Вебер: България ще може да използва Фонда за възстановяване

България много добре управлява кризата, смята той
26 май 2020 08:45, Елка Василева
63
Вебер: България ще може да използва Фонда за възстановяване
Манфред Вебер. Снимка: архив, БГНЕС

България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от COVID-19 въпреки ниския брой на заразените. Това заяви председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер пред БНР.

Запитан за критериите, по които ще се определя кои са най-засегнатите държави, Вебер уточни: „Разбира се, първата идея е за хората, които са заразени. И това трябва да се взема предвид, тъй като в Северна Италия има региони, които бяха много сериозно поразени и тук трябва особен приоритет“, каза Вебер.

Още по темата

Той обаче отбеляза, че „последствията са далеч по-широки в икономически аспект.  България, например, много добре управлява кризата и цифрите показват, че там заразените са най-малко в сравнение с другите държави. Това обаче не означава, че тя няма да има достъп до тези средства. Тя също е засегната икономически от тази криза и затова трябва да се възползва от този нов фонд“, каза евродепутатът.

Очаква се председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да представи утре пред Европейския парламент фонда, който е част от плана за възстановяване след пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата тази фактология не отменя факта, че България влезе в ЕС без референдум. Никой не се осмели да попита върховния суверен дали иска да членува във въпросния съюз. Както не го питаха дали иска страната ни да е член на Източния блок. Жалък народ в една жалка държава. Поради което и набюдаваме естествен процес на Булекзит, българите напускат България, страната, която за 30 години не успя да стане нормална.
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовИстинско удоволствие е да гледам как се опитваш да смениш отново и отново фокуса ВСЕКИ ПЪТ когато се затегне примката с нови и нови дребни и по-големи селски тарикатлъци (то това дори не са аргументи, аргументи се поднасят структурирано, с ясно заявени позиции и цели. Такива при теб напълно отсъстват.).Ако някога беше присъствал на дори умерено смислена дискусия (камо ли на академична такава), щеше да знаеш, че нарушаваш един куп правила на логичната и аргументирана такава. :)
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНе че има значение, но нито Финландия, нито Швеция, нито Австрия са бивша страна от Източния блок, със съответната проядена от съветска агентура система и обхваната от руски икономически интереси инфраструктура. Членството ни в НАТО имаше геостратегическо значение за укрепването на държавните структури и намаляване на геостратегическия риск. Вече виждам, че стреляш напосоки, след като не можеш да кажеш АБСОЛЮТНО нищо в защита на многобройните ти демонстрации на неграмотност.
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовАбсолютно си неграмотен. Има срокове дори когато някой се опитва да "забави" нещо. Отивай да четеш стенограмите на комисиите на НС ако искаш доказателства. Полемиката на БСП свързана с членството ни в НАТО е всеизвестна, а членството ни там беше предпоставка за членството ни в ЕС, както вече казах. По абсолютно всяка линия която се опитваш да дискутираш си тотален невежа. Дори един младши асистент журналист по политически въпроси знае тези неща, защото са абсолютно базови.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовФормалното подаване на заявката не е признак на съгласие или несъгласие. Това са ангажименти, които е поела държавата, а не отделна политическа партия. Затова дадох целия път до ЕС, за да се види, че това е геостратегически избор, който не се влияе от желанията на една или друга политическа партия. Явно и това си неграмотен да го знаеш и/или разбереш. Ти лично си абсолютно компрометиран, тъй че да говориш за "ценности" е жалко. Дебат за ценности не се води от такива като теб
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовВече се изясни и тактиката ти: хвърляш нещо и бягаш, чакаш да няма активност в темата и се връщаш да си дотролиш. Значи си и страхлив, отгоре на всичкото. :))))))Що се отнася до написаното: аз казах, че БСП е била против и това е вярно. Сам се хвана в капана: членството ни в НАТО беше ПРЕДПОСТАВКА да влезем в ЕС. Това е част от политическата реалност, тъй че показва, че и на глобално макрополитическо равнище си абсолютно неграмотен. :)))))
44
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
За ес фактите са, че бсп (с абсолютно парламентарно мнозинство) по времето на Виденов, подава документ за членство в ес, факт, който противоречи на тролските ти твърдения.Естествено, че нато вън... а ако питаш мен и България вън от ес - ес поддържан от лъжци като теб.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"оппааа... и *** на психиатър да ти предпише нещо... че освен, че си сла6оумен си и лошо психясал по отношение възприятието на действителността."Морално банкрутирал човек като теб, който лъже, маже, отказва да приема факти (това със помощта на ЕС за Италия беше особено забавно), умишлено укрива контекст, дълбоко комплексиран, сам харесващ постовете си и пишещ като анонимен тук мисля, че има далееееч по-големи проблеми от това да се опитва да го играе "психолог".:)))
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовКазах (и показах), че си нямаш идея, че това е процес който е започнал безвъзвратно и необратимо много преди откъсчето, което "цитира". Това показва, че не си запознат с процесуалните и фактически събития около присъединяването ни. Това е единия вариант. Другия е умишлено да спестяваш този контекст, което вече казах. На парламентарно ниво БСП на всеки ъгъл възпрепиятстваше процеса.Знам, защото имах работа в парламентарните комисии по това време. "НАТО вън" говори ли ти нещо?
41
2
 
