Меркел: НАТО трябваше да реагира по-бързо на руското нападение през 2014 г.

Мирът в Европа може да е устойчив само ако включва и Русия
8 дек 2022 12:06, Нели Христова
47
Меркел: НАТО трябваше да реагира по-бързо на руското нападение през 2014 г.
Снимка: БГНЕС

От месеци очите и ушите на целия свят са вперени в новините от Украйна. Докато войната, започнала по нареждане на руския президент Путин, продължава с пълна сила, изявления като признание дойдоха от бившия германски канцлер Ангела Меркел.

Меркел, която напусна поста през декември миналата година, след като в продължение на 16 години без прекъсване изпълняваше функциите на канцлер, говори пред германското идание „Цайт“.

Меркел заяви, че политиката ѝ спрямо Русия и Украйна е била правилна, ако не и успешна.

Описвайки споразумението от Минск през септември 2014 г. като "опит да се даде време на Украйна", Меркел заяви, че споразумението е дало на Украйна "ценно време", за да "укрепне".

"Тогавашната Украйна не беше днешната Украйна. Както видяхте в битката при Дебалцево в началото на 2015 г., тогава Путин лесно можеше да ги победи. И се съмнявам, че страните от НАТО можеха да направят толкова много, за да помогнат на Украйна, колкото правят сега", каза бившият канцлер.

Подчертавайки, че Студената война не е приключила, защото Русия не следва мирна политика, Меркел  упрекна Алианса: "НАТО трябваше да реагира по-бързо на руското нападение през 2014 г.".

Според нея процесът за членство на Украйна и Грузия в НАТО, започнал през 2008 г., е бил погрешна стъпка.

"Страните не разполагаха с необходимите предпоставки за това, а последиците от подобно решение, както за действията на Русия срещу Грузия и Украйна, така и за НАТО и правилата за помощ, не бяха напълно оценени“, каза тя.

Меркел заяви, че устойчив мир в Европа може да бъде постигнат само ако включва и Русия.

"Студената война няма да се счита за приключила, ако не успеем да постигнем това", заключи бившият канцлер и определи 24 февруари, когато Русия започна атаките си срещу Украйна, като "повратна точка".

В скорошно интервю Меркел защити политиката си спрямо Русия, докато е била на поста преди нахлуването в Украйна, и заяви, че тя не е била в състояние да спре Путин.

„За Путин е важна само властта", заяви тя и допълни, че при последната им среща Путин е бил придружен от руския външен министър Сергей Лавров, при положение, че, са имали двустранни срещи всеки път преди това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меркел само се умилкваше на плешивото руско джудже, а сега - не трябвало така. Ми като не трябвало, да беше направила нещо, не да даваш акъл сега - почти 10 години по-късно, когато други са на власт.
12
2
 
12
 
! Отговори
kaza towa преди 1 година
Минските споразумения бяха подписани, за да дадат време на Украйна и да й помогнат да стане по-силна" - това заяви на 7 декември бившият германски канцлер Ангела Меркел.В интервю за Die Zeit бившият канцлер отбеляза, че всички страни, участващи в Минските споразумения, са разбирали, че конфликтът в Украйна е само замразен, но самият проблем не е решен.Минското споразумение от 2014 г. беше опит да се даде време на Украйна. "
11
4
 
17
 
! Отговори
джон преди 1 година
статията е подправена,Меркел заяви за минските преговори че са знаели че нищо няма да излезе от това НО това е давало шанс запада да въоражи укритие,или наистина запада е рълкал Украйна на война с Русия но руснаците ги изпревариха
10
1
 
15
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Млък ВЕ-ЩИЦЕ !! Ти трябва да бъдеш публично изкормена и обесена на площада
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарката от ГДР да замълчи вече! И вместо да говори,че е време НАТО да се оттегли от Европа,тя се връща към минали времена? Гледай си пенсийката Другарко! Днес нещата са други! На никой не му стиска да " реагира" срещу Русия!!!-:) Укрия се прави на интересна,но тя си плаща всеки ден!-:) Мачкай Вова!
8
3
 
23
 
! Отговори
много е права преди 1 година
За това - "Според нея процесът за членство на Украйна и Грузия в НАТО, започнал през 2008 г., е бил погрешна стъпка." и "Меркел заяви, че устойчив мир в Европа може да бъде постигнат само ако включва и Русия." --- Но, има едно голямо НО, САЩ винаги са били против това. Доктрината на САЩ от поне сто години е вбиване на клин между Германия и Русия. Защото обединение на германски технологии и руски ресурси е заплаха за хегемонията на САЩ.
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо това Украйна и нейните западни партньори просто печелеха време, докато НАТО успее да изгради украинска армия, способна да превземе целия Донбас и също така да изгони Русия от Крим, отбелязва пенсионирания офицер от американското разузнаване Скот Ритър.Нито САЩ, нито европейските сили се опитаха да избегнат въоръжен конфликт, тъй като самата покана към Украйна за партньорство с НАТО недвусмислено доведе до това.Войната изглежда е била решението, търсено от колективния Запад.
6
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скот Ритър: Русия беше подведена да вярва, че има дипломатическо решение на насилието в Донбас. Докато т. нар. колективен Запад (САЩ, НАТО, ЕС и Г-7) продължават да твърдят, че руската инвазия в Украйна е акт на непровокирана агресия, реалността е съвсем различна: Русия беше подмамена да вярва, че има дипломатическо решение за насилието, което избухна в Донбас в източна Украйна след подкрепения от САЩ преврат на Майдана в Киев през 2014 г.
5
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тази да се обади на НАТО през 2022 г. Може и на приятеля си комунист Бойко Борисов да се обади. Ако си има телефон, разбира се. БОТЕВА. Тошев. Ако Василкща ми даде тон за песента, ще я изпея по-добре от Мирослав. Но, с виртуодните му акордеонисти. Честито на обикновените българи. Аз просот съм един от тях, въпреки, че съм доста богагт. С честен и почтен труд съм си ги изкарал. Не ми завиждайте.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не разбрах всъщност какво иска баба Меркел. Хем така хем онака хем сърби хем боли.
3
4
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
заради тази жена не ни приемат в шенген 16 години се мотаеше като канцлери нищо не свърши защо не реагира на нарушенията по минското споразумениеи сега всеки ден взема думата тя е за съд
2
3
 
9
 
! Отговори
1 преди 1 година
Еееееххееееее. И тази *** й му на на кой го казва това? На вондер изрудайър ли? Която беше военен министър на Германия през 2010 и се подписа против приемането на Украйна и Грузия в НАТО. Само Германия се подписа против и шмеркел управляваме Германия. Вижтинго това сами в Интернет. Информация която не може да се скрие но ни правят на луди. Същото е и с нашите болшевики изчадия които се правят на невинни с ГЕРБ, ПП, ДПС, БСП и всички други.
1
4
 
33
 
! Отговори
Вилкомен преди 1 година
С такива "лидери", Европа и НАТО са обречени.