Еврокомисар: Българи, ситуацията с чумата е сложна!

Не става въпрос за политически игри, заяви Андрюкайтис
Обновена: 7 авг 2019 13:30 | 7 авг 2019 13:10,
142
Еврокомисар: Българи, ситуацията с чумата е сложна!
Снимка: Reuters

Първо искам да се обърна към всички българи. Ние работим заедно, ръка за ръка с вашето правителство и съотвeтните министри. Изпратили сме множество екипи, не само тази година, а от 2016 година. От наша страна сме положили не малко усилия, но вие българите трябва да разберете колко е усложнена ситуацията. Това каза в специално интервю за БНТ европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис по повод разразилата се тежка епидемия от африканска чума по прасетата.

По думите му, вирусът е невидим, непредвидим и затова по-голямата част от страната вече е заразена. Румъния пък вече е напълно обхваната от болестта и това дава основание на ЕК да счита ситуацията за регионален проблем.

Още по темата
"Вирусът е бърз и смъртоносен. Засега ние не притежаваме ваксина или други мерки за неговото третиране, освен евтаназия на заразените животни. Затова трябва България да вземе превантивните мерки, за които се споразумяхме, а също така да организира информационна кампания. Не става въпрос за лични интереси и политически игри. Всички вече носим отговорност", обясни Андрюйкайтис.

Еврокомисарят беше категоричен, че ЕК и националните правителства правят всичко възможно да вземат най-рационалните мерки за справяне със ситуацията, но и призна, че винаги ще има представители на правителства, които ще са против тези мерки, както и местни управи, които дори отричали съществуването на вируса заради фалшиви новини и дезинформация.

"Хората трябва да разберат, че сега е времето да се обединим в борбата с африканската чума, защото последствията ще са катастрофални", изтъкна той.

На въпрос дали наистина е нужна пълна евтаназия и дали това не е прекалено, Андрюкайтис беше отново категоричен - няма как да се мине без тази мярка.

"Евтаназията е абсолютно необходима. Разбирам, че на хората им е трудно, заради емоционална привързаност или страх от загуба на поминъка си. Но трябва да изпратим ясно съобщение - тази зараза може да се превърне в бедствие и ако хората, притежаващи нужната власт не я използват ефективно, това бедствие има потенциала да унищожи един от главните отрасли в България", обясни еврокомисарят и допълни, че не може да се позволи разпространение на заразата в Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция.

Иначе Европейската комисия вече е представила на България нужните лабораторни тестове, съвети и стратегии, които правителството трябва да изпълни изцяло - да се спазват превантивните мерки, да се прилага правилен подход, когато става дума за лов, както и да се противодейства на нерегламентираната търговия и производство на месо. Кампанията за информираност трябва да обхване всички на правителствено, общинско и гражданско равнище,  "защото само така можем да справим".

"Моля Ви, изпратете това съобщение към всички българи. Не става въпрос за взимане на страна в тази ситуация. Не става въпрос за политически игри. Мерките трябва да бъдат приложени изцяло. Все едно сте на кораб - създадете ли паника и не направите ли нищо по въпроса, корабът е обречен", завърши еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
евро-гейците да спрат да размножават диви прасета за отстрел на туристиу за да си пулняпт гушите
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като "не можете да позволите разпространение в Северна Македония, Гърция, Турция и т.н." - преди всичко предложете обезщетение на БЪЛГАРИТЕ, от които искате да си заколят свинете! Тия държави не са наша грижа!
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не приказки и лозунги, а компенсация трябва да се предложи на хората! Справедлива парична компенсация за всяко едно евтаназирано животно. Това е, което трябва да даде ЕС на България в тази ситуация
120
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Защо й казват африканска чума? в Африка има ли ***? Не е ли дълг към истината да я наричаме еврейска чума? Тя е в плана на унищожаването на бялата раса, като особено са усърдни с нас, и руснаците. Защо е тази целенасочена омраза на евреите? Има отговор, но трият - така те се борят с истината.
119
0
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
В Турция отглеждат ли *** ? Интересно.
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма пъклен план, нещата са доста по-прости - системата просто не работи, специалистите са некадърни , системата е слаба, лакома само за пари, и всеки си върши работата отгоре -отгоре. като няма смъртни наказания за подобни случаи , няма и да има качество, разпусната работа сме.
117
3
 
