Лондон може да отреже детските на емигрантите

Всяка държава може сама да определя условията за помощи
14 юни 2016 19:29,
27
Лондон може да отреже детските на емигрантите
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд реши, че Великобритания има право да откаже детски надбавки на емигрантите, които нямат право на престой в държавата. Въпросът е част от дебата преди насрочения за идния четвъртък референдум за членството на Великобритания в ЕС.
 
Според Лондон емигрантите, особено от Източна Европа, източват социалните системи на Кралството с различни надбавки и компенсации, които властите дават на хората с ниски доходи.

Злоупотребите с детските са основно свързани с родители, които живеят във Великобритания и като европейски граждани получават детските за отрочетата си, които през това време живеят с баба и дядо или с роднини в родната им страна. Така те се възползват от факта, че получават пари според стандарта за живот в Обединеното кралство, докато харчат много по-малко за издръжката на децата си в родните си държави, които по правило са по-евтини.
 
Съдът бе сезиран от Европейската комисия, която смята, че всички европейски граждани са равни и не могат да бъдат дисриминирани според националността си от британските социални служби.

Британското правителство обаче се позовава на правото си само да определя условията, при които се отпускат средства от националния бюджет. Правото на постоянен престой в страната е сред тези условия, защото позволява помощите да се отпускат на хора, които в значителна степен са интегрирани в британското общество, се твърди в аргументите на защитата.
 
С днешното си решение Европейският съд отхвърли аргументацията на Европейската комисия, като обяви, че ЕС няма обща система за социална сигурност, а всяка държава има своя. Според магистратите в ЕС не съществуват общи условия, които създават правото на обезщетения. Напротив, определянето на тези правила е въпрос на всяка отделна държава членка и в случая Великобритания има право да изисква от лицата, които търсят такива помощи, да отговарят на определени критерии.

Съдът постановява още, че отпускането на социални помощи на граждани от други европейски държави, които не работят и не търсят активно работа, не е незаконно, но те трябва да притежават право за законно пребиваване в приемащата държава.
 
Решението на съда ще засегне европейските граждани, живеещи във Великобритания от по-малко от 5 г., тъй като толкова са необходими за получаване на право за постоянно пребиваване. По данни на британската статистика около 35 000 деца получават детски надбавки от Лондон, без да живеят на територията на Обединеното кралство.
 
При евентуално напускане на Великобритания на ЕС след референдума на 23 април ще се задейства сделката, която правителството в Лондон постигна с европейските лидери през февруари. Тя също ограничава правото за получаване на детски надбавки.

В този случай ще бъдат засегнати само семействата, в които единият или двамата родители работят в държави, различни от тези, в които постоянно живеят децата им. В тези случаи размерът на детските надбавки ще бъде адаптиран към тези в страната, където са децата, независимо че той може да е по-висок в държавата, където родителите работят и се осигуряват. Семействата, които живеят заедно в една държава от ЕС, различна от тяхната, ще получават пълния размер на детските надбавки, предвиден от законодателството, в която се осигуряват родителите.
 
Първоначално мярката ще се прилага само към новите молби за социално подпомагане за отглеждане на дете, а от 1 януари 2020 г. – за всички.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
Ти си българин, който не може да пише на български.
18
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА ГИ РЕЖЕ ,АЗ ГИ МРАЗЯ ОТ ДЪНОТО НА ДУШАТА СИ И НИКОГА НЕМА ДА ИДА ДА ЖИВЕЯ ТАМ, И НИКОГА НЯМА ДА ГОВОРЯ ТЕХНИЯ ЕЗИК!!!АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И НЕМИ ПУКА ЗА ТЕХ ,ЕС И НАТО ДА ПОТЪВАТ КАТО ТИТАНИК БАНКЕТ ЩЕ ДАМ!!!!!!!!!!!!!!!!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Детските са лукс, който ЕС скоро няма да може да си позволи
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Робинзон КрузоПрав си - какво да иска България. Май само фондовете им искаме, друго - не. А, забравих Шенген
15
0
 
3
 
! Отговори
Робинзон Крузо преди 7 години
Е, сега му е времето да се иска от ЕС. Толкова са се сгърчили от страх, че са готови всичко да дадат. Не само детските, всичко ще дадат
14
0
 
12
 
! Отговори
Леля ви от Америка преди 7 години
Англичаните са само началото. Свободното движение ще бъде само туристическа възможност. трябва да се намери работа на многобройните бежанци. Те са по-подходящи да са бачкатори от източноевропейците според разбирането на Брюксел. Така изглежда
13
2
 
27
 
! Отговори
Българин преди 7 години
В България вече отрязаха детските на българите - под 350лв. доход на човек имат само ромите и емигрантите, така че можем да се гордеем - изпреварихме ги англичаните.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който има евро да го обръща в рубли
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските правителства с парите на данъкоплатците развъждат *** гласоподаватели на мафиоти
10
9
 
7
 
! Отговори
До #3 преди 7 години
Пакисранците и Индийците Лекинко са Построили половината Кралство!!Различни паници -различни ....лъжици !!!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕ КОЙ ЩЕ ГИ СПРЕ ДА ОТРЕЖАТ ДЕТСКИТЕ. НЯМА ДА ИМА ЕВРОПЕЙСКИ ДИРЕКТИВИ , А АНГЛИЧАНИТЕ САМИ ЩЕ СИ РЕШАВАТ КАКВО ДА ПРАВЯТ, НЕ НЯКАКВИ БРЮКСЕЛСКИ ЗА Д НИЦИ.
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горди англичани .... Кога ще ги стигнем ? Никога! При нас правителството ( министри) прикриват мафията .... Махленски свади били ..... Аре у ЛЕВО
7
3
 
13
 
! Отговори
Лондон преди 7 години
Според статията има време до референдума: 23 април...
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уж постановката Рефемендум, а те друго целят! хаха англичани, затова са най голямата империя в съвремения свят!
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ШОК И ПАНИКА В БРЮКСЕЛ И НА ЛОНДОНСКОТО СИТИ .ПРЕДИ МАЛКО ИЗЛЯЗОХА ПОСЛЕДНИТЕ ДАННИ ЗА НАГЛАСИТЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА В АНГЛИЯ ,СПОРЕД КОИТО ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА БРЕКЗИТ ВЕЧЕ ВОДЯТ С НАД 12 ПУНКТА НА ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ ЗА ОСТАВАНЕ В ЕС.
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Па-па-па-*** )!!!!
3
0
 
33
 
! Отговори
Sofia преди 7 години
Mай сте прочели само заглавието на статията!Става въпрос за семействата от страни членки на ЕК, които получават детски в UK, но децата им са извън UK. Съвсем нормално е да се спре тази практика! Във България също не можеш да получаваш детски надбавки, ако детето е извън страната!
2
2
 
44
 
! Отговори
:) преди 7 години
А на Индийците и Пакистанците ще ги спират ли?
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, сами преценете каква нужда има Великобритания от ЕС, ако трябва европейският съд да им казва дали могат или не могат да дават милиарди на милиони нелегални пришълци.