Съвет от Брюксел: Почвайте да ограмотявате ромите си!

Висшето образование в България е демоде, се казва в доклад на ЕК
7 ное 2016 19:00,
223
Съвет от Брюксел: Почвайте да ограмотявате ромите си!
Снимка: архив, Reuters

България трябва да положи повече усилия, а управляващите – повече политическа воля, за да образоват ромите. Това се предлага в доклад на Европейската комисия, който прави годишен обзор на образованието и обучението в ЕС.
 
93% от българските роми нямат средно образование, 26% от децата учат в сегрегирани училища, а 61 на сто от тези до 24 г. не работят и не учат, се посочва в доклада, който се основава на различни европейски статистики.
 
"Необходими са повече усилия в посока мерки за премахване на сегрегацията и междукултурното образование в етнически смесена среда", съветват от Европейската комисия.
 
В доклада се посочва, че много от ромските деца не ходят на училище или показват по-слаби резултати, защото не знаят български език. Други пречки са скритите разходи за образование, недостигът на детски градини, лошата инфраструктура и недостатъчната работа сред техните родители и с неправителствените организации.
 
Ето защо се препоръчва ромските деца да се запишат в детски градини, където да се социализират от малки, да получат равен достъп до качествено образование и да се съхранява и развива културната идентичност на децата от етническите малцинства.
 
За разлика от ЕС в България социално-икономическият статус оказва силно въздействие върху достъпа до образование, констатира докладът. Според него в България икономическите възможности са определящи за достъпа до елитните училища в най-голяма степен в ЕС.
 
Брюксел посочва като проблемни освен ромските деца и тези от селата, където няма добри училища. Под средните в Европа са и нивата на децата, записани в детски градини – 89% при 94% за ЕС.
 
13,4% от учениците у нас не завършват училище, което е влошаване на резултатите спрямо 2012 г. (12,5%). Единственият район, където повече младежи излизат с диплома за средно образование, е северозападният, в  който се включва София. В останалите региони резултатите са по-лоши, а в северозападния отпадналите от училище са повече от 23%.
 
"Българската образователна система се характеризира с ниско качество, остарели учебни програми и неравенство между учениците в различните видове училища", пише черно на бяло в годишния доклад на Комисията.
 
Като допълнителни проблеми се изтъкват ниската привлекателност на учителската професия, застаряването на педагогическите кадри и недостатъчното финансиране. В момента България отделя 4,1 на сто от БВП за образование, докато средното за ЕС е 4,9% и планира да ги намали до 3,2 на сто през 2019 г.

Европейската комисия констатира, че това се прави заради промяна на формулата на финансиране на образованието и заради демографския спад на млади хора в страната, но предупреждава, че парите са много недостатъчни и ще продължат да създават проблеми.
 
Не по-утешителни са изводите и за висшето образование. В доклада се казва, че методите на преподаване са остарели, процедурите за акредитация и оценяване на университетите са сложни и неефективни, студентите не са достатъчно мобилни, а научните резултати са слаби. Препоръчва се да се направи по-ясно определение що е това ВУЗ, като се разграничат от други форми на образование над средното.
 
Като основен проблем на висшето образование в България докладът посочва не само недостигът на пари, но и недостатъчната приложимост на образованието на пазара на труда. България е водеща в ЕС по производство на политолози и социолози (14% от студентите) сред последните в обучението по компютърни науки (3%), , където има най-голям глад от специалисти и перспективи за развитие. Всеки трети студент учи икономика и администрация, 1 от 10 за инженер, 8% педагогика и само 7% медицина. В природните специалности са записани 0,8% от бъдещите висшисти, а математика и статистика учат 0,16%.
 
В същото време свободните места на пазара на труда са мениджъри, инженери, медицински професии и в IT сектора, отваря очите докладът на Брюксел.
 
Броят на завършилите висше образование все още е недостатъчен (32%), но България ще успее да се вмести в европейската цел до 2020 г. те да станат 36 на сто, оптимисти са в Брюксел. В Европа 39,4% от населението е с университетска диплома. От наскоро завършилите у нас 55% успяват да си намерят работа, в Европа те са 71 на сто.
 
Евродокладът раздава похвали за новата система за финансиране на университети, която се прилага от тази година и цели намаляване на зависимостта между държавната субсидия и броя на записаните студенти, като се очаква акцентът се премести върху качеството на образованието, развитието на науката и възможността на абсолвентите да си намерят работа по специалността.
 
България продължава катастрофално да изостава и при осъвременяване на квалификацията на вече завършилите. Броят на хората, които минават допълнителни професионални курсове, е 2% при 10,7% за ЕС, което ни отрежда предпоследното място. В Брюксел се надяват до 2020 г. да изпълним поне собствените си цели и да ги увеличим до 5 на сто, като се включат повече хора в неравностойно положение, които най-трудно си намират работа, заради по-голямото търсене на квалифицирани кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
152 преди 7 години
ДРУГАРИ ЕВРОАНТЛАНТИЧЕСКИ ПОДЛИЗУРКОВЦИ ОТ ДНЕС.БГ,ОТКОГА ЦЕНЗУРИРАТЕ "TSIGANIN" И КОЙ ВИ ДАВА ПРАВО ДА МИ ОГРАНИЧАВАТЕ ПРАВОТО НА СВОБОДНО ИЗРАЗЯВАНЕ!АМИ ЗНАЕТЕ ЛИ АКО СЕ ОБЪРНА КЪМ НАЧАЛНИЧЕСКИЯ ВИ антиБЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ НА КАКВО ЩЕ ВИ НАПРАВЯТ ЗА НАРУШАВАНЕ НА ПРАВАТА МИ КАТО БЪЛГАРИН В ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ?
121
0
 
