ЕС обяви най-мащабните си санкции срещу Русия

Замрази активите на депутатите, подкрепили независимостта на Донецк и Луганск
128
ЕС обяви най-мащабните си санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Съветът на ЕС прие пакет от мерки в отговор на решението на Русия да признае контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област в Украйна за независими субекти и последвалото решение за изпращане на руски войски в тях, гласи съобщение за медиите на Съвета на ЕС.

"Подобни решения са незаконни и неприемливи. Те нарушават международното право, териториалната цялост и суверенитета на Украйна, международните ангажименти на самата Русия и допълнително ескалират кризата", каза в тази връзка Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

С новия пакет ЕС ще разшири обхвата на ограничителните мерки, за да попаднат под него всичките 351 членове на руската Държавна дума, които на 15 февруари гласуваха в подкрепа на призива към Путин да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "републики".

Освен това целенасочени ограничителни мерки ще бъдат наложени на още 27 високопоставени физически и юридически лица, които са изиграли роля в подкопаването или застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Сред тях са лица, вземащи решения, като например членове на правителството, които са участвали в незаконните решения; банки и бизнесмени/олигарси, които подкрепят финансово или материално руските операции на територията на Донецк и Луганск или се облагодетелстват от тях; висши военни, които са играли роля в  действията за дестабилизация; и лица, отговорни за воденето на дезинформационна война срещу Украйна.

Ограничителните мерки включват замразяване на активите и забрана за предоставяне на средства на изброените лица и институции. Освен това забраната за пътуване, приложима към включените в списъка лица, не им позволява да влизат или да преминават транзитно през територията на ЕС.

Също така влизат в сила ограничения върху икономическите отношения с контролираните от сепаратистите райони на Донецка и Луганска област.

Новите мерки ще бъдат насочени към търговията на двете области към и от ЕС, за да се гарантира, че отговорните лица ясно ще усетят икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия. С днешното решение ще бъде въведена по-специално забрана за внос на стоки от контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област, ограничения върху търговията и инвестициите, свързани с определени икономически сектори, забрана за предоставяне на туристически услуги и забрана за износ на определени стоки и технологии.

Съветът на ЕС въвежда и забрана за финансиране на отделни сектори на Русия, нейното правителство и Централната банка. Чрез ограничаване на възможностите на руската държава и правителство за достъп до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС Брюксел цели да ограничи финансирането на ескалиращи напрежението и агресивни политики.

ЕС настоява Русия да отмени признаването на контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна и да спазва поетите ангажименти.

От информацията за медиите става ясно, че ЕС е готов бързо да приеме по-широкообхватни политически и икономически санкции в случай на необходимост.

Съответните правни актове, включително имената на съответните лица, ще бъдат публикувани скоро в Официален вестник.

С днешните допълнителни списъци ограничителните мерки във връзка с кризата около Украйна ще се прилагат спрямо общо 555 физически лица и 52 институции. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
2
 
! Отговори
полит. наблюдател преди 2 години
Урсула не може да стопли общежитиятаа на мигрантите сега. Пак ще забрани Коледа. В Германия се задават глад и размирици, но пък угодиха на САЩ. Приоритети дет се вика. Меркел изпълни задачите: подпомогна пуча в Украйна, напълни с маймуни и наложи коклюша като метод за контрол в Европа.
95
0
 
2
 
! Отговори
моше преди 2 години
Турската лира 5 стотинки.Време е момчета.Учете български и поменувайте бай Тошо.
94
0
 
4
 
! Отговори
мисля преди 2 години
Я сега им вдигни газта на 2000 долара.И да скачат.
93
0
 
