Газпром заплаши: Спира газа на Европа ако се въведе таван на цените

ЕС въведе осми пакет от санкции
16 окт 2022 15:02, Нели Христова
67
Газпром заплаши: Спира газа на Европа ако се въведе таван на цените
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на таван на цените на руския газ в Европа, ако бъде взето такова решение, ще бъде нарушение на договорните условия и ще доведе до прекратяване на доставките. Това заяви в неделя шефът на руския енергиен гигант "Газпром" Алексей Милер, цитиран от агенция "Спутник".

"Ние се ръководим от подписаните договори. Разбира се, подобно едностранно решение би било в нарушение на съществени условия на договора, което ще доведе до прекратяване на доставките", каза Милър пред руската телевизия "Россия 1".

На 6 октомври Европейският съюз въведе осми пакет от санкции срещу Москва, който, наред с други неща, определя рамка за ограничаване на цената на внесения по море руски петрол на ниво, координирано от съюзниците от Г-7. Мярката влиза в сила от 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари за рафинираните петролни продукти. Някои страни от ЕС, включително Унгария, бяха изключени от подобни мерки, тъй като внасят руски петрол по тръбопроводи.

В края на септември министрите на енергетиката на 15 страни от ЕС изпратиха съвместен призив до Европейската комисия, в който се обявиха за въвеждане на таван на цените за целия внос на газ в ЕС, независимо от неговия произход, с цел ограничаване на поскъпването на енергията. Окончателно решение за газа все още не е взето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
3
 
! Отговори
Дядо Иван преди 1 година
Това е все едно да заплашваш че сам ще се гръмнеш когато всички опитват да те гръмнат.Ревем от смях!
47
8
 
9
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Ха ха ха , да си завират и Газа , и тръбата в кафявата точка полуръста ботоксов
46
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
<Въвеждането на таван на цените на руския газ в Европа, ако бъде взето такова решение, ще бъде нарушение на договорните условия>Я, кой говори за нарушаване на договорните условия?! Рубладжиите пропищяха когато им се отговори със същото!
45
7
 
16
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Ама те не са ли го спрели ? За рашистите ( новото за фашисти) всичко е тяхно . Съседната земя,държава, вода, въздух. Всичко.
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайте смело, краят е близо, не се предавайте!Няма да ни уплашат!
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайте смело, краят е близо, не се предавайте!
42
8
 
18
 
! Отговори
Смешни и нагли преди 1 година
Кой спря газа въпреки договорите ? И сега, когато потреблението на руска газ е повече от минимално..отново се правят на фактор. Путин капитан,руснаците са низвергнат за десетилетия.....загубите им във финансов план,социален и морален са просто невъзможни за понасяне.Но...след като руснаците продължават да подкрепят Путин АЗ ЛИЧНО ВЕЧЕ НЕ ГИ СЪЖАЛЯВАМ.
41
13
 
17
 
! Отговори
хаха преди 1 година
едт се вика надеждата умира последна. Тея още имат някаква надежда, е видиш ли някой ще купува газ, та чак плашат. Алллооооооо господине, ние продължаваме без вас. Газта си я задръжте, да я продадете всичката на заможните Индийци Китайци сърбИ и Унгарци.Колко са нагли, че и заплашват, едва ли не дядовците ни са се топлили всички на газ, ще изтърпим и ще продължим. Вид губите, парите са в нас. Аиде чао диктаторче!
40
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те и без това почти спряха доставките. Даже руснаците сега дават зор да доставят повече по Турски поток. Скоро никой в Европа няма да купува руска газ докато режимът на Путин не се отиде. Така са се захапали,че никой няма да пусне докато единият не се предаде
39
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те договорите бяха в евро и долари, и спирахте доставките след третата водка. Горете си я газта и се утешавайте как ще измръзнем
38
12
 
17
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Плашат гаргите, с ластика
37
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редуват заплахи с молби Газпром, отчаяни действия.
36
7
 
21
 
! Отговори
Биволъ преди 1 година
Русия като не иска да спре газа. Никой не я кара да продава. Чак пък толкова коментари. Ако нямаше интерес няма и да добива газ. Енергията не е само газ. Ето имам си дърва,а Путин да си грее *** на газ.
35
10
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Става ми топло на сърцето, когато чета че Русия се оплаква от едностранно нарушаване на договор.
34
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газпром първи наруши договорите когато поиска заплащане в рубли. Така че сега няма какво да се правят на много праведни, да спират каквото си искат.
33
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И къде ще си продава ГАЗПРОМ газта, ако не я купи Европа / газ по тръби/ Втечняване и транспорт = 100% оскъпяване. И така и така сибирската газ е с 30-40% по висока себестойност от арабската / на север всичко струва по скъпа, даже и при руски заплати/. Не напразно сега ГАЗПРОМ е на 80% от миналогодишния добив. Другото е политическо пъчене, ама то не носи пари за една икономика разчитаща само на продажба на суровини. Поняли комунопитеци?
32
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що не въведете горна граница и на американците, интересно ми е да го видя. и на арабите.
31
10
 
16
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен 39, ако не беше търговията и с Европа, Русия щеше да бъде в 19 век.
30
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газпром вече тежи на европейския пазар наполовина от януари. Скоро като се запълнят на 100% хранилищата и ускореното строене на нови /факт/ ще трябва да са доволни и на тая цена която им дават. Европа не фалира икономически, за разлика от светлото бъдеще към което се е запътила руската. Технологиите управляват света. Те аборигените може и да мислят различно, но ще се наложи да научат азбучните истини по трудния начин / с това ръководство може и да не го научат/. Поняли?
29
6
 
9
 
! Отговори
Епидемия преди 1 година
Сащ и саудитците да направят дъмпинг на цената за своя верен приятел ЕС и цената ще падне. Иначе сме като оня, който много искал, ама нямал желание.