Полша, ЕС, Конституция... Върви ли Eвропа към връщане на границите?

Има неравновесие между националния и общоевропейския интерес, смята дипломат
27 окт 2021 21:45, Анисия Иванова
166
Полша, ЕС, Конституция... Върви ли Eвропа към връщане на границите?
Снимка: БГНЕС

Eвропа не само че върви към връщането на границите, но вече се изграждат и стени, което е изключително симптоматично за това, че в момента има неравновесие между националния и общоевропейския интерес. Това каза Здравко Попов, дипломат и президент на Института за публична политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според него действията на Полша спрямо Европейския съюз и изказването на премиера на страната, че Брюксел може да започне трета световна война, са израз на един от най-сериозните вътрешни проблеми в Европа - дали европейското законодателство има превес над националното и най-вече над Конституциите на страните членки.

Все още не сме решили и една по-голяма идея. Не сме решили дали ЕС да има по-голяма автономност – политическа, икономическа, финансова. Това не е свързано с федерализацията на ЕС, а по-скоро е свързано с това съюза да може да изгражда своята собствена реалност и да намали зависимостите от САЩ, Русия, Китай., коментира експертът.

Полша е радикализирала позицията си и поставя един от най-важните въпроси: юридическото противоречие между Конституциите на страните членки и договорите, които предвиждат примат на правото на ЕС над националното законодателство, но не е казано, че имат примат и над Конституциите.

Полша изразява общо мнение и на Вишеградската група, каза Попов. Според него обаче речта на полския премиер поставя и още една тема - че националното самосъзнание не си противоречи с европейското, защото той казва, че "може да дискутира с Брюксел, но не е срещу ЕС".

Въпросът дали това се отнася за страните от Балканите е въпрос, който трябва да се обсъжда, защото хората от района винаги са страдали от дефицит на „европейското“, каза още Попов.

Той посочи и че в различни страни, особено на Южна Европа, се работи по изграждането на миграционна политика, която да засяга страните от региона, които са най-потърпешви. Има желание от Испания, Италия, Гърция, Малта, Кипър, Албания, които искат да имат по-значим глас в тези обсъждания, отколкото северните страни.

Попитан и за енергийната криза в Европа, Здравко Попов коментира, че разнообразието на енергийните политики на страните членки на ЕС прави невъзможно изграждането на единна стратегия и енергийна политика на ЕС.

"Зелената сделка е приета за бъдещето на Европа – спорът е в начините и парите, през които ще се компенсира преодоляването на въглеродната икономика и енергетика. Дебатът в България по въпроса беше по-скоро какви европейски средства можем да усвоим. Ние нямаме цялостно виждане как ще се развие българската икономика, за да се напрати този преход, каза още Попов.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
0
 
! Отговори
еи преди 2 години
сега тва кво тьрси тука
15
12
 
4
 
! Отговори
 нормално е преди 2 години
преди да стане нещо добро и стабилна трябва да се премине през различни кризи инче никой няма да си мръдне пръста да напрви нещо ново, така че спокойно Европоа ще е още по-добро место за живеене след някоия и друга година само гледайте идват много добри промени
14
8
 
0
 
! Отговори
ако преди 2 години
не умра от кожид 6е умра от срс като 4ервенобузестия полицаи които тьрси работа за цялото си семеустжо
13
4
 
6
 
! Отговори
Това е ада преди 2 години
Полицията и ДАНС се занимават с тероризъм срещу нас с нашите пари, отнемат бизнеси и животи!
12
5
 
4
 
! Отговори
ДС за всички преди 2 години
България продава хора като роби за Сателитно следене на ЦРУ!Убиват бизнеси за седмица, знаят за всичките ви тайни!
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС няма как да продължи по този начин. Просто различията в ценностите са фундаментални. Трябва да се създадат Северозападен ЕС и врори ЕС на държавите от Централна и Източна (а и някои държави от Южна) Европа, които да имат неразривни и много силни икономически връзки помежду си, но дотам. Тази супердържава, която бюрократите в Брюксел се опитват да направят просто няма да се случи, защото народите в ЕС масово не я желаят. Драмата, която се случва с Полша може да се окаже катализатор за това.
10
7
 
1
 
! Отговори
do 3 преди 2 години
К'ви славяни бе, там я има 10% славяни я не. Руснаците през соца грабеха от всички приятели ни били.
9
2
 
6
 
! Отговори
Хлебарка преди 2 години
ЕС няма да се разпадне. Както зловонната маса съединява отделните компоненти на изпражненията, така и краденето от фондовете сплотява различните европейски политически семейства. От половин милиард население не успяха да намерят човек, който да ограви Европейската комисия и да не е бил замесен в корупционен скандал. Накрая ще останат ***... и корупционерите.
8
4
 
2
 
! Отговори
Било е секретно преди 2 години
България е въвела СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ, убиват хора чрез СРС на нови принципи! ДАНС и МВР следят всички граждани чрез Електронно следене, продават СРС компромати!
7
7
 
6
 
! Отговори
Nnnn преди 2 години
Полша прави това,което им кажат американците. САЩ се страхуват ЕС да стане независим от тях.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако западняците не искат да си връщат дълга и затова трябва всички да си обезценим парите то тогава трябва да им поставим условия да не субсидират техните производители . Нооо само поляците го поискаха . Наще нищо не направиха за да защитят бг производител .Както те ни поставяха преди тежки условия да затваряме бизнеси и АЕЦ така и ние трябваше да им поставяме условия сега .
5
12
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Има един лаф - който се цепи от колектива, колектива му го нацепва колективно. Та накратко - който не може да работи в екип, ще си се мъчи сам. По време на Голямата депресия хората пак решават да се спасяват поединично и резултатът го знаем всички. Докато всеки е егоист и болен индивидуалист, който знае само думите "аз", "мен", "мое", но не и "ние", "нас", "наше", всеки ще се кара с всеки. Въпрос на личностно израстване и надскачане на егоистичните подбуди.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука пак не ви обясняват както трябва . На Полша и прибалтика им спряха големите пари от ЕС . В Полша имаше протести и срещу ЕС но наще показаха само тия в подкрепа ;) Поляците този път са прави. Щом няма пари няма вие да определяте правилата в наща държава. Италианците искат източноевропейците да не вземат повече пари от колкото дават но самите италианци не искат да си връщат дълга за да могат да субсидират земеделието и други бизнеси и в бг да се продава италиански лук а не български ;)
3
1
 
11
 
! Отговори
Злокачествен Тумор преди 2 години
Основен враг на ЕС е корупцията, която прояжда като злокачествен рак европейската демокрация. Европейските фондове финансират местните мафии. Докато съюзът се самоунищожава, никога няма да успее да противостои на външните влияния на САЩ, Русия и Китай.Най-лошото е, че за да отклонят вниманието от корупцията, брюкселските зелки изкуствено създават драми като жендърски конвенции и нелегалната емиграция.
2
6
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
ЕС се разпада постепенно. Англия напусна, Полша ще напуска. След нея Германия се гласи да напуска. Последни ще напуснат България както винаги, защото сме последни по всяко отношение. По-напредналите ще напуснат преди България.
1
5
 
13
 
! Отговори
браво преди 2 години
Полските политици са горди панове ,а не гейши като нашите !