ЕП иска регистър за гръдните импланти

Мерките са заради дефектния силикон на компанията PIP
Обновена: 14 юни 2012 19:19 | 14 юни 2012 19:19,
15
ЕП иска регистър за гръдните импланти
Снимка: архив, Reuters

Регистър на имплантите, по-строги проверки за безопасност, подобряване на проследимостта на изделието и специален разрешителен режим преди пускането на продукти на пазара са сред мерките, предложени от Европейския парламент в четвъртък и насочени към предотвратяване на повторения на случая с дефектните гръдните импланти произведени от компанията PIP. Тази година предстои ревизиране на съответното законодателство на ЕС.

Около 400 000 импланти на френския производител PIP (Poly Implant Prothèse Company) са продадени в световен мащаб. Тези импланти са били широко използвани в Обединеното кралство, Франция, Испания и Германия. Въпреки това броят на жените с такива импланти остава неизвестен.

В резолюцията, депутатите заявяват, че случаят PIP „е показал неизправности на европейско и на национално равнище, а именно липсата на сътрудничество (...), както и липсата на възможност материалите, използвани в медицински изделия, да бъдат проследявани“.

Депутатите се обърнаха към Европейската комисия с призив да предвиди разрешителен режим преди пускането на определени медицински изделия, включително и гръдни импланти, на пазара.

Още по темата
Депутатите призовават за въвеждането на „паспорт“ за получателя на имплант, който да съдържа специфичните характеристики на импланта и потенциалните неблагоприятни ефекти, а също и регистър на импланти, във всяка държава членка. В текста се подчертава, че включването на лични данни на пациентите следва да бъде предмет на тяхното съгласие.

Тези регистри трябва да бъдат свързани, за да бъде възможен обмен на информация, когато това е необходимо, например в случаите, когато са открити важни дефекти в имплантите. Според текста трябва да бъде създадена също и система за колективна защита, която да помогне на пациентите при получаването на обезщетения.

Депутатите се застъпиха за засилени проверки, инспекции, надзор на пазара и обмен на информация за нежелани реакции. Пациентите също трябва да бъдат запознати с рисковете, свързани с поставянето на импланти, се казва в текста.

Според депутатите следва да бъде създадена единствена по рода си европейска база данни, в която да се събират сведения за медицинските изделия, предлагани на пазара, за регистрацията на търговски сделки, за инициативите за наблюдение и надзор на пазара, за клиничните изпитвания, за нотифицираните органи, както и за предоставените сертификати „СЕ“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога няма да си сложа такова нещо. Нямам голям бюст, но мъжете до мен никога не са се оплаквали от това - а ако някой комплексар ми намекне, че обичал "яки цици" директно му показвам вратата. Да не говорим колко опасно е това и какви могат да бъдат последиците...
12
1
 
1
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Всички жени без силикон и с гръдна обиколка 100+ да минат на преглед в посолството!
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зрдрави ора да легат под ножа за каузата големи цици,ич немое го удобра. Само ена *** п***тка немое проумее,че това е травма за цал живот.Пък и къв мъж е тоя дето му е кеф да мачка пластмаса?Офффф..побърка се тоя свет.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък искам регистър на женските гърди със снимка на притежателката, години и телефон.
9
2
 
2
 
! Отговори
техничар преди 11 години
Силиконовите ц.ци са си резервни части и трябва да си имат индентификационен номер.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оправдавам имплантите само когато поради някаква причина липсват или са премахнати млечните жлези. Също и когато е имало катастрофа , нещастен случай и пр. Не проумявам манията да слагаш чуждо тяло в теб и да се мислиш за много хубава. После заради земното притегляне ,импланта се свлича и следва повторна операция и така и пак така... лудост! Дали ще ги броят ,дамгосват или друго ми е все тая! Всеки си поема риска за глупостите ,които прави!
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да да по плана на следващата стъпка с чип във всеки. Ама като гледам скоро всички сме на къра ,че света му се мамата.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да да по плана на следващата стъпка с чип във всеки. Ама като гледам скоро всички сме на къра ,че света му се мамата.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така трябва. Пълен регистър и на всеки 8 месеца ръчна проверка на имплантантите - мачкане и разтриване и на всеки 5 години вадене и техническа проверка.
4
3
 
1
 
! Отговори
Един преди 11 години
Или погледнете на това като още една малка крачка към електронно тагиране на хората:)"Дефектен силикон бе да, така беше!";Следва ваксина при раждане на бебето, която ще го тагира за цял живот!"Да може да намерим изгубил се случайно човек нали така беше?!"И всички знаем, че дори тогава "мистериозно ще изчезват хора" ше има. (Неудобни)Отнемат ни се свободите и най-малките вече, живеем в затвор без решетки.Каквото трябва да направим е да ОТКАЖЕМ да ни тагират, дори чрез силикона...
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Регистера трябва да е публичен - за информация. Вземеш некоя добра на вид, а после се окаже, че срока на силикона е изтекък и спешно трябва основен ремонт. Може и стикер за минат годишен медицински преглед.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Представяте ли си каква гледка ще бъдат цицорестите силиконки, когато един ден им се наложи да махнат силкона. А това ще стане. Силикона няма бъдеще. Медицината ще го отрече.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз искам да ме направят тоя, дето регистрира жените със силиконови гърди - всичките да минават през мен.