Танева: До месец получаваме 11 млн. евро от Брюксел

Обезщетения и за стопаните на прасета, но само регистрираните
7 авг 2019 11:00,
54
Танева: До месец получаваме 11 млн. евро от Брюксел
Снимка: БулФото

До 30 дни Брюксел ще отпусне още 11 млн. евро за компенсация за унищожените прасета в индустриалните свинеферми. Това каза пред БНР министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод вчерашната си среща с еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис.

"Те са по така наречената „възможност за спешна помощ“ в ситуация на африканска чума по свинете, както сме ние в момента. Това писмо беше изпратено на 30 юли от Българска агенция по безопасност на храните и включва прогнозната стойност за обезщетяването на огнищата, където са регистрирани в регистрирани свиневъдни обекти и по повод унищожаването на регистрираните свине в тези обекти", поясни министър Танева.

Още по темата

Тя уточни, че страната ни е договорила и други 2,9 милиона евро, които щели да отидат за превенционни мерки за африканската чума по свинете.

"Това означава подкрепа на Националната лаборатория за изследванията на африканската чума по свинете, подкрепа за диагностикумите, за броя лабораторни изследвания – всичко, което държавата осъществява като превенция и надзор в съответните зони", обясни Танева.

В същото време обаче, зам.-министърът Янко Иванов, каза пред БНТ, че тези почти 3 милиона евро ще бъдат използвани за компенсация на първите индустриални ферми, които бяха унищожени заради вируса.

Десислава Танева разказа, че в понеделник БАБХ е актуализирала прогнозите си предвид новите огнища, установени след 31 юли, и тя ще е около 15 милиона евро.

"Комисар Андрюкайтис се ангажира в много кратък срок - до 30 дни - Комисията да излезе с решение. Това решение ни е абсолютно необходимо, тъй като от процента, с който ще съфинансира ЕК разходите на България, половината ще ги преведе авансово и ние ще можем да започнем съответните обезщетения", разясни тя. 

Министърът подчерта, че компенсациите ще за всички, които имат регистрации, не само за индустриалните ферми, но уточни, че към настоящият момент, от цели 30 огнища, само 6 са регистрирани и шестте са индустриални ферми.

Реално обезщетенията си свиневъдите могат да получат около месец след приключването на цялата процедура по унищожаването със съответните документи:

"Има срок от един месец, в който, по действаща наредба, се извършва оценката и след приемането на оценката се дължи обезщетението", каза Танева.

Министърът разказа и че на срещата с комисар Андрюкайтис е станало дума и за прасетата, отглеждани в т.нар. заден двор. Идеята на страната ни е да предложи Превенционален план за 2020 година, който да съдържа мерки, които са в посока биосигурност на малките стопанства.

"Ще трябва да ги защитим и да намерим тяхното мотивиране в европейското ветеринарно законодателство, за да получим тази подкрепа. Идеята е тези стопанства да репопулират, който желае разбира се, и отглеждането на свине да става при условия на биосигурност и регистрация", подчерта Танева.

Иначе легализирането на всички стопанства е мярка, която трябва да се предприеме независимо дали има африканска чума.

„Трябва да има изградени мерки за биосигурност, където се гледат свине. Това е основното, което трябва да направим… Това, което правим в Южна България, с цел да не допуснем вируса да се разрасне при домашната свиня в Южна България, е в полза на хората - за да усвоят месото, което са отглеждали. В момент на регистриране на огнище си има изрично законодателство, европейско, което се прилага веднага - умъртвяват се и се загробват", категорична е Танева.

Друга мярка - 300 лв. за дезидекция, които държавата обеща, няма да бъдат плащани на външни фирми.

"ова е с цел дворът на село, селският двор, да бъде прочистен от самия си стопанин, дезинфекциран, оправен, една година да не се гледат свине и, при репопулация, при условията на закона, с изградени минимални мерки за биосигурност, които ще бъдат дадени на областните дирекции по безопасност на храните, да се репопулира", обясни тя.

Танева подчерта, че според закона в стопанства тип „заден двор“ могат да се отглеждат до 5 прасета за угояване, но без свине майки.

