Еврокомисията очаква ратификация на Brexit до края на месеца

Фон дер Лайен: На 1 февруари пак ще сме приятели
8 яну 2020 18:40,
8
Еврокомисията очаква ратификация на Brexit до края на месеца
Урсула фон дер Лайен. Снимка: БГНЕС

До края на месеца очаквам британският и Европейският парламент да ратифицират споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС. Това заяви в Лондон председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Докато говореше в Лондонското училище за икономика, британският премиер Борис Джонсън отговаряше на въпроси на депутатите в Камарата на общините, където започнаха дебатите по ратифицирането на споразумението, определящо условията за раздялата.

„31 януари ще бъде труден и емоционален ден, но когато слънцето изгрее отново на 1 февруари, ЕС и Обединеното кралство още ще бъдат най-добри приятели и партньори“, обяви Фон дер Лайен, която е на еднодневна визита в Лондон, за да договори с Джонсън напускането, което се очаква в полунощ на 31 януари.

Още по темата

Фон дер Лайен, която ще се срещне с британския премиер по-късно днес, заяви, че ЕС ще предложи бъдещите отношения между Острова и ЕС да се основават на принципа „нулеви мита, нулеви квоти и нулев дъмпинг“. ЕС разчита да договори с Лондон не просто търговско споразумение, а „партньорство, което отива отвъд търговията и е безпрецедентно по обхвата си“.

Един от въпросите, които Фон дер Лайен се надява да договори, е запазване на възможността за удължаване на преговорите за бъдещите отношения отвъд края на годината, когато се очаква да приключи преходния период. Джонсън вече обяви, че няма да се възползва от възможностите за неговото удължаване и че Обединеното кралство предпочита да прекрати прилагането на европейските стандарти и правила веднага след неговото изчерпване.

След предсрочните избори през декември Борис Джонсън има достатъчно парламентарно мнозинство, за да прокара споразумението с ЕС. Европейският парламент, който обяви че ще гласува по него след британския, е насрочил гласуването по ратификацията му за 29 или 30 януари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великобритания сама влиза и излиза от Европейския съюз, а България я вкарват и изкарват Великите сили в разни съюзи - Тройни, Съветски и Европейски съюзи.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един български пишман журналист беше казал по телевизията: "Кой е луд да излиза от ЕС?"
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами и ние искаме да сме извън ЕС! Да се възполваме само от предимствата да НЕ СМЕ ограничени от нищо, а да имаме предимствата да сме много близки приятели!!! Добре дошли в разпада на ЕС!!!!!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох Омръзна ми от тази сага И на мене Но в БГ тези пари не мога са ги достигна поне аз де ;)
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започва изритването на руски хибриди от Европа.
1
3
 
4
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Тая...... най-после ще приключи....