *** - гнусни, крадливи, ровещи по кофите, просещи, навиращи се и по най-лъскавите булеварди с вонящите си каруци и колички !!! Спретнати и възпитани *** имаше, ама преди 25 години, сега те са малко. Явно ти живееш в някаква паралелна реалност или просто си родоотстъпническа ***.А разликата между 12-годишно българче и *** е, че първото е образовано и възпитано, а второто не може да говори членоразделно, камо ли да чете.
146
1
 
16
 
! Отговори
bg преди 13 години
Да им се даде на *** по 3000евро,и самолетен билет,до Индия или Пакистан.Така ще се запознаят със братовчедите,и за толкова пари и къща ще си имат,и за пиене и ядене.И там ще се интегрират много,даже бих казъл че не е нужно.И България ще си отдъхне.Повече пари за социално-значими неще ще има.
145
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все по-често се виждат *** по улиците, които са добре облечени и възпитани, живеещи като всички нас. И все по-често се срещат българи, които заприличват на ромите от гетата. За в бъдеще най-вероятно българите ще изпростеят, а *** ше поумнеят и след време то е ясно - българите ще сме до голяма степен *** и грозни. Каква е разликата между едно момиче на 12 *** и едно българче на 12? И 2-те духат и 2-те са на произвола на съдбата оставни от техните родители. При момчетата е същото

Спонсорирани публикации