ЕС прие десети пакет от санкции срещу Русия

В списъка са включени 120 физически и юридически лица
25 фев 2023 08:08, Нели Христова
168
ЕС прие десети пакет от санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

ЕС постигна съгласие за десети кръг от санкции във връзка с руската война в Украйна в петък, когато се навърши една година от нахлуването на Москва, съобщи шведското председателство на блока пред АФП.

Пакетът - десетият, който ЕС налага след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г. - съдържа, според информацията "целенасочени ограничителни мерки срещу физически и юридически лица, които подкрепят войната, разпространяват пропаганда или доставят безпилотни летателни апарати, използвани от Русия във войната".

Окончателното одобрение на санкциите се очакваше рано в събота, ако никоя страна от ЕС не повдигне възражение в последния момент.

След това подробностите за включените в списъка лица и образувания ще бъдат публикувани в официалния вестник на Европейския съюз.

Един от дипломатите на ЕС заяви пред АФП, че в списъка са включени 120 физически и юридически лица, както и още три руски банки.

Мерките на ЕС повтарят санкциите, обявени по-рано от Съединените щати и Великобритания, и идват след изявлението на Г-7, в което се предупреждава за санкции за всяка страна, която подпомага Русия в нейната война.

Друг дипломат от ЕС заяви, че споразумението за санкциите не съдържа "никакъв компромис" с предложението, представено на държавите членки от Европейската комисия.

В този предложен пакет се обещава да се прекрати доставката на промишлени стоки на стойност 11 млрд. евро (12 млрд. долара) за Русия и да се насочи към производителите на дронове в Иран, чиито безпилотни самолети, съдържащи бойни глави, Москва използва за нападения срещу украински цели.

Ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че стоките, поставени под санкции за Русия, ще включват електроника и машинни части, които могат да се използват в руски безпилотни самолети, ракети, хеликоптери и други оръжейни системи.

Тя заяви, че седем ирански структури, които предоставят продукти с двойна употреба на Русия, също са включени в предложението на Комисията за санкции.

ЕС вече наложи на Москва девет пакета от безпрецедентни санкции, засягащи ключови руски експортни стоки като петрол, в опит да намали военния резерв на руския президент Владимир Путин.

Няколко дипломати от ЕС заявиха пред АФП, че оплаквания от страна на Полша са забавили постигането на споразумение по последните санкции, тъй като Варшава ги е сметнала за недостатъчни.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви по време на посещението си в Киев, преди да бъде обявено споразумението за санкциите на ЕС, че предложенията от Брюксел са "твърде меки и твърде слаби".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
10-ти;11;12,колкото е необходимо,докато Мечката падне на колене и зареве от глад.СССР се сгромоляса и Русия ще фалира.
119
1
 
2
 
! Отговори
Късата памет преди 1 година
Санкциите дето не работели всъщност съсипват руската икономика. 2013 та преди първите санкции номиналния БВП на Русия е 2.3 трлн долара, до 2020та БВП на Русия пада на 1.5 трлн , през същото време икономиките на развитите страни ръстат. Сега очаквам група бесни русофили да ми обяснят как Русия ЩЕ се оправи. Това ЩЕ беше и че Русия ЩЕ победи Украйна, Европа ЩЕ замръзне, НАТО ЩЕ се разцепи, но фактите са различни - всичко което ви пее радио Масква е в бъдеще време и 0 реален резултат.
118
0
 
0
 
! Отговори
лицемери преди 1 година
ще ни прадлагат да ядем скакалци, а пердашат разни санкции, абе да спре потока през *** пък да видим какви ще ги насерете
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пушечно месо ? Така Зеленския Президент на Урина нарече доблестните УКР войници. Това означава ли че поради факта че в УКР от 2014 насам липсват многобройните стада от едър среден и дребенрогатдобитък, ако е препоръчано да не купуваме пресно месо, замразена кайма, кремвиши, салами , колбаси и консерви произведени в Урина след 24 Фев'22 година.
116
1
 
4
 
! Отговори
Бербок преди 1 година
Евроатлантическо мислене ...от десетия път трябва да стане
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В местна верига супермаркети близки до Герб в централна България кривите краставици гонят осем лева а проверки за тия супермаркети няма и никога не е имало. Пък вие си развявайте знамената и фърчилата жалки...
114
1
 
