ЕС включва военното крило на Хизбула в терористичния списък

Споразумението е постигнато от външните министри на 28-те страни
Обновена: 23 юли 2013 12:02 | 22 юли 2013 13:35, Елка Василева
72
ЕС включва военното крило на Хизбула в терористичния списък
Лидерът на Хизбула Хасан Насрала. Снимка: архив, Reuters

Страните от Европейския съюз се споразумяха да включат военното крило на Хизбула в терористичния списък на ЕС, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Агенцията отбелязва, че това решение бележи голяма промяна в политиката на блока, мотивирана от безпокойството от дейността на ливанското шиитско движение в Европа.

"Постигнато бе споразумение за включване на Хизбула (в терористичния списък)", съобщи европейски дипломат. Трима негови колеги потвърдиха информацията.

Външните министри на 28-те страни от ЕС са успели да преодолеят различията във вижданията, че подобно действие ще допринесе за дестабилизирането на Ливан, където Хизбула участва в управляващата коалиция на страната.

Още по темата

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Ащън е предложила миналата седмица ЕС да признае за терористична организация военното крило на Хизбула, но да остави отворена вратата за преговори с политическото крило на ливанското шиитско движение.

Пристигайки по-рано днес в Брюксел за заседанието на Съвета на ЕС по външни работи, британският външен министър Уилям Хейг заяви, че е настъпил моментът Европейският съюз да добави военното крило на ливанската шиитска организация Хизбула в списъка си с терористични организации, предаде от ИТАР-ТАСС.

Според Хейг след атентата в Бургас, "следите от който водят към Хизбула", няма друго решение. "Когато на европейска земя бъде извършен терористичен атентат, трябва да последват ответни действия", заяви той. В същото време Хейг счита, че "диалогът на ЕС с политическото крило на Хизбула трябва да продължи".

При атентата в Бургас на 18 юли 2012 г. беше взривен автобус с израелски туристи. Загинаха общо 7 души: 5 туристи, българският шофьор на автобуса и атентаторът самоубиец. Над 30 души бяха ранени.

След като военното крило на Хизбула бъде включено в "черния списък", организацията няма да може да получава пари от поддръжници в Европа, а европейски представители няма да имат правото да се срещат с хора от групировката. Проблемът е, че не съществува юридическото лице "военно крило на Хизбула", което означава, че при налагането на евентуални санкции евродипломатите ще трябва да разплетат връзките между различните части на Хизбула, за да бъдат ефективни ограниченията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
6
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До ТHE ПатриотТой и Жан, който фалира държавата и Луканов и Серго, и те са американски агенти, нали.Защото ако имаш малко мозък, точно след тяхното управление държавата е била в най-тежките си времена.Но, не...нали...те са добрите. Пак американците са виновни.И Европа.А, да...те не ни обичат!То, бива простотия, но такава като комунистическата...няма никъде по света.
41
11
 
6
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До ТHE ПатриотТи верно си доста зле.Добре, че малко западни фирми влязоха в България, благодарение, на които по-голямата част от интелигентните хора преживяват що годе добре.Иначе твоите руски събратя и комунистически *** още щяха да ни държат на село в ТКЗС-та.Ама, то бива промит мозък, но твоето е вече минава всякакви граници.Признай си, че имаш някой баща или дядо борец против фашизма и той ти е промил така мозъка.То до това състояние не се достига така лесно.
40
0
 
11
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Най-малкото с уважение към падналите за твоята свобода, Шопе. Най-малкото с уважение.
39
4
 
13
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 10 години
Проблемът идва от това, че сега ЕС се превръща в съучастник на САЩ и Израел, а ние- в съучастници на ЕС. Докато дори най- развитите държави не са защитени от терористични атаки, представете си ние как бихме могли да ги спрем. Тъй като САЩ и Израел си самоорганизираха атентат в най- разградения двор на ЕС- България, с цел дапринудят съюза да ги подкрепи, нищо не би спряло Хизбула да направи същото на наша територия, за да остави послание на ЕС, тъй като тук ще срещнат най- малко съпротива.
38
8
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Нещо, станало преди 140 години, с какво трябва да ме задължава сега. И какво ги боли руснаците за отношенията между ЕС и Хизбула?
37
5
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Аз искам една независима и суверена България от чуждо колониална окупация,това е всичко .Не Русия има окупаторски военни бази,не руски посланици вмешателстват във вътрешният ред на страната ми и дават акъли.Не руски а американски *** ме управлят мене вече 23 години!Не Русия ни натрапи 'Планът Ран -Ът' и инищожи ,икономиката ни и армията.Да си изясним фактите!
36
1
 