7
 
! Отговори
Чиче преди 4 години
Тоз чичко знайте ли каква астрономическа заплата получава? Той и за по-малко ще ни баламосва, щото такава му природата, но не са го ощетили - добре го нагушват.
116
2
 
8
 
! Отговори
Знам си преди 4 години
А на бас, че в Сърбия няма да е има чума по свинете!
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще излезем от тоя ЕС?
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този е уникален,доколкото разбрах от изреченото-за да си спасим отрасъла ,трябва да си унищожим отрасъла,хаха,с други думи-за да живее,трябва да го убием хехехе
113
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще публикувате данни: колко проби са взети, колко от тях положителни, колко са умрелите (не убити) животни до момента? Колко диви прасета са отстреляни? Защото с кампанията, която водите, никой не ви вярва! И дори започваме да се питаме дали убийството на животни не е прелюдия към прочистването на хора? Историята помни и такива времена ....
112
0
 
11
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Абе да цепнем едно въпросче на подготвилите матриалчето..Как стои въпросот с АЧП в самата братска Африка!А ко правят хамериканските свинки-каубоите стрелят ли ги или техните момета ги приспиват за вечно с рокчета и ги копат...Абе питайте хамериканците ,направо таткоТръмбун..Като на най-стратегически съюзник да ни помогнат.Може и на двойни цени кат щайгите ефови...
111
3
 
3
 
! Отговори
Новият стар бог преди 4 години
Толкова зло и беди е донесъл на тоя свят и на тия хора тук, че аз съм го намразил, аз съм се отрекъл от него, но неговите слуги не искат да ме отрекат от него. Аз бих го убил ако мога тоя нов стар български бог и да върна по-старият, че той по е знаел какво върши май ... Но не мога само облакът от хора може ...
110
1
 
0
 
! Отговори
Просто човек преди 4 години
Отнесъл много бой от това дето се случва и на работа не мога да работя спокойно, някой рекъл, че нищо не става от нас и прави и номера и на работа. Аз се опитвам малко по-хубаво да стане и съм успявал, докато някой сериозно не реши, че именно аз, а не всичките използвачи за последните 30 години съм обществен враг номер 1. Питайте Кради Радков за тоалетната, за скечовете за Северозапада, за лъжливите хазарти ...Българският бог е сляп Хотр, който само убива кадърните и способните ...
109
3
 
10
 
! Отговори
8 преди 4 години
Абе уж бърз и смъртоносен вируса пък аз за други умрели прасета освен избитите от касапите БАБХ не видях информация. Оставете малко да видим как и колко умират, да не излезе, че не е чак толкова смъртоносен. Еурогейците ясно, че ще я борят тази чума до последното българско прасе.
108
0
 
1
 
! Отговори
Последно преди 4 години
Аз може да не съм прав за много неща, но три години аз търся начини да оздравея, търсил съм всички възможни според възможностите ми и медицински и мистични да проходя отново и проходих и почти ходя нормално вече, но нямате право да ми взимате нещата който колкото и малко да е ми помагаха. Кой доубива почти оздравял човек. Кой? Не мисля да е човек, а просто използвач някакъв ... Или само да ми ровите в *** ...
107
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
брюкселски европейци, стига сте ни поучавали като малки дечица, ако българското правителството не може да мисли, това не значи, че и останалите не могат
106
3
 
0
 
! Отговори
Пак едно нещо преди 4 години
От семейство дето гледа болен човек от три години, да крадете, това си е мародерство. От мама, от тати от бати ... От всички ни краднахте .... От учителите ми краднахте. Нация от крадци ли искате да станете. Или група крадци си мислят, че могат да водят обществения интерес. Всичко което съм дал съм го маркирал с огън, мое ли е ... Помощ от Вали И искам да видя ... Но най-нахално да ми влизате в къщата и да си "взимате" каквото ви хареса ... Е не не виждам нормалност в това, не виждам човечност.
105
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега болни животни ще се сложат във фризера и след година време, било то на барбекю в горат или като кухненски *** за животните, болестта ще я има отново и така до безкрай или поне до 5 години когато се очаква ваксината.
104
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казах , защото нямаш информация. Да не мислиш че хората ей така унищожават бизнес за милиони просто за забавление. Има места в България където от гората се носи миризма на *** не може да се диша. Да трябва да се унищожат прасетата без необходимите мерки за боосигурност и то точно когато са все още здрави. След заболяване те вече са излъчите ли на вируса, тогава е късно