Маршовете на смъртта: По-малко известната жестокост на Холокоста

За първи път свидетелствата на оцелелите са преведени на английски
17 май 2021 20:37, Нели Христова
107
Маршовете на смъртта: По-малко известната жестокост на Холокоста
Снимка: БГНЕС

Разкази от първа ръка на оцелели от нацистки маршове на смъртта, които образуват поредната безмилостна глава на геноцида, са преведени на английски за първи път.

По време на маршовете на смъртта десетки хиляди хора загиват по пътищата от изтощение, застреляни за наказание или убити при привидно случайни кланета, докато нацистите местят хората от концлагерите преди освобождението от съюзниците. Оставяйки следа от кръв в цяла Европа .

Библиотеката на Холокоста на Винер, която събира свидетелства от малкия брой оцелели през 50-те и 60-те години, има за цел да хвърли светлина върху тези "мобилни концентрационни лагери" в новата си лондонска изложба "Маршове на смъртта: Доказателства и памет". Свидетелствата също ще бъдат достъпни безплатно онлайн.

Изложбата се фокусира върху този често пренебрегван аспект на Холокоста и върху това как са събрани криминалистични и други доказателства за маршовете на смъртта след края на Втората световна война.

Сред съвременните фотографии са тайни изображения, направени от Мария Зайденбергер, която е заснела принудителен марш от Бухенвалд до Дахау, докато е минавал близо до дома й в Хербертсхаузен. Майка й раздава картофи на затворниците, докато тя снима тайно от прозореца на дома им.

Изложбата откроява истории като тази на Гертруда Дийк, унгарска еврейка, изпратена в редица лагери. "Нейната история за оцеляването й е забележителна. Тя е била в марш на смъртта, след това се е скрила в плевня и е оцеляла при опити за сексуални нападения от войници и хора, с които се е сблъсквала", каза съучредничката на изложбата д-р Кристин Шмид.

Други изображения включват тези на Сабина и Фела Шепс, две полски еврейски сестри. Една снимка е направена в полско гето през 1939 г. "Те бяха депортирани в подлагера Грос-Росен и след това изпратени на този марш на смъртта. Имаме тези наистина трогателни изображения на жените в гетото, преди физическото им опустошение. И след това изображения от тях през май 1945 г., след освобождението. Те са напълно изтощени, напълно физически опустошени. Едната издъхва ден след заснемането на снимката. Можете просто да видите невероятните физически такси", обяснява Шмит.

"Няма толкова много оцелели от маршовете на смъртта, така че тези свидетелства, които имаме, са рядкост и са доста ценни. Този огромен, хаотичен период е история, която не се разказва често", казва тя.

"Образите от освобождението имат изкупление или положително въздействие", каза тя. "Винаги е съществувала тази идея, че лагерите са били освободени и всичко е приключило. Но това освобождение не беше момент, това беше дълъг и продължителен и траен процес."

В базата данни "Свидетелство за истината" на библиотеката има 45 свидетелства, отнасящи се само до походите на смъртта. 400 от тях сега са преведени, дигитализирани и достъпни за първи път на английски език. Останалите 1185 преведени свидетелства ще бъдат публикувани по-късно тази година.

Те обхващат теми, вариращи от описания на преживяването на нацистки гетота, концентрационни лагери и лагери на смъртта, до историите на онези, които са се скрили от нацистите, или на видно място, използвайки фалшиви самоличности, или на тавани и изби.

Авторите са оцелели евреи, роми и синти, както и други, които са били свидетели на нацистки преследвания. Има и няколко свидетелства от тези, които са участвали в съпротивителни действия срещу нацистите и техните сътрудници, както и от тези, които са успели да избягат от лагерите на смъртта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нацистка България окупира почти цяла Македония, не признаваше правото на съществуване за македонците, тяхната култура и език - всичко това трябва да стане българско. Първите месеци на окупацията македонците са почти изключително "за", искрено смятаха окупаторите за свои, но скоро тоягата на българските нацисти се изправя срещу тях. Българските нацисти изумяват местните със своята арогантност, грубост, алчност и ускорена "българизация" на всичко. Едва след това македонците се осъзнават като отделна нация, за което в София все още скърбят.
59
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нацистка България депортира десетки хиляди евреи в концлагерите на Хитлер като почти всички от тях намират смъртта си там. Нацистка България окупира част от Гърция, която в резултат на следвоенните събития се озова в западния блок и издаде милиардна сметка на съседите си. Не е необходимо да си плащат само по една причина - заради застъпничеството на Русия, който прощава всичко на българите и иска от другите да простят. Очевидно не си е заслужавало.
58
0
 
20
 
! Отговори
Бре! преди 3 години
"За първи път свидетелствата на оцелелите са преведени на английски"Нямали ли са пари за преводачи, че са чакало 75 години едва сега да ги преведат!
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не напразно. Преди е било така, защото тия същите, са правели какво ли. И сега е така, правят какво ли не, ние няма да сме живи, но децата ни ще ги затворят отново и отново ще бъдат мъчени, изтезавани до смърт, гонени по цялата земя и от всеки един народ. Сега евреите си правят гаргара с целия свят. После се чудят що са затваряни, измъчвани и убивани. Ми ей за т'ва, дет и сега го правят. Тия не се научиха, после се жалват "Ама срещу нас еди кво си..."Ми заслужили сте си го. И сега го заслужават
56
1
 
