Флирт по гръцки – Ципрас при Путин

Евросъюзът следи с напрежение визитата в Москва
Обновена: 8 апр 2015 15:12 | 8 апр 2015 15:09, Бойчо Попов
108
Флирт по гръцки – Ципрас при Путин
Снимка: Reuters

Когато гръцкият премиер Алексис Ципрас се приземи във вторник вечерта в 19 часа в Москва, нямаше нужда да премества стрелките на своя часовник. Откакто Русия премахна въведеното едва през 2011 г. лятно часово време, часовниците в Атина и Москва тиктакат еднакво. И това не е единственото сходство.

Отношенията на ЕС с Русия все още остават хладно, но Ципрас вижда в гръцко-руските отношения настъпването на "Пролет". "Зимата приключи", заяви министър-председателят пред руската информационна агенция ТАСС.

Но докъде е готов да стигне Ципрас при посещението си в Кремъл? Ще изпадне ли Гърция от общия фронт на страните от ЕС срещу Русия? Ще успее ли Владимир Путин да кара клин в ЕС и НАТО? Ще коства ли това милиарден заем на господаря на Кремъл, пита в свой анализ германският "Handelsblatt".

Рядко дадено посещение на европейските лидери в Москва се наблюдава толкова внимателно и с такова подозрение в Брюксел и други европейски столици, но също така и във Вашингтон, както сега се следи посещението на ексцентричния и търсещ пари гръцки премиер.

Какво значение отдава самият Ципрас на посещението си, се вижда от факта, че през последните седмици той вече прати трима членове на своя кабинет в Москва, за да подготвят визитата му - външният министър Никос Коциас, заместник-министърът на отбраната Костас Исихос и министърът на енергетиката Панагиотис Лафазанис.

И тримата, както и самият Ципрас, са от Комунистическата партия на Гърция (ККЕ). Ето защо може да се предполага, че те имат афинитет към съвременна Русия предвид огромната носталгия на гръцките комунисти към ерата на Сталин.

Първоначално Ципрас възнамеряваше да лети за Москва едва на 9 май, за да присъства на тържествата по случай победата на Съветския съюз над нацистка Германия. Фактът, че пътуването е изтеглено напред, сигнализира спешност. Съвпадение или не, 9 април е датата, на която, според изчисления на експерти от ЕС Атина би могла да свърши парите си.

В четвъртък Гърция трябва да плати 457 милиона евро за погасяване на стар заем от Международния валутен фонд (МВФ). Въпреки всичко министърът на финансите Янис Варуфакис вече увери председателя на МВФ Кристин Лагард по време на спешна среща по Великден, че Атина ще плати навреме.

Дори ако парите на гърците според най-новите уверения стигнат до края на април, финансовите проблеми си остават доста остри. В продължение на седмици се спекулира, че Ципрас може да поиска финансова помощ от Москва. Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос допусна такава възможност още през февруари и повтори опцията в понеделник вечер в гръцко телевизионно интервю.

Въпреки че руският финансов министър Антон Силуанов поясни, че засега няма официално искане от Атина за заем, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че по време на визитата няма да става въпрос само за "кредити или финансово сътрудничество".

"Не само" на дипломатически език може да означава и "но също и за това".

Въпреки че самата Русия изпитва ликвидни проблеми, за един заем за гърците може да има достатъчно средства. Особено, ако от гледна точка на Москва става дума за дългосрочно, стратегическо икономическо сътрудничество. Още през изминалата година руските железници "РЖД" проявиха интерес към придобиване на гръцкия железопътен оператор TRAINOSE и на пристанището в Солун, което се смята за "вход към Балканите".

Над тези приватизационни проекти сега витаят въпросителни, защото правителството на Ципрас отказва продажбата на държавни предприятия по идеологически причини. Въпреки това обаче премиерът на Гърция може да откликне на руските питания, защото и той има интерес от добро сътрудничество.

Важна тема от посещението се очаква да са енергийните въпроси. Гърция внася две трети от природния си газ от държавния руски монополист „Газпром“. Истински успех за Ципрас би бил, ако успее да договори отстъпка от цената на газа в Москва.

Атина също така се надява на странично влизане в руско-турския проект за газопровод "Турски поток". Очаква се той да вкара руски газ по дъното на Черно море до Западна Турция. Оттам той би могъл да се транспортира до Гърция в Македония, Сърбия и Унгария.

Преди всичко природният газ прави от Русия важен партньор за Гърция. Двустранният търговски обем възлиза на около 7 милиарда евро, повечето от които са за доставките на руски газ и нефт. Износът на Гърция за Русия възлиза дори през рекордната засега 2012 г. само на 463 милиона евро.

През миналата година Русия заема 21-о място в списъка на страните, за които Гърция изнася стоки, далеч зад Египет, Ливан и Гибралтар. Износът е спаднал през 2014 г. до 357  милиона евро - най-вече заради забраната за внос на храни от ЕС, с което Москва реагира на санкциите на Брюксел. Преди ембаргото гръцките фермери са доставяли около половината от своя износ на ягоди и една четвърт от този на прасковите и киви за Русия.

Ако сега Ципрас договори в Москва изключение за своите фермери, това ще доведе до объркване в Брюксел. "Ние очакваме, че всички държави членки ще говорят в един глас с нашите търговски партньори, включително с Русия“, заяви говорител на ЕС във вторник. Става дума за нещо повече от гръцките ягоди, праскови и киви за руските пазари. Ципрас вече разкритикува преди посещението си в Москва санкциите на ЕС като "безсмислени" и "задънена улица".

Темата може да стане мерило за членството на Гърция в ЕС. Ако Путин убеди гръцкия премиер да наложи вето на санкциите при решението за удължаването им през лятото, е възможно лидерът на Кремъл да успее да раздели не само ЕС, но и НАТО. А това причинява нарастващо безпокойство и във Вашингтон.

Влиятелното крайноляво крило на управляващата партия СИРИЗА и без това се стреми към скъсване на отношенията с Брюксел и Западния съюз. Ако Гърция обърне наистина гръб на ЕС и НАТО, геополитическата карта на източното Средиземноморие напълно ще се пренареди. И големият победител ще е Турция, пише още Handelsblatt.

Но дали Ципрас мисли така, е под въпрос. Неговият коалиционен партньор, десният националист Каменос продължава ентусиазирано да счита Русия за бъдещ стратегически партньор. Неговият заместник-министър Исичос вече заяви като говорител по външната политика на СИРИЗА малко преди изборите, че НАТО „няма правно основание да съществува". А подобни неща обичат да се чуват и в Москва.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации