ЕС затъва, Орбан се издига

Дянков: Орбан се възползва от слабостта на Европа
7 сеп 2015 13:47,
60
ЕС затъва, Орбан се издига
Снимка: Reuters, архив

След като миналата година напливът от емигранти от Близкия Изток към Европа значително се увеличи, Унгария е в центъра на вниманието, отбелязва бившият финансов министър Симеон Дянков в анализ за ''Файненшъл Таймс''.

Причините са две. Първо, основния поток от сирийци и иракчани се опитват да достигнат до Германия, като първо пристигнат на гръцките острови, а след това пресичат през Сърбия и влизат в Унгария. Втората причина е, че унгарският министър-председател Виктор Орбан използва проблема, за да закърпи потъващата си популярност.

И така той прибягва до няколко трика – от построяването на 4-метрова стена по границата със Сърбия, през разполагането на войски, до забрана за мигрантите да влизат в ЖП гарите. А из цялата страна висят надписи, казващи на бежанците, че не са добре дошли.

Разбира се, няма съмнения в сръчността на Орбан като политик – той е единственият от Източна Европа, който за трети път става премиер. Нито пък някой се съмнява, че неговата твърда позиция по отношение на имиграцията е продиктувана от нарастването на популярността на крайнодясната партия Йобик, анализира Дянков.

А зад политическите му маневри на родна почва, лежат две по-дълбоки причини за резкия му отговор към бежанците.

На първо място, от 2010 г. насам, началото на вторият му мандат, Орбан се изправя пред критики от европейските лидери заради нарастващо авторитарния си стил. ЕС притискаше унгарското правителство заради намесите в независимостта на централната банка, заплахи към свободата на словото, използването на данъчната политика за да се осуетят чуждестранните инвеститори и политическите опоненти, а и за това, че подкрепя Путин в геополитическите му игри.

Сега обаче Орбан намери слабото място в реакциите на Европа към бежанската криза и използва момента, за да бъде чут. Европа твърде бавно обмисляше мерките, с които да подпомогне държавите, които първи приемат бежанците – Гърция, Италия, но също така и България, Унгария и Испания. Няколко срещи на високо ниво в Брюксел през последната година приключиха с минимален прогрес.

За себе си Орбан е прав. Европейските институции се провалиха да предприемат адекватни мерки след като стана ясно, че хуманитарната криза в Сирия и Ирак ще се разрасне. Той възприе това като още едно потвърждение за немощта на Европа, точно както и невъзможността на ЕС да се справи с гръцката криза.

Онова, от което се нуждае Европа, според Орбан, са волеви, решителни лидери – точно като него.

А втора причина за поведението на Орбан е очевидната липса на прогрес в неговите външнополитически приоритети: преориентирането към Русия като стратегически партньор.

Орбан се старае да бъде възприет в ЕС като емисар на Русия. Той яростно подкрепяше проекта на Газпром за Южен Поток. След отказът на България да участва в проекта и Путин обяви през декември 2014, че проекта се отменя, Унгария призовава най-силно за алтернативен проект.

Основното притеснение, което предизвиква унгарският отговор на бежанската криза е, че и други страни ще последват примера и ще загърбят хуманитарният си дълг, отбелязва Дянков. Примерите вече съществуват: България също строи ограда по границата си с Турция, за да предотврати нахлуването на бежанците в територията на страната. А миналият месец Македония разположи войски по границата с Гърция.

Тъжно състояние на нещата за страни, чиито граждани толкова дълго се бориха да бъдат свободни европейци, завършва анализа си Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
2
 
! Отговори
Васо преди 8 години
"Тъжно състояние на нещата за страни, чиито граждани толкова дълго се бориха да бъдат свободни европейци, завършва анализа си Дянков." Борили сме се да се върнем на мястото си. И тъкмо това да стане идват някакви азиатци, африканци и араби, които ни изместват настрани. Че разбутват и малкото, което сме постигнали. Обаче за нас никой не тъжи. Безспорно една такава ситуация ни връща към национализъм, но той е полезен за оцеляването на всяка една нация, ако се употребява в умерени дози.
35
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Дянков, що не идете малко на почивка до прекрасния остров Лесбос!?
34
5
 
55
 
! Отговори
Брово на Орбан! преди 8 години
ОРБАН Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЛИТИК ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА, КОЙТО ВОДИ НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНА ПОЛИТИКА, БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С ЧИНОВНИЦИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ! ЖАЛКО, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ТАКЪВ ПОЛИТИК И РЪКОВОДИТЕЛ!
33
6
 