3
 
! Отговори
152 преди 7 години
*** лебед не може да стане.*** и образован са също несъвместими и невъзможни комбинации!Как западняците образоваха живеещите при тях ***(от България, Румъния, Унгария)?НИКАК! И пак ще ни се налагат и бъркат какво да правим с тази ***, от която цяла Европа е пропищяла.ЖАЛКО, ЧЕ КАРАКАЧАНОВ НЕ СТИГНА ДО БАЛОТАЖА! ЩЕШЕ ДА ГИ ПРАТИ ПО ДЯВОЛИТЕ ИЛИ ДА ИМ ГИ ПРАТИ ТАМ ДА ГИ ОБРАЗОВАТ И ДА ВИДИМ КАК ЩЕШЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ ВЪОБЩЕ!
120
0
 
4
 
! Отговори
ПАНЧО преди 7 години
При Бай Тошо всички ,,РОМИ,,говореха правилно български.Завършваха 8 клас и имаха работа .Никой не се определяше,като мюсулманин,а повечето ходеха и нацърква.За хубаво или лошо тази е истината.
119
0
 
3
 
! Отговори
ПАНЧО преди 7 години
написах истинското име на РОМИТЕ,А МИ ИЗЛЕЗЕ,ЧЕ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПРОИЗНАСЯ.УТРЕ И СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ СИГУРНО ЩЕ ВМЕНЯТ,ЩЕ ПОТЪРСЯ ,,КОМПЕТЕНТНАТА,,НАМЕСА НА ХЕЛЗИНКСКИЯ КОМИТЕТ,ЧЕ ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ СА НАРУШЕНИ В СОБСТВЕНАТА ИМ СТРАНА.
118
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия май са виждали ром само на картинка...Пък и защо не ни дадат пример как се прави и не почнат да ограмотяват техните?
117
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа си ограмоти гетата сега ще оправи и нашите.Гледам и не вярвам на ушите си както беше казал небезизвестен / шоумен /
116
0
 
7
 
! Отговори
РАН и РЪТ преди 7 години
Българската Колониална Администрация много добре изпълнява НАШИЯ ПЛАН, браво !
115
1
 
6
 
! Отговори
Даскал Ботьо преди 7 години
До Анонимен 120Печелят междуродни състезания единици, които са специално обучавани и тренирани допълнително. Масата е трагична
114
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно така. Буквално преведено: Брюксел - пикайте срещу вятъра.
113
0
 
22
 
! Отговори
Винету преди 7 години
Много социолог, политолог и икономист, но малко инженер, даскал и медик. С други думи: много вожд, малко индианец
112
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ли не разбраха че образованието е нещо лошо или безсмислено за тях, по-важно е деца да има, няма човек на света който може да се справи с това, по скоро домашните животни ще се образоват.
111
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвети към Брюксел . Вземете ни ромите и си ги интегрирайте , образовайте и каквото още ви е кеф .
110
1
 
12
 
! Отговори
пепа преди 7 години
Ходят на запад да учат, щото там по - лесно си намират работа след завършване, докато тук няма значение какво си завършил, а кой е твой човек за да си намериш добра работа. Когато започнат да ценят човека, а не връзките му, децата ще се върнат в България.
109
2
 
8
 
! Отговори
до 120 преди 7 години
Напълно си прав, но.....този народ, този лош мат,рял си е такъв. За него е добре да има кой да псува, на изборите да пасува, да открадне колкото може и да направи мръсно на съседа , да избие комплексие като набие някой по слаб от него--я имигрант, я циганором, или просто слабо физическо момче или момиче , като междувременно се яде от яд , че еди кой си има повече пари от него... А, забравих и да целува ръката на този който го оприличава със себе си---*** и затова се разбират.
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До така ли бе?Там ни е грешката, че не ги гоним.
107
0
 
10
 
! Отговори
сит търбух преди 7 години
Радой Ралин--СИТ ТЪРБУХ , ЗА НАУКА ГЛУХ......КОГАТО НАРОДЪТ ИЗБИРА " ВИНЕТУ " ТОЙ ИЗБИРА И СВОЕТО БЪДЕЩЕ...........
106
2
 
32
 
! Отговори
777 преди 7 години
КАТО СА ТОЛКОВА ЗАГРИЖЕНИ ОТ БРЮКСЕЛ ДА ГИ ВЗЕМАТ И ДА СИ ГИ ОГРАМОТЯВАТ ТЕ!
105
0
 
25
 
! Отговори
така ли бе? преди 7 години
А тия от "цивилизованата" Европа що гонят ромите си?? Ние поне не ги гоним! А това че те не искат да ходят на у-ще си е техен проблем.
104
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога не се съгласявайте с десегрегацията. Расата си заминава, а заедно с нея и качествата и.
103
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе що не си гледате работата, ще се занимаваме да ограмотяваме ромите. Ограмотява се който иска и който може. Ако не могат, има самолети за Индия. Що изобщо им обръщате внимание на тези от Брюксел, много важно те какво мислели. Остаряло ни било образованието. Всички изброени проблеми преди 90 те ги нямахме! Разрушихте ни живота, сега критикувате, нагла ***