ЕК предяви искове срещу България пред Съда на ЕС

Риск от финансови санкции заради нарушения на законодателството на ЕС
40
ЕК предяви искове срещу България пред Съда на ЕС
Снимка: БГНЕС

Нови искове срещу България пред Съда на ЕС за нарушения на законодателството.

Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България във връзка с неизпълнението на задълженията ѝ по Директива 2009/54/ЕО относно експлоатацията и предлагането на пазара на натурални минерални води.

Комисията счита, че българското законодателство не е в съответствие с правилата, по-специално тъй като то не забранява предлагането на пазара на натурални минерални и изворни води, които произхождат от един и същ извор, под повече от едно търговско описание, както се изисква от директивата. Освен това, противно на правилата, в българското законодателство не се изисква наименованието на извора да се посочва върху етикетите на минералните и изворните води. Българското законодателство позволява също така да се използва обозначението „изворна вода“ за вода, която не отговаря на условията за използване на този термин. През юли 2020 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо на България, а през септември 2021 г. издаде мотивирано становище, с което прикани България да предприеме необходимите стъпки, за да се съобрази със законодателството на Съюза. След оценка на отговора на България на мотивираното становище Комисията стигна до заключението, че установените нарушения на Директива 2009/54/ЕО не са отстранени.

Европейската комисия също реши да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС за това, че не е транспонирала в националното си законодателство правилата на ЕС за определяне на минимални национални цели за обществените поръчки за чисти превозни средства (Директива (ЕС) 2019/1161).  Крайният срок за транспониране на директивата беше 2 август 2021 г. Липсата на транспониране рискува да застраши постигането от страна на България на целите за обществените поръчки за периода 2021—2025 г. На 30 септември 2021 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо до България, а на 6 април 2022 г. изпрати мотивирано становище. Тъй като България продължава да нарушава директивата, Комисията реши да отнесе случая до Съда с искане за налагане на финансови санкции.

Европейската комисия също така реши да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС поради липсата на транспониране в националното законодателство на Директивата за Европейската услуга за електронно пътно таксуване (ЕУЕПТ) (Директива (ЕС) 2019/520). Липсата на транспониране на тези правила относно електронното пътно таксуване представлява пречка за оперативната съвместимост на електронните системи за пътно таксуване на държавите членки и за трансграничното прилагане на задължението за плащане на пътни такси в ЕС. Крайният срок за транспониране на тази директива беше 19 октомври 2021 г. Комисията започна производство за нарушение срещу през ноември 2021 г. и реши да изпрати мотивирано становище през май 2022 г. Тъй като България и Полша продължават да нарушават задължението си да транспонират директивата, Комисията реши да сезира Съда с предложение за налагане на финансови санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Някой! преди 1 година
До 456Абе ти нормален ли си бе човек. ЕС ни натиска да направим монопол на фирмите и следвателно да разполагаме само с 3 фрими за минерална вода. Вие хора четете и не разбирате дори. Второ как някой ще ти каже как да си управляваш държавата? Защо на Чехите никой не им нарежда. Страшно племе сме станали!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
демокрац преди 1 година
До 456 "не е трудно да се изпълнят теци условия". Да но искаме ли, някой да обявява българските извори за свои и да диктува как да бъдат експлоатирани, вместо самите българи?
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние,българите трябва да предявим съдебни искания срещу ЕС,затова,че незаконно,без да бъдем питани,с помощта на банда национални предатели бяхме натикани и в блатото НАТО и в блатото ЕС!Съвсем незаконно!!!А нашата вина е,че безропотно приехме това беззаконие!Сега не ни остава нищо друго,освен масово да се вдигнем и излезем от двете помийййни ями.Иначе ще го ядем дебелия,докато съвсем изчезнем като народ и държава!Дано,ама надали,с умрял "народ"!
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eвponeйckaтa Koмeнgaтypa нa cъg зa мнoroмилиapgeн pekeт c вakcини и тecтoвe, злoynoтpeбa c влacт, kopynция и лoбизъм!
28
3
 
1
 
! Отговори
бай ти габя преди 1 година
А не може ли само да ни дават пари, а ние да си ги харчим? Нали за това сме в ЕС.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tepop нag koлoниятa...
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина никой не може да го дресира освен бай ви Тошо едно време:) беше ви направил писенца.
25
7
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
Искаш да ми кажеш, че ти харесва как живееш в България ли? :)
24
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме суверена държава! Никой няма право да ни казва как да живеем, а още по-малко да ни глобява затова, че на него не му харесва как живеем с собствената ни държава! Това е грубо потъпкване на независимостта!
23
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи до колкото разбирам от коментарите :)) искате да напуснем ЕС понеже ни карат да си оправим правосъдната система? :) Вие сте гениални :)
22
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е Путин като нарича ЕС фашистска организация!! Тия са по-зле и от хитлеристите.
21
5
 
2
 
! Отговори
Batman преди 1 година
Искате еврото нави сега съд.. само така евала на европейските власти само така.. искаш плащаш..Ураааа България на съд.. вали те ако потърсят още в България ще намерят 1000 хилиди причини да ги съдят.. и глобят...
20
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незабавно напускане на ЕСссР!
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оня професор коммуняга не беше прав, не 80%, а 90% са полезните И-ти в БГ. ЕС не иска мафията у нас да ви продава филтрирана чешмяна вода за минерална, но ганчовците плюват. Не щат, били ги ограничавали! Форумните копейници също са налазили, чак сравнения с концлагера НРБ, СССР и СИВ правят. Ама те поне са на заплата.
18
5
 
5
 
! Отговори
ЕК каза преди 1 година
след като не умеете да спазвате правилата на ЕС, ще има масови санкции
17
5
 
13
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Кирчо и Кокорчо да отидат в Съда в ЕС да кажат защо не са изпълнили директивите. Или пак Борисов е виновен.
16
5
 
5
 
! Отговори
бай курти преди 1 година
ако произвеждаме кондоми сигурно ше ни санкционират че брадавиците са много малки или много големи :)
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е воденичния камък на шията на България. Който я влече към дъното и не и позволява да иплува. Време е да се отървем от него!
14
3
 
10
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
почнаха със забрана на кривите краставици , сега не им харесвало етикетчето , до къде ли ше стигнат :)
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудят се как да изтупат брашнян чувал, а то вече няма какво да падне от него. Иначе, слушам, били ни давали ,какво ни дават, къде отива, повече вземат май.