Сероводородът от Черно море може да снабдява целия ЕС с ток?

За проекта обаче са нужни големи инвестиции
5 сеп 2022 20:00, Анисия Иванова
161
Сероводородът от Черно море може да снабдява целия ЕС с ток?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Черно море има огромен енергиен потенциал заради големите количества сулфиди, с които може да се добива електричество, което би било достатъчно за част от енергийните нужди на целия Европейски съюз в следващите 40-50 години. Това коментира Владислав Христов, управител на фирма, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Нашият проект се основава на съдържанието на естествени соли на дъното на Черно море – т. нар. сулфиди. Ние изпомпваме водата, съдържаща сулфиди, и да ги окисляваме през горивни клетки, добивайки електрическа енергия. Това има огромен енергиен потенциал. В Черно море има над 5 млрд. тона сулфиди, от които може да се добият 25 000 тераватчаса електрическа енергия. В следващите 40-50 години ние можем да покриваме 10% от енергийното потребление на целия ЕС“, категоричен е той.

По негови думи вече са проведени успешни лабораторни експерименти, които показват, че технологията работи. За да продължи да се развива проектът е нужно да се изградят платформи – плаващи острови, които да разполагат с тръби с дължина над 1000 м, които да изпомпват вода от Черно море от тези дълбочини. Съответно на тях ще се добива електролит и чрез горивни клетки в тези плаващи острови може да се произвежда електрическата енергия от електролитите, обясни гостът.

За да се случи това са нужни инвестиции. „Около 30 млн. лева ще са нужни по предварителни разчети и с тези средства смятаме, че ще можем да направим прототип на горивна клетка от 100 kWh и прототип на агрегат за добив на електролит”, смята Христов.

През последните 10 години компанията многократно се е опитвала да привлече средства от европейско финансиране, но е получавала отказ, тъй като енергията от сероводород не е била включена в дефиницията за възобновяеми източници. Но сега, благодарение на евродепутата Радан Кънев, е била гласувана поправка, включваща този тип енергия сред възобновяемите източници. „Това ни дава достъп до финансиране по всички европейски програми, свързани с зелена енергия“, сподели гостът.

За да се достигне до мащабно производство е необходимо да се построи промишлена установка и инсталация.

"Преди 8 години направихме лабораторен образец - извадихме вода, добихме електролит и с него произведохме електроенергия. Но за да може това да се комерсиализира, трябва да направим промишлена установка, за да може всички елементи на технологията да бъдат проверени и да се достигне до продукт, който инвеститорите да включат в портфолиото си“, обясни гостът.

Големите инвестиции и трудността при разширяването на проекта са предизвикателствата, които трябва да бъдат преодолени при осъществяването на този проект.

"Това е една от слабите страни на нашия проект. Икономическите изгодната установка е за над 100 MWh мощност - това е огромна инвестиция, която без предварителни резултати по нея никой не би направил. Нашата инвестиция е съизмерима с тази в ядрената енергия - 1 MWh мощност изисква сума от порядъка на 6 милиона евро. Самото пристъпване към подобна реализация изисква огромно количество работа, която трябва да се свърши предварително“, каза Христов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
аьььа преди 2 години
Ето днеска сероводорода излезе и написа статия, толкова години си мълчеше, та сега се развоня
84
3
 
0
 
! Отговори
СТОП на водорода преди 2 години
ЗАсега се забранява добива на водород вкл зелен и син.. Риска е огромен вижте проблеми с американски ракети.. ТАЗИ идея за УЖ чиста енергия е опасна .. Отново се чака да се ГОРИ КИСЛОРОД>. Проблема при въглищните ,газовите,мазутните централи е че ГОРЯТ КИСЛОРОД .. и замърсяват въздуха.. Проблема при фотоволтаичните скенери е че облъчват атмосферния океан опасно.. Увреждат трудни за охрана древни защити около Земята водят до притопляне на огромни обеми въздух ..
83
1
 
