Бурен дебат в ЕП: Намеси ли се Томаш Здеховски във вътрешните работи на България?

Евродепутатите спореха манипулирани ли са снимките на Борисов
15 юли 2022 07:00, Нели Христова
98
Бурен дебат в ЕП: Намеси ли се Томаш Здеховски във вътрешните работи на България?
Снимка: БГНЕС

Скандал и размяна на остри реплики в Европейския парламент, след като председателят на Комисията по бюджетен контрол Томаш Здеховски обяви за манипулирани снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Той се позова на писмо от българската прокуратура, изпратено до него. А депутатът от партията на европейските социалисти - Елена Йончева ще поиска ново изслушване - в мониторинговата група за ситуацията в България през есента.

Основният въпрос, който зададоха евродепутатите към Здеховски е защо точно той е получил писмото и изчита само конкретни пасажи от него, без дори темата да присъства в дневния ред. И часове преди поредния критичен евродоклад за България. Уточнява се, че няма нито позиция на еврокомисията, нито на европарламента, която да утвърждава писмото на Прокуратурата.

"Трябва да кажа, че не ми е ясно защо прочетохте само част от писмото?! Какво наложи това, при положение, че дори не беше в дневния ред? И сте го получили преди 2 седмици. Избрахте конкретна част от него?", попита Софи Инт Велд, евродепутат, "Обнови Европа".

Бурният дебат в залата започна малко, след като Здеховски изчете конкретни пасажи от писмото. "Като председател получих информацията. Всичко е прозрачно", подчерта той.

Според част от евродепутатите по този начин председателят на комисията е направил опит за намеса във вътрешните работи на България, както и политически внушения.

"Абсолютно недопустимо поведение! Когато се изкара от контекста дадено изречение или абзац, каквото направи колегата Здеховски - наистина се получават грешни внушения, информация. За мен е притеснително, че колега си позволи да изкара информация, която не е публична. Целият случай може да се опорочи - и съдебният процес, и върху съдебните органи в нашата страна", подчерта евродепутатът от ПЕС Цветелина Пенкова.

"В никакъв случай няма избирателно изпращане. Аз се чудя защо и колегите, които участваха и в протестите. коментират по този начин. Да, боли , когато падне основната опорка", подчерта Емил Радев, евродепутат, ЕНП.

В писмото, което постъпи в редакцията на NOVA лично от Здеховски, се вижда, че то е адресирано само до него. И изрично е записано, че информацията не трябва да се оповестява. Там се посочва, че според петте експертизи заради това, че снимките са копия, се поставя под съмнение истинността им. Здеховски така и не отговори на колегите си в залата защо е прочел конкретни пасажи.

"Аз не съм тук, за да върша политически дела. Никога не съм имал намерение да меся във вътрешната политическа ситуация на България", посочи той.

В позицията до NOVA той уточнява, че информация за манипулирането на снимки е получил от българския прокурор. Тоест - заключението не е на комисията в европарламента, а на българската прокуратура.

Самото разследването по случая беше прекратено още в края на 2020та година. Причината от Софийската градска прокуратура тогава съобщиха, че не могат да установят кой е заснел снимките от спалнята на бившия премиер

А в четвъртък от прокуратурата отново потвърдиха, че конкретното писмо е служебна комуникация между тях и европейските институции, която няма да коментират. В петък Антикорупционната комисия в НС се събира на извънредно заседание. На нея за изслушване е поканен главният прокурор Иван Гешев, който да коментира темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
9
 
28
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Герб са бита карта
26
3
 
2
 
! Отговори
Червено СИК знаме преди 1 година
Тоя ще да е от креняк столичния център на ЦСКА от Варшавския договор на Дзержиски
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експертиза на Георги Семерджиев доставчика на пици с кристали в МС за Ленчето и Кирчо ще правите ли?
24
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те имат само едно шкафче за доказателство. Колко пари може да има в това шкафче дори и да не е манипулирано? Колко? Нали уж Борисов крадял по 8 милrарда на година? Като ги е крадял тези 8 милиарда къде са сега? Ако ги е имало в плюс в държавата защо сега ги няма? Елементарните обвинения отвратиха хората. На някой им светна лампичката още когато за първи път се пусна опорката, на други им светна по-късно. Дори и превратаджиите знаят, че всичко е скалъпено и съшито с бели конци.Сега яжте шкафчета!
23
19
 
9
 
! Отговори
Жълтопаветен АЙДИОТ преди 1 година
Елена Йончева се бори със зъби и нокти за правото ДА ЛЪЖЕ В БЪЛГАРИЯ!!! Какви са тия европейци, че се опитват да разобличават лъжите им в България? Според комуноидните престъпници те имат право в България да лъжат *** колкото и както си поискат и никой европеец няма право да се бърка и разобличава лъжите им...
22
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите Пенкова и Йончева вият. Чудесно!
21
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Борисов шкафчето, та шкафчето! Шкафчето... кюлчетата.. Не спряха 2 год. едно и също да повтарят папагалите разбичкали България. Разработката за шкафчето е плоска като сивото им вещество в главите. Девет милиарда изчезнаха за 9 дни през декември 2021г. Сега питайте Асен Василев колко са 9 милиарда с кюпюри от по 100 лева! Колко са като обем и в колко швафчета могат да се поберат!Защото няма да им стигне и залата на НДК да ги наредят. Но те ги откраднаха и изпратиха в чужди банки. Вие си лайте!
20
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма, да върнем мутрата на власт! Това да им е ясно,н симпатизантите на мутрата!
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А снимките на червената топка със сиви пипалца /на Ковид-а имам предвид/ истински ли са? Пак във връзка с намеса във вътрешните работи на България питам. Много кюлчета, много пачки заминаха в посока Брюксел, а те не са от чекмедже.
18
11
 
24
 
! Отговори
123 преди 1 година
Не само се намеси, но и се опита да манипулира. Но ние си знаем, че на Буци чекмеджетата са пълни.
17
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно на Баце са решили да му одарят едно гооолямо химическо чистене и да го направят беличък и чистичък за да е готов за следващите избори....
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Притеснително е, че овцете ще са гладни следващата зима. Зъбите ще им тракат от студ.
15
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно чехът пере по поръчка... Да не мислите, че в Брюксел няма корупция?!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9... А до тогава, ти можеш здраво да го подгряваш..
13
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще има експертиза на видеото с Киро Парапета??
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но ако беше казал че са истински, изобщо нямаше да е намеса във вътрешните работи на България..
11
24
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Гадовете няма да се откажат да омаскарат Борисов.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ясно...лайнат* са дълбоки...а ние мислихме, че е само Боко...излезнаха кирвилите ризи ан ЕС
9
11
 
24
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
Закрилянето на престъпната група на Бойсо Борисов в България ще се отрази тежко на ЕНародна Партия в Евро парламента !Скоро наследника на Меркел ще бъде изритан за дълго от властта!За Борисов и ГЕРБ престоят тежки времена , особенно след местните избаори в България!
8
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и да извъртат, бай Ставри от централния чака Тиквунии !