Министърът изрази своето спокойствие за предстоящите проверки от Брюксел, защото е убедена, че мерките, които правителството е взело работят и че те вече са одобрени от ЕК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако съм на ЕС никакви пари за нищо на тези.Защо не предприехте нищо...когато ви предупреждаваха, че идва зараза?Защо не взехте превантивни мерки?Сега..насс....ахте се и веднага като първите просяци ходите да ревете за пари.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След животните ще избият и нас с изкуствени и нарочно разработени вируси и бактерии. За тези неща им плащат и гарантират власт докато напълно " прочистят" територията...
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не дадете на нерегистрираните те няма да дезинфекцират и чyмата пак ще пламне, да сте ги регистрирали навреме сега ще плащате. Cледващия път си свършете работата, тъй че да няма нерегистрирани. Опа няма да има следващ път, защото Слави иде.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно беше да каже тази калинка, че до месец хората ще получат 11 млн евро обезщетения от ЕС, но тя, като истинска калинка изкудкудякала не можа да се сдържи и призна пред всички, че чака 11млн евро в касичката на герберунгелите предизборно, под претекст чума
19
0
 
11
 
! Отговори
бай Колю от Крушаре преди 4 години
ето ,честава въпрос отново за пари, а и се пригответе за по-високи цени на всички видове меса
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ИСКА 11млн.......То и аз искам колело ама тати каза че ще ми купи .........друг път.
17
0
 
4
 
! Отговори
Идио ти преди 4 години
Изтрепете само регистрираните прасета, не регистрираните ги преместете в графа "диви". Без това заради еко талибаните сте забранили лова на диви прасета.
16
1
 
11
 
! Отговори
Обективна Медия преди 4 години
"През септември от ЕК ще бъде извършена проверка от комисия, чиято цел ще бъде да установи направеното от България по отношение на борбата с чумата. От този одит до голяма степен ще зависи и бъдещата финансова подкрепа от страна на комисията."Видно е че никакви 11 млн. евро няма да има.Калинките няма да изпълнят предписанията на ЕК и кинти ЙОК.Тази сума от 11млн се размята в общественото пространство за да може глупавиятнарод да "преглътне" прасето което му отнема държавата... БЕЗПЛАТНО.
15
0
 
14
 
! Отговори
Мислеща ДО 13 преди 4 години
Тези 300 лв., които обещаха са за дезинфекция на дворовете на стопаните. Едва ли ще обезщетят хората за нерегистрирани животни, защото няма да имат правно основание, а и всеки може да каже, че е убил не 1 а по-вече прасета. Доколкото разбрах от ТВ репортажите, хората искат до 1000лв на прасе!
14
0
 
14
 
! Отговори
Истината !!! преди 4 години
"България получава 2,9 млн. евро ЕК за борбата с чумата и иска още 11 млн. за компенсации на ферми "ИСКА 11млн !!!ИСКА !!!!А никой не е казал че ще получи.Така е отразена новината в ОБЕКТИВНА медия.А в бъркалката за ФАЛШИВИ новин днес.бг вече сме получили 11млн евро и даже сме ги похарчили..........за близалки и магнолии.
13
1
 
18
 
! Отговори
Shark преди 4 години
За 11 млн продадохте свиневъдството в България. сега ще раздадете една мижава част от тях на хората да им замажете очите, а останалите ще бъдат усвоени.........
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време за луда крава се изреди цяла европа и се нагуши.При нас искатс някакъв фокус да ни подведат, обачеда обхване цялата страна.За сега несапроснали труп в Дупница и Перник .Предстои да видим и едва ли ще обез-щетят всички.300 лв е може би 1/3 ,отобезщетението,защото 100кг прасе по8лв кг,нещо несе връзва.Ако хоратаоткажат свинско за тази година,ще севиди до някъде истината за тормоза.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ли е цената на унищожаването на сектора? Танева да каже колко е комисионната и колко ще откраднат...
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без *** майки.... Много ги е страх да не би хората да ядат истинско и екологично месо.... Трябва да им купуват химията от техните магазини....
9
1
 
25
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Всичко щеше да е добре ако управляващите използваха тези 11 милиона за компенсация изцяло , а не да отделят 1 милион, а с останалите 10 да изградят техен бизнес с прасета, с които окончателно да убият българския свиневъд ! Все ненаяли се св.инете!
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви чуми няма. Всичко е една измислица, която да оправдае избиването на кози, овце, прасета и крави.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ще стане както студеният резерв в енергетиката. Едни ще работят, а други ще получат парите.Честито на печелившите!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Танева, да са ВИ честити!
5
1
 
21
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Някой ще облажи. Със сигурност не тези които отглеждат прасета. По- добре нищо да не се получава от ЕС. С тия пари едни чичовци копуватджипове и слагат силикон на момиченца
4
6
 
3
 
! Отговори
Kiro преди 4 години
Добре е, че ще получат 11 млн. евро заради възникването на този проблем. Добре е обаче да не се чака, а своевременно да се конфискуват и умъртвят прасетата по задните дворове.