0
 
! Отговори
Заключение преди 3 години
С други думи, другарю руски хибридник, не само, че си неграмотен по отношение на парламентарен процес, преговори на международно ниво и международни договори, но и си достатъчно нагъл, да говориш за "ценности" при положение, че ти лично многократно вече си доказани зловредни такива.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 април2005 г. Европейският парламент дава одобрение за подписването на Договора за присъединяване. Докладът за България е приет с 534 гласа за, 88 против и 69 въздържали се. 25 април 2005 г. Договорът за присъединяване на България към ЕС е подписан в Люксембург. 1 януари 2007 г. България получава статут на пълноправен член на ЕС.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 ноември 2003 г. Публикуван е Редовният годишен доклад за 2003 г. за напредъка на България в процеса на присъединяване. 15 юни 2004 г. Предварително приключват преговорите с ЕС по всички 31 раздели с изисквания на Общността. 17 декември 2004 г. Европейският съвет в Брюксел потвърждава приключването на преговорите за членство с България и декларира политическа воля за приветстване на страната като пълноправен член на съюза от януари 2007.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
както и увеличена предприсъединителна помощ. 12-13 декември 2002 г. Европейският съвет в Копенхаген подкрепя усилията на България и Румъния да постигнат поставената цел за членство през 2007 г. и приема "пътни карти" за двете страни. 20 юни 2003 г. Европейският съвет в Солун подкрепи намеренията на България и Румъния да приключат преговорите за присъединяване
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В доклада за България се казва, че страната има вече "функционираща пазарна икономика". ЕК посочва, че подкрепя желанието на България да се присъедини към ЕС през 2007.24 - 25 октомври 2002 г. Европейският съвет в Брюксел взима решение, че Комисията и Съветът ще подготвят "пакет" за България и Румъния, който ще бъде представен за одобрение на Срещата на върха в Копенхаген през декември 2002. Този "пакет" ще съдържа като минимум детайлизирана "пътна карта" за присъединяването на двете страни.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7 - 9 декември 2000 г. Европейска среща на върха в Ница с участието на държавните и правителствените ръководители на страните кандидатки. Взети са решения за разширяването на ЕС и произлизащите от него институционални реформи на Съюза. 9 октомври 2002 г. Публикувани са Редовните годишни доклади на Европейската комисия, в които се препоръчва приемането на 10 нови членки страни в съюза.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Март 2000 г. В Народното събрание на Република България е създаден Съвет по европейска интеграция. 28 март 2000 г. Първо работно заседание по преговорите на ниво заместници. България представя преговорни позиции по 8 глави. 1 декември 2000 г. Съветът на министрите по правосъдие и вътрешни работи на ЕС взима решение за изваждане на България от негативния визов списък "Шенген".
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Декември 1999 г. Решение на Съвета на министрите на ЕС за актуализиране на Партньорство за присъединяване с България. 20 януари 2000 г. Министерският съвет на Република България приема Постановление 3, с което определя Главен преговарящ, основен екип на преговорите и създава работни групи по преговорните глави. 15 февруари 2000 г. Първо заседание на Междуправителствената Конференция за присъединяването на България - ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 октомври 1999 г. Европейската комисия публикува втори редовен доклад за напредъка на страните кандидатки за членство. 29 ноември 1999 г. Подписан е меморандум с ЕК по отношение срокове за извеждане от експлоатация на блокове в АЕЦ Козлодуй. 10 декември 1999 г. Европейският съвет в Хелзинки взима решение да открие преговори с България, Латвия, Литва, Словакия, Румъния и Малта.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4 ноември 1998 г. Европейската комисия публикува първите редовни годишни доклади за напредъка на страните кандидатки по пътя за членство за 1998 г. 10 март 1999 г. Министерският съвет на Република България приема Постановление 47, с което създава Съвет по европейска интеграция и тематични работни групи за координация на процеса на присъединяване на България към ЕС.Май 1999 г. Подготвя се актуализиран вариант на Националната програма за приемане достиженията на правото на ЕС
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едновременно с това решава подготовката за преговори с България, Латвия, Литва Словакия и Румъния да се ускори чрез аналитичен преглед на законодателството. 23 март 1998 г. Министерският съвет на Република България приема Национална стратегия за подготовка на България за членство в ЕС. 27 април 1998 г. Започва многостранният аналитичен преглед на законодателството за България. Май 1998 г. Българското правитество подготвя първата Национална програма за приемане достиженията на правото на ЕС.