Как коронавирусът засегна ромите в България и Централна Европа?

За пореден път малцинствата са "сочени с пръст"
12 май 2020 08:46, Нели Христова
242
Как коронавирусът засегна ромите в България и Централна Европа?
Снимка: БГНЕС

Най-голямото малцинство в Европа – ромите, са особено силно засегнати от коронавирусната пандемия в много страни, тъй като са изправени пред комбинация от рискове за здравето, икономически лишения и засилена дискриминация.

Около 80% от 10 милиона роми в Европа живеят в гъсто населени квартали и пренаселени домове, а много от тях нямат достъп до течаща вода. Поради това основните за изолацията санитарни мерки, необходими за борба с разпространението на вируса, са по-трудни. В някои страни това вече доведе до превръщане на ромските общности в потенциални горещи точки на зараза, пише изданието.

„Това бедствие ще засегне не само ромите, но и главните насоки за справяне с обществата, икономиките и политиката на малцинствата и ще засили междуетническия конфликт до ниво, невиждано през последните три десетилетия“, сочи неотдавнашен доклад на фондация Отворено общество“ относно въздействието на коронавируса върху ромите в шест държави със значителни общности: България, Унгария, Италия, Румъния, Словакия и Испания.

Ромските квартали в България и Словакия са оградени, пише The Guardian, цитиран от БГНЕС.

„Два големи софийски квартала се охраняват от контролно-пропускателни полицейски пунктове и хората могат да напускат района само ако покажат трудов договор или докажат друга спешна причина за това. Бих казал, че това е необходимо в определени ситуации там, защото ние сме длъжни да защитим останалото население”, цитира вестникът министъра на вътрешните работи на България, когато мерките бяха въведени в София и други ромски селища през март.

Елана Ресник, антрополог, специализирана по въпросите на ромската общност в България, каза, че „соченето с пръст“ на ромите е най-новият пример в дългата история на малцинствата, обвинявани в разпространение на болести и в провали на държавата.

„Идеята кой е вероятен причинител на заразата се расовизира и вината се прехвърля от държавните структурни проблеми към самите хора, като се казва, че „тези хора не са чисти“, кава тя.

В Словакия пет ромски селища са поставени под карантина от началото на април, което активистите за права счетоха за дискриминация. Оттогава четири от населените места вдигнаха карантината.

„Дори да има някакво основание за безпокойство, мерките за сигурност не са последвани от подходящи здравни мерки и мерки за социална помощ. Много хора останаха без вода и лекарства и не можеха да излизат, за да се сдобият с тях ”, заяви Желко Йованович, ръководител на ромските инициативи на „Отворено общество“ и един от авторите на доклада.

Много роми намират работа на сивия пазар ден за ден, което означава, че може да не отговарят на условията за държавни компенсационни схеми. Други са се върнали в страните от Централна и Източна Европа от работните си места в Западна Европа в началото на пандемията, често защото „кранчетата“ им на доходи са пресъхнали. Вкъщи те често нямат здравна застраховка и изградени мрежи за безопасност.

Много семейства или нямат интернет у дома, или нямат достатъчно устройства за всички деца в домакинството, което затруднява дистанционното им обучение.

„Коронавирусът променя тези условия от лоши до катастрофа“, казва Йованович.

Популистките политици са се фокусирали върху ромските общности в цяла Европа през последните години, сочи още британският всекидневник. Крайно дясна партия в Словакия е пуснала униформени патрули във влакове, за да следят за „престъпност“, а крайнодесните милиции в Украйна извършват множество атаки срещу ромски селища. „Унгарският премиер Виктор Орбан изглежда използва ромската общност в страната като изкупителна жертва в кампания по-рано тази година, за да повиши подкрепата сред поддръжниците си“, твърди статията.

Има обаче някои случаи на оспорване на стереотипите“, продължава The Guardian. „В България ген. майор Венцислав Мутафчийски, който управлява коронавирусната реакция в държавата, затвори въпрос за това колко роми са заразени с вируса, като попита журналиста „в кой век живеете?