6
 
! Отговори
toti преди 2 години
Ха хаа...още ли ще си чешите изиците с санкции,заплахи......ами никой не разбра че Путин не ви обърна внимание и с изсмя в лицето ни....кои сте ВИЕ???
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ще гледаме заря с ядрени ракети скоро? Или първо ще се радват краварите?
91
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някой трябва да потърси сметка на политическото ръководство на Русия - човекът с мустачките се завръща, само че още по-хитър и лукав. Няма какво да спре агресора в Европа, не се заблуждавайте - до няколко седмици може да са в Париж и Мадрид, докато еврозелките още умуват какви декларации да напишат и какви по-глупави и неработещи санкции да наложат
90
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, не се излагайте, в Русия единственото модерно им е въоръжението. Пенсиите им са два пъти по ниски от нашите, населението им намалява с по 1 милион на година само от отрицателен прираст, а отделно колко е миграцията никой не знае. Не ме разбирайте погрешно и аз харесвам руската душа, ама имперската им политика и пропаганда ми идват в повече.
89
0
 
8
 
! Отговори
има и доволни преди 2 години
Доволни са САЩ , Китай и Великобритания. Защото са далече, а контраудара на Русия ще се стовари върху Евросъюза
88
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдеще имат Китай и Русия? Китай да, Русия какво има? Застаряващо, намаляващо и болно население, в чиито състав коренните руснаци намаляват още по-бързо. Като при нас са. Икономика добиваща суровини, които все по-малко ще се търсят във времето. Заводи, които произвеждат неща, които имат пазар само в Африка щото са много напреднали? Стига пропаганда, жалко за обикновените хора там, всеки иска да живее сносно независимо къде е роден
87
0
 
10
 
! Отговори
Бай Делю преди 2 години
Не разбрах само кой ще е губещия и ще изпадне в криза, смисъл кой ще плаща по-високи цени за енергия щото от тва ми зависи стандарта на живот.
86
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така става като всичките искате доларчета и Евра - Честито ! Чакйте само да Ви НАТИКАТ в Еврозоната и да сменят лева - Ще видите Вие откъде изгрява слънцето !!
85
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 98 - Ми ти сега ли го разбираш ?! Защо си мислиш че те натискт все повече с комисионни да плащаш с карта и да се намали кеша до минимум , с тенденцията да изчезне - Хем няма да се харчат пари за печатане на нови , хем с едно копче ти затварят устичката , ако протестираш , ако не слушкаш и т.н. ! Кой Ви каза че всяко нещо което Ви се предоствя ( интернет , банкиране , фейс , тщит , ит.н ) Ви се дава за ваше удоволствие и улеснение - Доброволни , щастливи много ЗАБЛУДЕНИ РОБИ !
84
2
 
9
 
! Отговори
Предплатено преди 2 години
ЕС издаде квитанцията за войната - значи очакваме Украйна да бъде прегазена до 48 часа....
83
0
 
16
 
! Отговори
До94 преди 2 години
Това което печелят Руснаците от Европа,никога не може да бъде равностойно като печалба от лукавите Китайци!А виж за това,че ще го отнесем и ние спор няма!
82
5
 
25
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА преди 2 години
Kраварите,като влязоха в Ирак и заради тях умряха над 1,5млн човек.Като над 10г се разпореждаха с Афганистан и заради тях умряха стотици хиляди,това е позволено.А,като Русия признава територия изцяло с Руснаци,които не искат да признаят марионетният превратаджийски режим на така наречената Украйна,това не можело?А бе я се еб....
81
2
 
17
 
! Отговори
Михали преди 2 години
Всички тези санкции ще ги платят тези които ги налагат. Газът и петрола няма да станат по-евтини, само ще разстат. Кой какво ще плати,ще видим накрая. Зорлем ще направят Русия азиатска страна,където да печели наедно с едни проспериращи икономики. Не им трябва деградиращата бабишкеля наречена Европа и байгън от Бай Дън.
80
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро не сме си купували крадени стоки от изгладнели Руснаци и не сме се Радвали на евтини Рускини,историята от 90-те години е на път да се повтори благодарение на другарят Путин!
79
2
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Акушерката Урсула какви активи ше замразява рублите са у Руската народна банка :)))
78
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колхозниците не ги чака нищо добро в близките години,а иначе добра новина за любителите на родното Черноморие,ще могат да се купят доста евтини имоти!
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За справка,Пачему ***-това в превод означава-Защо По Дяволите-триете тогава??