От 7 месеца са сигналите за проблем с украинския внос, Европа не прави нищо

Проблемът е най-вече със слънчоглед, мляко, мед, плодове, освен с пшеницата
Обновена: 19 апр 2023 10:59 | 19 апр 2023 10:55, Анисия Иванова
42

Министерството на земеделието предлага правителството да гласува временна забрана на внос от Украйна на пшеница, слънчоглед и царевица.

"Действията в момента ни удовлетворяват, защото в граничните страни на Украйна приеха такава забрана. Ако ние нямаме забрана - това ще се струпа при нас. Наличните количества, например слънчоглед, преработвателите могат да изкупят и работят, като се освободи една част от складовете. По отношение на пшеницата и царевицата - и на пълна мощност да работят износителите, това, което имаме в страната, не можем да го изнесем до жътва", заяви Костадин Костадинов, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в ефира на "България сутрин".

От 7 месеца са сигналите за проблеми в украинския внос, отбеляза той и допълни, че Европа нищо не е направила за това време.

Още по темата

Според евродепутата Андрей Ковачев единственото правилно е да бъдат освободени много пари, за да бъдат изкупени свръхколичествата, които съществуват в ЕС, особено с източните страни, които граничат с Украйна.

"При нас проблемът е най-вече със слънчоглед, мляко, мед, плодове, освен с пшеницата. Поставен е въпросът в ЕП и изискваме от Комисията спешни действия. Русия се опитва да увеличи нашия проблем, като блокира 50 кораба, които трябва от три украински пристанища да поемат продуктите на Украйна и да отидат до трети страни", коментира евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Призивът ни към украинската страна е да намали потока на украински стоки към границата ни, посочи още Ковачев.

"Ние се опитваме да помогнем на Украйна, но в същото време трябва да запазим и нашето производство", изтъкна евродепутатът. По думите на Костадинов никой не ни задължава да използваме украинското зърно.

"Средната фактурна стойност на слънчогледа от Украйна без транспорт от 1 януари до 31 март е 550 евро. Средствата, които се предлагат на българските производители за слънчоглед, са около 760 лв. за този период. Тук стока, произведена по европейски стандарти, на български производител се предлага по-ниска цена от това, което влиза от Украйна", обяви членът на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Костадинов отбеляза, че цените на пазара се върнаха отпреди кризата и заяви категорично, че протестите продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
6
 
! Отговори
M преди 1 година
Украинците си плащат милото, както и ние извън ЕС. Минават фитосанитарен контрол. Зърното им светва от радиация. Връщаме им го и повече не купуваме. Това е.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еее Още малко остана . Още две три години ще потраят . Важното е да спечелим войната :))) Американските граждани никога не са живяли толкова зле както при Путин :)))
29
1
 
4
 
! Отговори
God преди 1 година
Нашите производители говорят само за евростандартите, които (уж) спазват. Защо не казват, че получават и огромни субсидии, които им покриват голяма част от себестойносттта. Кой друг бизнес у нас и в ЕС е толкова субсидиран и в същото време никой не го задължава да продава на фиксирани цени или такива под пазарните? Защо всички зърнари карат задължително дизелови лимузини? Дали има нещо общо с това, че им възстановяват част от акциза върху нафтата, която уж се ползва от комбайните?
28
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
пак питам на кои стоки се сринаха цените от укр внос кои вкара зърното в българияс каква цел къде е складирано защо никои не отговаря на тези въпроси а каратотгоре отгоре само пари обезщение им е в главите
27
0
 
2
 
! Отговори
герги преди 1 година
До браво на украйна Въпроса е в качеството
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради Украйна нашите лоясали зърнопроизводители не могат да си продадат скъпо продукцията. Не знам какво ще правят зърнопроизводителите когато Украйна влезе в ЕС. Няма да имат пари да си заредят с гориво супер скъпите си коли. Не искам да съм на тяхно място, няма да мога да понеса такъв мизерен живот.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евродепутата Андрейчоо, на крива ракета... Русия виновна!!! 7 месеца бляхте мухите а пръсканото с химии зърно си влизаше, като у тях си...Не че нашите зърнари с цвете ама вие по евроканцелариите се изложихте тежко по всички критерии и освен да вдигате пушилка с оправдание Русия з а ищо ви няма!!!
24
8
 
12
 
! Отговори
Т преди 1 година
Никакъв проблем не е украинското, просто нашите няма да лапат толкова! Зърнопроизводители с Махбах..
23
2
 
8
 
! Отговори
Цвети8 преди 1 година
A какво стана с 11 тона забранени канцерогенни пестициди конфискувани от нашите производители? И защо само 11 тона?
22
5
 
14
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
ЕК се държи като правителство,избрано от укрите,защитава техните интереси,без значение че ни нанасят вреди!Май ще ходим да се оплакваме на арменския поп!
21
2
 
11
 
! Отговори
tzveti8 преди 1 година
Това, че евтината украинска пшеница е пълна с канцерогенни, е съвсем отделна тема, и ако наистина е така, съм съгласна. Но да ми се казва, че с вноса се подбива българското производство, въобще не съм съгласна, защото като отида на пазара и се пробвам да си подбера от по-нескапаните БГ домати, и някой ми ти ***"на'м си кой ***** да ми се кара, че пипам, при условие, че аз плащам, Ами няма да им мине номера. Ме стига, че е скъпо а и некачествено, а отгоре на всичко и ти се цупят. Всеки има избор!
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно се подготвяме за използването на снаряди с обогатен уран в Украйна. Кой иска да похапва радиоактивен хляб, мед и олио?
19
2
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Дарихме по една заплата и хората ни дават евтино канцерогенно зърно, какъв е проблема?Иван Пилето купи двегодишен стар слънчоглед за 60ст/кг.
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо блокират хранилищата на пограничните държави, след като твърдиш, че ЕС се скъсвал да купува украински зърно? Аз доколкото помня Брюксел настояваше че гладуваща Африка имала нужда от него :)
17
20
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Интересно стана,искаме европа,но неискаме да спазваме тяхните правила,а само да черпим от благинките,хъм българина винаги се е правил на хитрец
16
1
 
18
 
! Отговори
Радиация фрии преди 1 година
Не и евтина тяхната продукция както се оказва плащат на украинските 550 евро тон, а на нашите 760 лева. Как стават тия магии???
15
9
 
3
 
! Отговори
канцерогенни пестици преди 1 година
:) знаем ги тия методи! Като се прави протекционизъм такива заклинания се пускат! САМО че тия пестициди украйна май от ЕС ги купува нали? Или действието на пестицидите е геозонирано - проявяват канцерогенността си само в Украйна?
14
3
 
18
 
! Отговори
Я! ти да видиш! преди 1 година
Какво излезе? Руснаците пак добре са си изиграли картите! Запушиха устите на ЕС оплаквачките с това зърно та чак ги задавиха! Хитро!
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Евтината украинска стока подбива високите цени на нашите ***! Откъде накъде аз ще давам повече пари за стока, пък била тя и българска"__________Евтината ти украинска стока е фрашкана с канцерогенни пестициди и не отговаря на стандартите, поради което я забраниха в Полша, Унгария и Словакия. За тях спуснаха ли ти опорни или те инструктираха да се концентрираш само над родните производители?
12
2
 
4
 
! Отговори
ko туй нящо? преди 1 година
"Руските рептили" ??? за наглосаксите - рептилии да, ама руски? Или рептила сочи другите за ткива? :) аха знаем го това поведение!