Евролидерите се разединиха за парите за възстановяване

Коментар на анализаторите Милен Керемедчиев и проф. Анна Кръстева
Обновена: 20 юли 2020 09:48 | 20 юли 2020 09:48, Ния Христова
16
 
Лидерите на държавите членки на ЕС, които вчера се събраха в Брюксел за пръв път от началото на пандемията, не успяха да се обединят около бюджета на Блока за периода 2021-2027 г, както и Фонда за възстановяване от пандемията. Защо се стигна дотам и какво ще бъде разпределението на парите за борба с COVID-19? Темата коментираха пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и преподавателят в НБУ проф. Анна Кръстева.
 
"Определено Борисов отиде с една голяма кошница, която очакваше да напълни с много грантове. Той очакваше да получи потупване по рамото за политиката на правителството си. За съжаление, тази кошница ще остане полупразна. Не само, че няма да има увеличение на грантовете, напротив - те ще бъдат намалени", заяви Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR
 
От своя страна проф. Кръстева спомена основния аргумент на т.нар. "Пестелива четворка" (Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания). Тя смята, че те разсъждават по следния начин: Ние не просто трябва да ви дадем пари на вас, за да излезете от тежката криза, причинена от пандемията, а ние трябва да ви научим как да си ловите рибата. Защото утре ще дойде друга криза и вие трябва да знаете какво да правите.
 
"Става дума за "златен дъжд" от милиарди, който ще се изсипе", обясни преподавателят.
 
Бившият зам.-министър на външните работи отбеляза, че основното разделение на държавите членки на ЕС е между югоизточни и северни. 
 
"Северните държави открай време искат да наложат върховенството на закона. В момента те виждат златен шанс през финансите да се опитат да въведат този контрол. По време на пандемия националните бюджети стават определящи. Ако имаме популистки режими в Източна Европа, те биха използвали тези средства за укрепване на техните позиции и за намаляване демократичните процеси в техните страни. Това е основното притеснение на евролидерите", каза той.
 
Според проф. Кръстева има една промяна във функционирането на ЕС, която е демократична в същността си. Тя е на мнение, че малките страни стават големи. Тя даде за пример Нидерландия, която днес определя дневния ред на Европа.
 
Милен Керемедчиев подчерта, че ЕС е доказал своята неефективност и бягане от проблемите. 
 
"Това стана ясно още от емигрантската криза - всяка страна се справяше така, както намери за добре. В момента коронавирусната криза даде същият сигнал. Вече пети месец няма помощ от страна на ЕС за най-пострадалите държави. Настроенията против ЕС се увеличават. Г-жа Фон Дер Лайен беше принудена да се извини от политиката на ЕК. Европа е икономически колос, който е на глинени крака. В момента Европа се учи да живее без САЩ, които се оттеглиха от западните принципи. Ние трябва да се справяме сами, но не успяваме", допълни експертът.
 
Проф. Кръстева изтъкна, че кризите трябва да родят възможности, защото огромните суми, които ще бъдат разпределени, трябва да бъдат превърнати в развитие. 
 
"ЕС ясно казва, че две са големите направления, по които ЕС трябва да върва - едното е цифровизация (електронното управление означава прозрачност на управлението), другото е зелената икономика. Протестиращите хора искат европейско бъдеще на България - те искат прозрачни закони и зелена икономика", обясни тя.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Даскала преди 3 години
А евроусвоителите като нашия БМБ им е все едно , колкото дадат ще си ги вземат с ордата!
13
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 13Пич, нещо май пак не си си взел хапчетата?!Вземи ги бе, вземи ги, та да се успокоиш!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахах та феновете на ГЕРБ какво очаквахте?"Влиза побетилея" ли! Да ама ЕС даде ШАМАР на съюза - " МНОГО СТЕ СЕ БОЯДИСЛВАЛИ ПРЕЗ ГОДИНИ И ВИ ЗНАЕМ НОМЕРТАТА. ЧЕРВЕНОТО ИЗБИВА (СТАЛНИСКОТО)!!!И сега и МАФИЯТА ШОК И УЖАС от късв за избори, а предсрочните ако има. ГЛАШАТАЯ С ШКАФЧЕТО ВИКА : " БЪРЗО, БЪРЗО КАКВО ПИШЕ В КНИГАТА НА КГБ ЗА ПРИЛОМИ"; "КРИЗА ЛИ ДА ПРАВЯ КАТО ЖАН ВИДЕНОВ"
11
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще намалят грандовете, защото виждат, че нищонеправещите прахосници от БСП точат зъби за милиардите от ЕС.
10
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
"Ако имаме популистки режими ... за намаляване демократичните..." - сега госпожа кръстева да обясни разликата между популизъм и демокрация (освен, че едното е латинското название на гръцкия си синоним).
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата получи комбинация от три пръста, с преобладаващ среден!За народа е все едно, защото и без това до него нямаше да стигне и цент!
8
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/7E па такива са били правилата досега... дан'би ецб да дава отчет з амилиардите дето печата и раздава?
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това вече е голяма наглост от страна на България и останалите ми3ерни европейски държави - да искат пари без да се задължават да дават отчет.
6
4
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Защо не говориш с някой юрист и тогава да пишеш излияния тук?
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от Европа осъзнаха за какво мутренско управление става дума.
4
2
 
8
 
! Отговори
Върховенството преди 3 години
на закона е относително, казват държавите от югоизтока на тези на север. За вас може да е много добре да продавате наркотици във вестникарските будки, но при нас това е незаконно. Вие не спазвате върховенството на закона. При нас не е допустима възрастен мъж да гали и пипа малки момченца, при вас това е напълно законно. Вие за нас нарушавате върховенството на закона. За нас е недопустимо хора без документи да преминават на банди държавните ни граници, вие казвате че нарушаваме ... какво?
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо Боко, лошо. Няма подкрепа отвън, няма подкрепа от вътре. Тия пачки май ще трябва да послужат за бързо бягане до страна без договор за екстрадиция.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искаме пореден заем! Никой не желае повече политиците да опапат този, а ние и децата ни да го плащаме! Стига толкова! Нагледахме се на този филм!Дано се задавите!
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евро лицемерие нагледно показано. Да се разпада по бързо