Цитирани са и думите на преподавател по социология в Софийския университет, който каза, че има и някои признаци, че пандемията е накарала властите да осъзнаят, че проблемите на ромите не могат просто да бъдат игнорирани и вместо само да бъдат сочени с пръст, ромите трябва да получат и необходимата помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
25
 
! Отговори
... преди 4 години
Проблема с тях е същия, като с нашето общество! Чувството за безнаказаност.Както те така и ние знаем, че квото и да направим е много вероятно да ни се размине и докато ние като цяло имаме повече акъл и можем да се контролираме, при тях нивото е доста ниско и се стига до крайности! Но повярвайте ми и те разбират и могат да се контролират, ако знаят че ще има тежки последици! Колкото и да са неуки и примитивни!
101
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ...Да, но повечето хора (включително и тук) са имали много повърхностен контакт с тях и просто не могат да си преставят друга реалност. Реално погледнато много малко български медии са се занимавали през годините с причините поради които ромите са на хала на който са. Повечето се задоволяват да констатират последиците от начина по който живеят, но не и защо наистина се случва това.
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 105И мислиш, че такива проекти няма постоянно? Явно не познаваш социални работници. Раздават им се презервативи, предлагат им се курсове и т.н. По този начин, с нуждата от такива неща ти сам признаваш, че те са ***, който е неспособен на самоиздържка. Икономическото подпомагане не им помага, ми значи са културно осакатени? Не споря. А Защо тогава живеят по същият начин в Унгария? В Румъния? В Испания? В Турция, Испания, Франция? Разликата е минимална. Наистина минимална?
99
4
 
16
 
! Отговори
... преди 4 години
Единственото, което е нужно е желание от страна на политиците! Но те искат да им купят гласа за 20-30лв. Тея хора бачкат МНОГО повече отколкото всеки българин.Говорим разбира се за тежък физически труд.Работата, която те вършат 99% от българите въобще няма да се хванат, а има огромна нужда от такава работна ръка.Има механизми, по които могат да бъдат вкарани в ред.Строги закони и стриктно прилагане.Пример: Откраднал е 200лв... полага труд за 2000лв връщат се 200 на потърпевшия!
98
1
 
1
 
! Отговори
Темата е преди 4 години
Темата е целенасоченото "морално извисяване" с цел установяване на контрол и доминиране на публичното мнение. Което се вижда много ярко на запад и бива упражнявано от така наречените леви либерали масово.И за нти път ще кажа, виж видеото за да разбереш. Ще ти отнеме по-малко време от колкото да се разправяш с мен. А с мен ще стигнеш до извода, че ние ще се разберем, че не се разбираме. А аз нямам намерение да губя повече от деня си в анонимен форум.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 100" ... безплатните ..."Това не са целеви проекти за промяна на положението на ромите. Това са социални помощи, много често предлагани от български политиции срещу "услуги". В някакъв смисъл те всъщност целят положението на ромите да остане същото, за да се гарантират бъдещите такива "услуги". Аз говорех за пари целево отпуснати за справяне с определени систематични проблеми в ромските общности (например ограмотяването им на тема сексуално здраве, обучителни центрове и пр)
96
1
 
13
 
! Отговори
До 92 преди 4 години
Ромите са подарък от Османската импрерия. Те са били за харема на султана, за танцуване, циркаджии, понякога музиканти. Това са правели. Нямат много общо с ромите в Русия, които са предимно музиканти. Знаеш ли причината за прокудата им от Индия/Пакистан? Те са си вършили нуждите на улицата, не са искали да работят, правели са "магии" и проклятия. Техните животни били дрипави и мирилзиви, също са си вършили нуждите на улиците. Отделно се са се къпели, все било пръстно около тях. Позната история.
95
0
 
10
 
! Отговори
OneMoreLight преди 4 години
Постоянно по медиите може да се чуе, че неделим българите на такива и такива, дори когато на Мутафчийски му се зададе въпроса за ромите и неосигурените, гледаше на кръв, че не ги делял, когато трябвало да ги лекуват. Но, хайде сега сложете ръка на сърцето и кажете в мнозинството си, не казвам всички, но мнозинството роми смятат ли се за българи? И дали тайно, когато са си измежду тях отричат, че са такива, а? :)
94
3
 