39
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
ЗА МЕН ОРБАН Е ОТ МАЛКОТО ПОЛИТИЦИ С ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ И НЕ Е ГЪЗОБЛИЗЕЦ. ПРАВ Е ЗА МНОГО НЕЩА ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА ЮЖЕН ПОТОК. ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ КОГАТО "ВЕЛИКИТЕ " *** ЛИДЕРИ ЩЕ СЕ МОЛЯТ НА ИЗТОК...НО КЪСНО !
32
6
 
16
 
! Отговори
Аз преди 8 години
A Bulgarian oligophren is writing articles for Financial Times?Oh my God!
31
4
 
47
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@ преди 8 години
Според Боряна Попова (авторката) , Орбан прави всичко това за да си върне популярността и да се задържи на власт....Мила ми Борянке , не всички политици са като нашите - да правят неща, само и само да се задържат на власт,,,, Някои мислят и за народа си. Да, редки случаи са това, но ги има! И не изкривявай така нещата, ако обичаш! Европа се самоунищожава! И аз не разбирам каква е играта, но на там вървят нещата и г-н Орбан е един от малкото властващи, които се противопоставят на този план!!!
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дянков нали бил експерт по финанси... напоследък само политически статии пише или коментира политика.
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Симеон Дянков в анализ за ''Файненшъл Таймс'', а мисля че трябва да прави анализи за "Комсомолская правда" или "Комерсант" или бъркам?
28
7
 
18
 
! Отговори
bgrrrr преди 8 години
Орбан не го знам какво прави ми ТИ кво праищ че си още на свобода. В Гърция се намери един адвокат да пусне проверка от частно лице (от свое име) срещу Варуфакис....а тука ЙОК. Какво става тука...ТОЗЗЗЗЗЗ защо е на свобода. Една ли проверка няма срещу него. Садиите ги направи на луди и никои не го търси....еи патиланци малки.....голямо царство е тука.....
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите политици мълчат глътнаха езика " Вземи бежанец или плащай" Закона на шериата - на християните данъците са по-големи..
26
3
 
21
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Ми възползвайте се и вие бе, предатели такива. Що не се възползвате и не кажете истината за всички тези "бежанци" на висок глас.
25
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германците са изгубили инстинкта си за самосъхранение .. Жалко много българи свързваха надеждите си Германия , най-добрите ученици отиваха в немска гимназия..
24
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Орбан явно е трън в очите на много хора, защото слага интереса на страната пред всичко. Още когато реши, че ще ползва руски реактори го обявиха за русофил. Ние какво спечелихме с нашите решения за реакторите и южен поток - повече квоти за емигранти? Пределно ми е ясно за цялата изградена структура дето само ти обяснява как всичко трябва да е по-скъпо, а сега и нищо налично нямаме.
23
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смърт на Европейски Съюз.. Не искам да съм роб на бежанци..
22
2
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
Не бъркай удоволствието с назиданието и метафората със шамарите. Ще те уволнят за нисък IQ.
21
6
 
5
 
! Отговори
1234 преди 8 години
В пост 33 има много правописни грешки, за да се говори за интелигентност.
20
3
 
36
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ДЯНКОВ, ВДЯНКОВ, НЕ ТИ ВЪРВЯТ МАНИПОЛАЦИИТЕ.ОРБАН ОТ НИЩО НЕ СЕ Е ВЪЗПОЛЗВАЛ,ПРОСТО Е ЕДИН ДОСТОЕН УНГАРЕЦ ИЗПЪЛНЯВАЩ ВОЛЯТА НА УНГАРЦИТЕ А НЕ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ КАТО ВСИЧКИ ВИЕ НА ВЛАСТ ПОСЛЕДНИТЕ 25Г.
19
2
 
5
 
! Отговори
1234 преди 8 години
До 28: *** си точно ти, я виж какво казвата хората в коментарите си. P.S. Ти пък да не си Дянков, ако е така, кажи си.
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МНай обичам да чета умотворенията на един провалил се тотално министър!...А България цъфна и върза след като той си отиде.
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ес не затъва, а кои сте вие, че да определя, че дадена политика се е провалила :) Не ставайте смешни, икономическите анализатори потриват доволно ръце от толкова много нискоквалифицирана работна ръка....Па то нема работа бе бате, навсякъде безработица. Технологиите толкова са напреднали, процесите на производство също, има свръхпроизводство в Европа, със сегашните мощности може да се произвежда 10 пъти повече, не са нужни работници ами потребители с пари. Иначе ги разбираш икономиките...