6
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Какви санкции, те 9 г живеят с тях, сбора от санкциите срещу Северна Корея и Иран са по-малко от на Русия и като резултат инфлация 4%, а в ЕС е между четири пет пъти повече. Безработицата им 5 % между 2 и 3 пъти по-малко. Иначе в Англия купуват по три краставици, а в Бг краставици и тиквички 6-8 лв
113
2
 
15
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Русия си има всичко и може да издържи всякакви санкции. ЕС оттук нататък ще получава двойно и тройно по- скъпи суровини и енергийни източници от Сащ, така че произведеното в ЕС ще стане Неконкурентноспособно с Всичко Китайско. Така ще затънем още повече, особено ние като най- бедни. Това са обективни, икономически логични неща.
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямате форум нито коментари защото ги трриете по сто наведнъж. Кой би седял при това положение. Искаме форум. Другото е цензура !
111
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези хора на снимката те са украинци и искат да спре войната. Аз искам да бъдат премахнати санкциите срещу Русия от десет години са иналожени санкции. Искам да кажат Кой повреди Северен поток 2 да го поправи и да тръгне по него газта. Искам да спре потресаващата дискриминация над руските и беларуските спортисти. Украинския президент да сяда на масата на преговорите ! В противен случай ще бъде презрян и от свои и от чужди !
110
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха. А догодина по същото време ще бъде обявен 25-ти пакет безпрецедентни санкции срещу Русия и инфлацията в Европа ще е 20% /официално/. Германците ще стоят през зимата на 15 градуса, а на източния фронт /някъде покрай Одеса и Киев/ ще бъдат на привършване поляците. И Главите в САЩ и ЕС ще декларират "единна подкрепа" за Украйна "докогато е нужно". Разбира се, ако до тогава Украйна все още съществува и населенията из Европа не са провесили Главите да съхнат.
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС прие десети пакет от санкции срещу Русия . . . Значи ще обедняваме още, а други ще забогатяват повече! Познайте кои са? Българи на фронта и внимавайте как гласувате! Не съм написал на кой фронт!
108
1
 
11
 
! Отговори
Кукулайнен преди 1 година
Почвам да си мисля, че в тоя европарламент има по-вече руски агенти отколкото отколкото на Любянка. Санкциите им са по-скоро в полза на Русия.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За НЕКОИ другаре ---"пакета" на Путин е по-важен от този на ЕС и САЩ!!!!!
106
7
 
3
 
! Отговори
Смех .... преди 1 година
....ше джвакате баластра и сибирски краставици това РУСОФИЛИТЕ,беТОВА ще ви задоволи...!Ако не ---жалете се на ПУТИН лично...у Москва!
105
7
 
3
 
! Отговори
Смех. преди 1 година
.....всички ГДЕТО реват против санкциите за Русия-‐-ВСЕ СА ХВАНАТИ ЗА "ПАКЕТА НА ПУТИН"...и нема червонци за тех!!!ТОЧНО ТОВА СЕ ИСКА ОБАЧЕ В ЗАДАЧАТА НА ЕС и САЩ!
104
3
 
16
 
! Отговори
Въпрос към ЕС преди 1 година
За това ли сега ще ядем зелени мухи и х.ле.барки ? Не си го измислям. От Брюксел така ни казаха, да папкаме насекоми вместо месо, като "бедната" Русия ! След 11ия пакет санкции ще ядем супа от червеи и вода от локвите...
103
7
 
1
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Дядо Коледа много колети им прати на кремълчани през последната година :)
102
1
 
10
 
! Отговори
Честито преди 1 година
Догодина на 24.02 ще отбелязваме две години от началото на войната в Украйна и двадесети пакет санкции срещу Русия. Тогава може би Урсула. Барозу, Шолц, Макрон и т.н. може да се позамислят дали си струва вече да се преговаря за мир. А Зеленски пак ще приказва това, което се очаква от него.
101
4
 
2
 
! Отговори
едно ангелче ми каза преди 1 година
Демона Наталия Вовк който извърши този терористичен акт и така унищожи опаковката на Дария Дудина, всъщност направи огромен подаръка на душата и! Сега Дария е душа от 6-ти ранг и чака своя нова опаковка в която да се прероди! Къде, тя ще реши, но със сигурност няма да бъде на Земята! А демона Наталия Вовк и дъщеря и ги очаква сатаната, защото те са негова собственост!