16
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 3 години
Първо, защо свидетелите на Нюмбергският процес са САМО ЕВРЕИ и нито един гой? Второ, как да си представим,че холокоста е бил реален, щом Хитлер и неговото Гестапо са били от еврейски произход? Не вярвайте на теории, а се заврете в законни библиотеки и проверете сами. Сталин и Кремъл също са били евреи. Факт ! Рузвелт и Чърчин също ! Моля Ви, проверете родословията на "героите" от Втората Световна Война. Евреите не са жертви, а създатели на ВСВ.
55
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдаваме: преди 3 години
Рядко събитие в историята господа - разпада на една империя - 400 години по-рано от предвиденото ... "Modest preemptive actions can prevent the usage of severe measures at later date"
54
1
 
19
 
! Отговори
Осман Ага преди 3 години
Евреите са били гонени, презирани и нежелани от античността до днес. Гонения срещу тях е имало в цяла Европа, Древен Египет, Древен Рим и къде ли не. Но защо?Всички народи се мразят помежду си, а всички заедно мразят евреите. Марк Твен
53
0
 
1
 
! Отговори
И разчита преди 3 години
Наглия умника зад цялата операция, че пак нали Архтипов няма да стреля - Архтипов може и да не стреля, но ... зъб за зъб ... око за око, зъб за мандибула, око за две ... Просто ми е любопитно кой ли може да е мозъка дето да доведе положението до това - че някой ще натисне или компчето или цялата клавиатура ...
52
0
 
2
 
! Отговори
Чудя се ... преди 3 години
Не няма начин при природна аномалия или бедствие да падне така, а всички знаем, че ония двата небостъргача издържат на десет удара с такива самолети, нито е честотна вибрация на стоманата, нема как да са ония радиоактивни отпадъци дето сте ги поизхвърлили в океана ... остава к'Во? Отговора няма да ви го дам, той е риторичен ...
51
3
 
0
 
! Отговори
Казах нещо! преди 3 години
Конопено въже - 3 см в диаметър пред Руското посолство - това не е Кубинската криза господа и аз не съм на пулта и нямам ключ за торпедото, който да счупя ... други са на пултовете ...и май няма да счупят ключовете, то и конвенцианална бомбичка прави подобен номер ... ама едва ли!
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оцелели от евреите и другите концлагеристи, са сътрудниците на нацистите, сортировачите на дрехи и собственост на другите евреи, приятелите на нацистите и помагачите в изтреблението.Затова евреите не уважават оцелелите от Холокоста.
49
4
 
0
 
! Отговори
Знаеш ли? преди 3 години
Как гърми атомна бомба под земята? Температурата е толкова висока, че изпарява всичко и създава сферична кухина пълна с нагорещена радиоактивна плазма. И принципно ако не спукаш балончето пълно с плазмичка, като балонче пълно с вода седи си така и леко полеко се охлажда и дисперсва. А какво става като спукаш балонче с вода - отива водата на земятаааа, а какво става като спукаш балонче с плазма - излиза като дим през комин - ама невидим дим ....
48
0
 
9
 
! Отговори
Моля прочетете преди 3 години
Не сте попаднали в програмите MK ULTRA и Targeted Individuals и ще разберете че Марша на Смъртта и Холокост са детска играчка в сравнение с терора през 2020-2021година!
47
2
 
0
 
! Отговори
Принципно: преди 3 години
Предайте на ония хора да отстъпят от идеята "правим си каквото си искаме, взимаме си каквото си искаме, когато си искаме от когото си искаме" и да се върнем към the age of civility, защото десет хиляди ядрени бойни глави са насочени съм САЩ в момента!!!
46
1
 
7
 
! Отговори
Странно ... преди 3 години
50-те и 60-те години тези доказателства нямало ли ги е че чак сега излизат ?
45
2
 
0
 
! Отговори
СТАРТ 2 преди 3 години
Забранява едно нещо, може малко да е неточна информацията - срещах го някъде из нещата които изчетох - нито една страна, която притежава ядрено оръжие не и е позволено да елиминира превантивно каквато и да е цел използвайки ядрени бойни глави, водородни бомби или мръсни радиационни бомби-ако го направи-всички останали отговарят с ядрено оръжие по страната,която е ударила с ядрено оръжие каквато и да е цел в друга държава.Обаче на тази опорна точка - има ли СТАРТ 3 в икономика, политика и т.н.
44
2
 
15
 
! Отговори
ббб преди 3 години
Целта на бомбардировките над палестинците е колко се може повече да избягат от тези земи в посока Европа, и така да се освободи земя за евреите! И на практика точно това се получава, палестинците не издържат вече на напъна! Освен това на тези ,които останат в Палестина кой мислите ще даде пари за взривените блокове и инфраструктура ?? Европейците естествено! Не ми се искада мразя евреите, но са нагли, безочливи, като бойко борисов! Сигурно и той е евреин, само че от ромски произход!
43
7
 
3
 
! Отговори
който и да съм преди 3 години
До Коментатор 5Прочети нещо по въпроса! Депортиране и избиване на евреи е имало много предиСССР да обърне войната!Тук много хора пишат каквото им скимне!Около 6 млн са загинали! Наполовина да са ви "излъгали" пак е страшна цифра!Не се подигравайте с такава трагедия!
42
8
 
0
 
! Отговори
Друга тема преди 3 години
На БОГиня ТАНГРА й отива да стане "любовница" на БОГ ХРИСТОС !
41
0
 
0
 
! Отговори
И тук е проблема ... преди 3 години
Принципно сред всички страни в света има договор и разбирателство отнасящи се до превантивния удар с ядрени оръжия - СТАРТ 2 май се наричаше - но като се замислите за хората дето са си казали никога повече 1930 година - те са си казали - има договор за превантивния удар само за ядрено оръжие - не в икономиката, не в медиите, не в манипулациите, не в търговията, не в международните отношения - и оттам си правете извода стъпвайки върху тази опорна точка превантивен удар с всичко само не и с ядрено