12
 
! Отговори
... преди 4 години
Като човек, който има контакт с тоя етнос поради естеството на работата ми (земеделие) си промених много мнението за тях! Преди беше мръсните ман*али трябва да ги изтрепем, изгоним, пиявици и тн... Малко повече ги сатанизираме отколкото трябва! Мислим си, че някакви милиони помощи им се дават и едва ли не ги храним, само защото имат мн деца... Пълни глупости! Този етнос може само да ни бъде от полза.Аз лично ако съм на власт, ще ги вкарам в час много бързо! Въобще не е толкова трудно!
93
0
 
9
 
! Отговори
До анонимен 91 преди 4 години
Пропускаш момента в който Салман Рушди е роден в малцинствено и образовано семейство в Мумбай а не в обикновено такова в Ислямабад. Все едно да ми сравняваш морала на цар Киро за който е нормално да продаде дъщеря си с това на някой лекар в Лозенец. Културата е различна. Всеки човек си има морал и той до известна степен се оформя от средата в която е.Неслучайна е приказката за гамените на които им липсват първите 7 години. Виж видеото в коментар 39. С теб няма да има консенсус,морал не е темата.
92
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 89"Абсолютно сигурно е, че и една десета от "инвестициите" предназначени за проекти свързани с ромите не е достигнала до тях..."Безплатните жилища ли? Безплатното образование? Безкрайните детски помощи, социални помощи, безплатно здравеопазване без осигуровки, помощи за отопление, парите за жилищата им и кварталите им, които до един са получили на готово, а в момента са адска картина? Кое не е достигнало? Нито е инвестиция не е била целенасочена към мен във всеки случай.
91
0
 
15
 
! Отговори
до 97 преди 4 години
нищо не разбираш от история, така че не я коментирайц'иганите нямат история
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 96"Национало движение русофили е НПО (финансирано от Русия)"Да, знам. Аз исках да ми отговори Христо Христов, защото е хибридка, чиято единствена цел е да дискредитира ЕС. Логиката е проста: България извън ЕС е малка страна, която става лесна плячка за чужди интереси (например руски). България в ЕС е културно, исторически и герографски най-сигурна в запазването си като идентичност.
89
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 82Национално движение русофили е НПО. И преди някой да каже, че е българско да се сети за прецедателя му който го обвиниха в шпионаж.
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 89 Усвоени са от мимикриращи, опитващи се да приличат на българи.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 91"за тези култури е"Интересно. Когато Салман Рушди написа "Сатанински строфи", той критикуваше определени морални разбирания. Това добър ли го прави или лош? Това е точно сценария, който се описа преди това, когато един човек "излиза" от собствената си култура, за да я критикува. В този сценарии, този човек беше описан като негативна личност, защото критикувал, та ми е интересно, дали Салман Рушди е негативна личност според същия този някой?
86
0
 
14
 
! Отговори
Котки преди 4 години
Стига с тая "култура" и философия и семантика какво значело "морал" . Както ромите, така и мюсюлманите трябва да разберат, че не могат вечно да са крият зад своите "култура" и "религия" и "етнически особености". Това, че си част от дадена "култура" не ти дава автоматично картбланш да се държиш като кeлeш. И това дали си такъв не е субективно мнение, от гледна точка на общия просперитет на едно общество ИМА ясно дефинирани правилни и неправилни неща. За това има и закони.
85
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромите в България не са ли същия тогава още Катун дошъл с Племето на Хан Кубрат от земите на сегашна Украйна или сега има манипулативно объркванва в Историята ни
84
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се цитира The Guardian е обидно за тези, които ги цитират. Ако тях тооолкова много ги боли мисля, че с милионите които получават от разни НПО-та могат да поемат част от "фрапиращите" нужди на "ромското" население. Аз като почтен европеец, подложен на почтена цензура с почтеното име "политическа коректност" си плащам изрядно данъците, с които ги изхранвам и ще ги изхранвам десетилетия наред докато не ми се счупи гърба от играещите кючек циг...,"роми" исках да кажа, върху него.
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 79За тези култури е! А именно това е идеята. А Крумовите закони които са чат пат близки шарията ? Има кражба - няма ръка ? Разгледай коментарите и виж какъв е морала на българина и как се различава с този на тези на запад. Виж и статията за М.Цветков и какво наказание искат хората за момчето което го блъсна.