Укзит: Може ли Унгария да излезе от ЕС?

Страната държи на хилядолетните си традиции
21 авг 2021 10:20, Петя Славова
486
Укзит: Може ли Унгария да излезе от ЕС?
Снимка: БГНЕС

"Докато Западът съвсем съзнателно се разделя с християнските ценности и морал, ние все още държим на нашите хилядолетни традиции." Това е безпрецедентно: в Унгария заговориха за излизане от ЕС. Кой стои зад подобни тези?

Европейският и унгарският флаг

Унгарският проправителствен вестник "Модяр Немзет" често се използва като един вид лакмус - там се лансират теми, по които премиерът Виктор Орбан и неговото правителство искат да сондират общественото мнение, без сами да взимат отношение. Точно това се случи и тези дни: вестникът поде дебат по една тема, която досега се смяташе за табу - излизането на Унгария от ЕС, предава "Дойче Веле".

"Западът подменя християнските ценности с едно безлично общество"

"Крайно време е да поговорим за Укзит" (Унгария+екзит): това беше заглавието на версията на коментара на немски. Текстът предизвика истински шок: почти всички по-големи медии подеха темата, опозиционни политици изказаха възмущението си, коментатори дадоха глас на тревогата си. Нищо чудно, като се има предвид, че независимо от дълбокото политическо разединение в страната, винаги досега е съществувал консенсус относно членството на Унгария в ЕС.

Ето, че сега за пръв път от 2010-а - годината, в която Орбан пое властта, се говори за излизането на Унгария от ЕС, и то съвсем неприкрито и сериозно. Нещо безпрецедентно. В унгарската версия на статията пишеше следното: "Крайно време е сериозно да помислим за евентуално излизане от един съюз на държави, който кърви от всички страни, демонстрира империални симптоми и се отнася пренебрежително и арогантно към източноевропейските страни-членки".

Обяснението, което изданието дава в тази връзка, гласи: "Нашите пътища се разделиха. Докато Западът съвсем съзнателно се разделя с християнските ценности и морал, подменяйки ги с едно космополитно и безлично глобално общество, което се базира на ексцесивното самоопиянение и самоунищожение на индивида, ние - унгарците, поляците, централноевропейците - продължаваме да държим на нашите хилядолетни културни и религиозни традиции".

Автор на статията е политологът Тамаш Фрич, прочул се с радикалните си и често пъти крайнодесни позиции. Той обаче не е случаен човек - фигурира в ръководството на някои близки до Орбан организации, сред които "Форум на гражданското обединение", който периодично организира "походи за мир". Тези походи са всъщност демонстрации на сила от страна на Орбановото правителство, на които обикновено се произнасят остри речи срещу ЕС. Тъкмо поради това може да се предположи, че правителството е било запознато с позицията на Тамаш Фрич за излизане на Унгария от ЕС. Възможно е дори тази позиция да е била съгласувана.

"ЕС е духовна морга"

В края на юли пък министърката на правосъдието Юдит Варга парафразира думи на германския политик Петер Гаувайлер, обявявайки във Facebook, че ЕС "вече не е спасително лоно, а духовна морга". И Виктор Орбан неведнъж е споменавал, че "разбира се, има живот и извън ЕС". В сегашния дебат обаче той не се е изказал. Независимо от това в последните години Орбан все по-открито и агресивно застъпваше курс на конфронтация с ЕС, като последният повод беше остро критикуваният от Брюксел закон, забраняващ т.нар. пропаганда на хомо- и транссексуалността пред малолетни. По този повод унгарският премиер отново подчерта, че отхвърля ЕС в сегашния му вид.

Засега обаче не е в интерес на Орбан да напусне ЕС, твърди унгарският политолог Петер Креко. "Но е в негов интерес да насъсква общественото мнение срещу ЕС и така да повишава потенциала за изнудване на Брюксел. В този смисъл може да се каже, че неговата цел е да подклажда враждебността към ЕС."

В същото време обаче, добавя политологът, голямото мнозинство от унгарците си остава със стабилни проевропейски настроения. Затова би било тактически грешно, ако в навечерието на парламентарните избори идната пролет Орбан прекали с антиевропейската пропаганда. Според Креко това би могло да накара колебаещите се проевропейски настроени избиратели да се ориентират към опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


486
Още по темата: УнгарияВиктор ОрбанЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво 426, над 80% от българите мислят като теб. Вредата от този ЕС за страната ни е огромна. Полза имат само разбойниците, които си преразпределят фондовете и се надпреварват кой повече да открадне. А, вноската ни в този ЕС е наз 3 милиарда, от които за народа не остяват дори и 50%, защото освен крадците на фондове, Феминиските управляващи Европа от Брюксел, съдят постоянно България, де за сексизъм, зе за измислени нарушени права на роми-***, жени или гейове и лесбийки! Все права нямат!
385
0
 
16
 
! Отговори
Той е преди 2 години
До Христо ХристовТе точно твоят ЕС ни направи загиваща територия... Плюя им на фондовете, ще си пуснем пак АЕЦ, ще си възстановим икономиката, и цент няма да даваме на *** в Брюксел...
384
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
448, чул те е Господ, дано бо-бързо стане, че може и да не останем! Нашият Орбан ще дойде, когато народът както отхвърли истанбулската конвенция, така трябва да измете разните "отровни общества" и останалите внесени у нас НПО-та от ЕС, с парите на Сорос. Как пък не пукна този умирисник бе, за да не трови света с неговите женски права, расизъм и останалите простотии от неговата "демокрация? Дано някой талибан го очисти заедно с цялата му рода, до девето коляно. Тогава ще дойде и нашият Орбан!
383
0
 
