Орбан: ЕС може да приключи като СССР

Премиерът сравни институциите на Брюксел със съветските войски
23 окт 2022 20:10, Йоана Цонева
238
Орбан: ЕС може да приключи като СССР
Снимка: БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан направи днес завоалирано сравнение между съветските войски, атакували Унгария по време на революцията от 1956 г., и днешните институции на Европейския съюз, предаде "Асошиейтед прес".

В деня, в който в Унгария се отбелязва 66-ата годишнина от потушаването на въстанието, Орбан намекна, че ЕС, който се опитва да спре отстъплението от демокрацията в Унгария, ще свърши като Съветския съюз, който се разпадна преди повече от три десетилетия.

"Нека не обръщаме внимание на тези, които стрелят по Унгария от сенките или от наблюдателните кули на Брюксел. Те ще свършат точно като своите предшественици", каза Орбан в реч пред подбрани гости на събитие в градчето Залаегерсег, Западна Унгария, нарушавайки традицията речите за годишнината да са в Будапеща.

Отсъствието му от столицата на един от най-важните национални празници в Унгария се свързва с факта, че правителството е изправено пред все по-голям натиск от постоянната вълна от протести на унгарски учители и ученици, отбелязва АП. Учителите настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Поредният им протест беше планиран за днес в Будапеща.

Още по темата
Орбан, който описва управлението си като "нелиберална демокрация", е изправен и пред заплахата от орязване на европейски фондове заради състоянието на демокрацията и предполагаема корупция. В опит да спаси част от средствата от европейските фондове унгарският парламент неотдавна прие ново антикорупционно законодателство. Все още обаче има риск страната да изгуби милиарди евро фондове като наказание за нарушаване на демократичните стандарти - нещо, което неотдавна доведе до обезценяване на националната валута и икономически проблеми.

"Бяхме тук, когато първата завоевателна империя ни нападна, и ще бъдем тук, когато последната се разпадне", каза днес Орбан и добави: "Ще понесем каквото трябва и ще отвърнем с каквото можем. Когато се налага, вадим мечовете и се съпротивляваме, когато се задават дълги години на потисничество".

"Ние сме победители, дори когато сме победени", завърши речта си Орбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече 16 години България в ЕС - демографска криза, най-бързо измираща нация, села призраци, страховита бедност, вилнееща престъпност, мародерства над безпомощни стари хора, съсипано здравеопазване и образование.
112
6
 
7
 
! Отговори
НАТО-Стандарт преди 1 година
За ЕС не знам, но орбан със сигурност ще прикллючи като путин, вучич и лукашенко.
111
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говорим за сравнително малка държава обградена от суша ибезизлаз на море си доставят енергия на по-изгодни цени от България, която е на кръстопътя между Европа иАзия с излаз на море, това е безобразие.
110
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС - проблемите се решават с налагане на волята на големите и силните над малките и слабите.
109
9
 
7
 
! Отговори
Gabor преди 1 година
Браво,Орбан! Унгария никога не пада на колене,бори се до последно и без страх!Горда нация,смела и талантлива!Обичам те,Унгария!
108
4
 
10
 
! Отговори
Срам преди 1 година
Този орбан все повече се държи като агент на унгарската ДС.....имам чувство,че и той подобна на Валенса е измислен герой....
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Световната картина много бързо се промени.
106
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е импотентен съюз. Настъпи епоха на нови договорености, ново качество на световна политика където ЕС вече не е фактор. ЕС стана заложник на собсвената си импотентност.
105
7
 
6
 
! Отговори
Полша преди 1 година
Полша осъдеи преди години Русия за да продава не борсови цени, после целия ЕС мина на борсови цени и забрани дългосрочните договори за газ. Яжте ги сега миризливите на фон Лайенената.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не става въпрос за хомосексуализъм и сексуални отклонения - винаги е имало 2-3% хомосексуални, и с пропаганда няма да станат повече. Няколко деца от милиони сигурно ще решат, че не са момченца а момиченца. Тук става дума за сатанизъм, а не за пропаганда на хомосексуализъм.
103
2
 
8
 
! Отговори
Нсй-простата преди 1 година
упорка! Евтини ресурси от Русия! Русия всичко си продава на пазарни и борсови цени!
102
7
 
13
 
! Отговори
SS преди 1 година
Помислете ? Евроатлантиците казват ,че Бг в ЕС е в цивилизованият свят ! А същия цивилизован свят казва ,че хомосексуалната пропаганда сред децата е основна европейска ,,ценност" ? Каква ,,ценност" бе ! Това е връх на извратеността! Това е диващина ! Дори през средните векове това е било наказуемо !
101
3
 
3
 
! Отговори
Борел каза същото преди 1 година
Йосеп Борел: "Напредъкът ни се основаваше на евтина енергия от Русия и достъпа до огромния китайски пазар. Днес трябва да намерим нови пътища за енергията, без да заменяме една зависимост с друга. Необходимо е дълбоко преструктуриране на европейската икономика, това ще създаде политически проблеми". изтъкна Борел. Две неща каза Борел: 1) Всичко това вече свърши. 2) Нямам ни най-малка представа какво ще правим сега.
100
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС десетилетия наред се живееше леко, уредено, приятно. Е, свърши вече. А България и новопокръстените източно европейци 30 години се навеждаха на запада, западняците ги изпозлваха и подритваха, българите търпяха, мизерстваха и се надяваха да дойде добрия живот, но така и не можаха да дочакат и да го опитат.
99
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай Боже, дай Боже! По-скоро, амин!
98
0
 
0
 
! Отговори
..? преди 1 година
Ицко, ти ли я ръсиш тази полюция неуморно! Къде е Асаненоф ? Мина ли му смяната?
97
3
 
2
 
! Отговори
За сравняващите преди 1 година
ЕС и СССР! Две години и нещо наложихме вето, против волята на целия ЕС, начело с Франция и Германия, все едно в СССР, Армения да наложи вето на КПСС и Брежнев!
96
5
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Руските нашественици из форума продължават с евтината полюция, все едно промиват мозъка на крепостния мужик! А бе ТроЛлчо, ЕС е най-хубавото място за живеене в света в момента! Слагаш си личната карта в джоба, и щеш Испания, щеш Португалия или Гърция! За разлика от мужиците, които ходят само където им разреши Путин, и то на въоръжен туризъм!
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 117 Айде де комсомолците в ЕК и европейския съветкакви са?
94
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
В ЕС ИМА СТРАШНО МНОГО ПАРИ ЗА УСВОЯВАНЕ 20 ТРИЛИОНА ЕВРО И В БЛИЗКИТЕ 10 ГОДИНИ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ САМО В МЕЧТИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ :D ПО СКОРО КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ СЛЕД ПАДАНЕТО НА РЕЖИМА ТАМ КОЕТО ЩЕ Е ДОСТА СКОРО!