3
 
! Отговори
Спомени преди 2 години
През 2003 Имаше възможност за направа на поне два реактора в Белене .. ЗА 4 000 000 000 евра..дадени от Москва за довършване и съвместна експлоатация.. обща инсталирана мощност 2400 мегавата.. Сега същите реактори няма кой да ги построи за 20 000 000 000$.
82
1
 
1
 
! Отговори
Експерти да огледат преди 2 години
Вижте малката по площ Запорожка централа.. Шест реактора по 1 200 мегавата всеки.. ПРоизвеждат повече ток от всички фотоволтаични скенери /увреждат тежко атмосферния океан.. инсталирани на Земята.. тези реактори са спестили огромни количества кислород ползван при изгарянето на газ,въглища,нефт..В България нямаме вятър който да гарантира енергия от вятъра годна за ползване.. Имаме огромни количества гореща минерална вода за лечение и отопление..
81
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най добре ще е да внасяме без посредници топло за през зимата директно от слънцето, а студено за през лятото - директно от плутон.. хем ще е напълно безплатно и хем без да зависим от Русия..
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За проекта обаче са нужни големи инвестиции" Някой се натиска да "усвоява" инвестициите в нещо измислено
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от фантасмагории
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Квото и да има в черно море ще си го има само ама на думи, но не и реализирано
77
2
 
7
 
! Отговори
Morski преди 2 години
"Около 30 млн. лева ще са нужни по предварителни разчети и с тези средства смятаме, че ще можем да направим прототип на горивна клетка от 100 kWh и прототип на агрегат за добив на електролит..."Нашата инвестиция е съизмерима с тази в ядрената енергия - 1 MWh мощност изисква сума от порядъка на 6 милиона евро."- Нещо се обърках?!?! Не,че съм против напротив,но или журналистите са объркали едениците, или ...нещо друго! Иначе съм твърдо ЗА такава технология!
76
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и златото МОЖЕ да ни направи по-богати от дубайците, ама е на концесия и се изнася срещу 0,5% таксичка без отчитане на инфлацията. Та така и газ ако добиват, ще има само една концесионна таксичка и върволица от танкери и мъррсотия.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се активизираха нещо, бързат преди Байдън да сдаде на Тръмп. Очакваха че Киро ще им свърши работа, чма той и н себе си не може да помогне, та на друг ли.
74
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не им пука, че може да предизвикат екологична катастрофа в Чурно море- Откъде накъде ще ги снабдяваме? Вече станахме обществена Мара. Че и сами се предлагаме.
73
1
 
11
 
! Отговори
пуйката преди 2 години
По дъното на останалите морета да не би да няма соли,каквито има в Черно море?Държавата преди да хвърля пари добре е първо да види дали някой чужд инвеститор ще инвестира в дял от един процент от проекта им.В лаборатория всичко става.И аз си паля цигарата у нас с лупа при слънце.
72
0
 
17
 
! Отговори
Яя преди 2 години
Тоз с ток ще снабдява целия ЕС,един друг пък газ ще добива.Кукуряци ще осмърдят и ще си приберат милионите ей така както сладко чуруликат.
71
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това може и да работи, не знам. Проблема обаче е, че подобна инсталация ще смуче кал от дъното и после ще я връща обратно. Подобни големи обеми ще замърсят водата и ще убият риби, миди, бозайници а самото море ще заприлича на блато.
70
1
 
13
 
! Отговори
Чичето преди 2 години
На Сатурн валят диямантени дъждове (научен факт) ,но неможем ги добием ...още...
69
1
 
11
 
! Отговори
Черно море е златно преди 2 години
При едно земетресение край Крим морето в района започва да гори в следствие на разместване на газ хидратие.А утайките са идеална тор която в момента е 500Е тона ...
68
0
 
14
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Това изказване на Владислав прилича на предишното му - този човек беше изобретил вода на хапчета - слагаш едно хапче в чаша и доливаш до горе вода .
67
1
 
17
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
В БАН Варна бяха направили прототип за добив на сулфиди,но шефа им проф.Пейчев (57г.) изчезна безследно след 10 дена го намериха обесен....
66
4
 
11
 
! Отговори
,, преди 2 години
Опряхме до дъното на морето, само то остана!, изпуснахме питомното, да гоним дивото!