13
 
! Отговори
Евро пед..... преди 2 години
До 420 А с какво ще похвалиш твоите западни наставници че така усърдно ти и такива като теб лигавите не портретите а директно голите им предни и задни части на мазните им туловища ?!
382
0
 
17
 
! Отговори
Евро пед..... преди 2 години
Кога ще си изберем и ние нашия Орбан че да ги гониме тия - НАТОиЕС !
381
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е, че ЕС започва да се разпада. То къде ли нещо не се разпада, заразено с отровата на фемизизма. Светът никога няма да се оправи, докато мъжете не дееманципират жените. Жени тръгнали да управляват Европа? На Европа и трябват мъже като талибаните, за да ликвидират това туморно заболяване с хирургическа интервенция! Законите може да не са шериат, но да е предвидено в тях!!! - Да не се допусне нито една жена в управлението на страната, да няма високи постове за жени, а да са само за мъже!
380
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ на този съюз, и НЕ на такова съюзничество!Но как ще се отърве от нато.
379
9
 
0
 
! Отговори
Номер2 преди 2 години
ЕС трябва да погледне сериозно на проблемите! Европарламент, европрокуратура, евросъд, европолиция, евроармия...Местните органи да са подчинени на общоевропейските! Когато някой трупа кюлчета злато и пари в чекмеджето, а някой с Каскет го защитава, Европа веднага да ги арестува и осъди! Гномчета, като Орбан, веднага в затвора...
378
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Европа е нужно едно връщане към изконните морални ценности. Към християнството.
377
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-интересното е, че не само Орбан не харесва ЕС. Болшинството хора във всички страни от ЕС не харесват натрапената им система.
376
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ЕС дори не му трябва война. Той се само разрушава. Англичаните се усетих първи, унгарците ги последваха. Евроатлантическите "ценности" са лъжа и разврат, без срамно ограбване на духовните и материални стойности на народите.
375
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ще си покаже дали този ЕС ще се развива по този начин или ще приключи. Европа и без ЕС ще се оправи, за нас все няма да има угодия.
374
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по-бързо излезе от европейската , толкова по-добре за Унгария ... А ние ... какво чакаме ... Дядо Йоцо да прогледне .. ????
373
2
 
12
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ЕС е идея...изпърлнителите...сте моргата...политическата класа сте моргата,финансирате мафиоти и диктатори в източна...молите путин за...служби в газпром...това,че сте финансирали няколко диктатори...вместо да ги изгоните от съюза...ви прави...съучастници в престъпления...време е САЩ да напуснат нато...за да не попаднат в това съучастие в престъпления!!!ес политическата...продава интересите и свободите на Народате си...ограбва ги...факта,че имат само печатници...и нищо друго е показателен!
372
12
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименшепа олигарси на путин,продаващи ресурсите на руският народ...превземат кралството...докато народа на русия...пие спирт...позор...купили...а цената...смърт на невинни...то и хитлер така щеше да строи райха...
371
7
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Рушофилски тролхем приятел на бойко,хем оният ...шут...съдията...гнуся се от името ме дори,тоя прие бившият м.п на македония бре и го крие от правосъдието...ще направи услуга на Народа си...ще го обесят...заслужено...рекетира ЕС?до къде се докараха...позор!Президента на РБ е Достоен и ...вървите против Народа ни...Моят Президент!!!Президента на България!!!...елате ни!!!
370
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 442 "- защо да ги чакате да си обират крушите руснаците от България? Нали РБ е членка на ЕС и НАТО - изгонете ги руснаците!" Щяхме много лесно да ги изгоним без никакви самолети, ако не се намираха такива като теб, да се подаряват на руснаците без пари и да предават родината си на всеки ъгъл. Проблема на всяка държава, я която руснаците са пуснали пипала са продажници като теб. Руснаците намират НАЙ-СЛАБИТЕ морално в едно общество и ги довършват! Смятай!
369
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Дойче Веле глупостите! Никой в Унгария не иска да излиза от ЕС. Най-малко пък Орбан. Искат просто ЕС да изрита и се отърве от перверзниците марксисти окупирали Брюксел. И не само Унгария иска това, мо и все повече хора от западна Европа. А относно НАТО- Унгария е една от малкото страни от ЕС, която отделя уговорените проценти за НАТО. А иначе с такива статии, Сорос просто иска да заплашва държавите които не искат да му клекнат.
368
6
 
11
 
! Отговори
Ясно! преди 2 години
На Дойче Веле глупостите! Никой в Унгария не иска да излиза от ЕС. Най-малко пък Орбан. Искат просто ЕС да изрита и се отърве от перверзниците марксисти окупирали Брюксел. И не само Унгария иска това, мо и все повече хора от западна Европа. А относно НАТО- Унгария е една от малкото страни от ЕС, която отделя уговорените проценти за НАТО. А иначе с такива статии, Сорос просто иска да заплашва държавите които не искат да му клекнат.
367
5
 
8
 
! Отговори
Ясно! преди 2 години
На Дойче Веле глупостите! Никой в Унгария не иска да излиза от ЕС. Най-малко пък Орбан. Искат просто ЕС да изрита и се отърве от перверзниците марксисти окупирали Брюксел. И не само Унгария иска това, мо и все повече хора от западна Европа. А относно НАТО- Унгария е една от малкото страни от ЕС, която отделя уговорените проценти за НАТО. А иначе с такива усукани статии, Сорос просто иска да заплашва държавите които не искат да му клекнат.