6
 
! Отговори
Martin Eden преди 10 години
Съюз се показа като една евтина политическа ***. За нас даже незнам какво да кажа, ако продължим по горната аналогия мога само да уточня че на проститутките поне им плащат а нашите управляващи явно са мазохисти и го правят за свой кеф. п.п. извинете за не особенно добрият тон но съм възмутен от такава продажност и късогледство.
35
9
 
2
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До МонархистО, Боже!Нямам против освобождението, но явно вие си живеете още 100г. назад във времето.Да, това е акта на братска Русия, но след това какво последва?То това няма какво да ти ви се обяснява.Или си с такова мислене или не.Или си прозападно ориентиран или русофилско-промит.P.S. А книги колкото съм чел...че и руска класика (за твое сведение) ти...но, хайде...остани си със здраве и слава СССР.
34
6
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До МонархистТова за корана и турския от къде го измисли?
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще разплитат връзките между частите или краищата,ей те да не са вързани на морски възел брей,всичките,ами за какво е МОССАД,май не е това централата щом си нямат СРС-та,пък и на Цецо вече не му се четат предварително от трибуна какво го грее,най-много да го прилъжат с апартамент,умря марко,после да го питат откъде са пък и какво знае,но това е друг въпрос какво стана с документите шофьорските щот тоя дето е Ралф е същински Алф,да не син на Уйлям и другопланетен брат на Ричи.
32
3
 
12
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
до 35,Много тъпо се изцепи с това изказване 'какво ни е дала Русия', сериозно. Ако преди повече от стотина години не беха руснаците сега щеше да говориш на турски и да четеш корана. Вземи попрочети малко история, книгите не хапят.
31
4
 
2
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До ТHE ПатриотТи си от тези "патриоти", за които патриотизъм означава всичко свързано с братския *** съюз.И всичко добро за БЪлгария се свързва с близките ни сексуални пози с Русия.Това не е патриотизъм. Сбъркал си името си.Хайде, отиди на протеста в подкрепа на Орешарски, след това се прибери в панелката и очаквай светлото бъдеще, което ти отнеха "лошите демократи".Те сега "вашите си" ще ти го доставят.Вярвай им.
30
6
 
1
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До ТHE ПатриотНикой не говори за "без пари", а за цени-нормални и пазарни.Също и за това никой да не ми налага да строя АЕЦ за 10млрд, който само те-руснаците ще го стопанисват.Също, не искам някой да ме прави зависим и да не диверсифицираме доставките си на газ и нефт, а той - Русия, еднолично да определя цените, което поставя в зависимост цялата ни икономика.И не на последно място- какво хубаво си видял пък от руснаците бе, промит комунистически мозък?Какво са ни дали те? Освен зависимос
29
8
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
От приятелска страна към целия арабски свят с прекрасни търговски отношения и стокообмен, сега сме в почти врагове със същия този свят. ------------------ Хизбула не са араби, а врагове на арабите, ако не си чул.
28
7
 
4
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До ТHE ПатриотАтентатите дойдоха с американските окупатори,странно съвпадение а! ------------- Да. Което може да означава, че са дело на ФСБ.
27
0
 
6
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
От този момент сериозно се замислям дали да използвам метро, градски транспорт и други форми за обществен транспорт. p.s. до редактори/модератори: Не ви прави чест, че ми изтрихте предното мнение. Никак даже.
26
8
 
8
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
Не може ли ЕС да включи в този списък и БСП и Юуруш
25
2
 
8
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
ще докарат дренки и то ГМО
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Препоръчвам простестите да поотихнат или да спрат, най-много до 1 седмица от днес, тъй като има сериозна опасност и вероятност да се получи някое "недоразумение" незнайно от къде...
23
4
 
9
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
аре де без пари американците да ни дават горива и суровини ,аз съм навит,аре да покажат какви големи'съюзници " и "партньори "са ни,аааа не, знам ги аз никога няма да го направят те знаят само да експлоатират и използват хората по света,те са едни кърлежи, сащ е един световен *** един световен тумор,който убива човечеството!Сащ инвестират само в окупаторски бази и подкупи за предатели това са им тяхните инвестиици у нас !