ООН: Руснаците са екзекутирали 77 украински цивилни

В доклад са документирани над 900 произволни задържания
27 юни 2023 20:20, Йоана Цонева
82
ООН: Руснаците са екзекутирали 77 украински цивилни
Снимка: БГНЕС

Русия е извършила 77 произволни екзекуции на задържани украински цивилни, според данни на ООН, предаде Франс прес.

Бройката е от началото на руската инвазия в Украйна. Статистиката се съдържа в доклад, публикуван днес от Върховния комисариат за правата на човека.

Той е отчел 864 случая на произволни задържания от руските въоръжени сили, силите на реда и органите за прилагане на наказанията, които са извършвали мъчения или са се отнасяли повсеместно лошо със задържаните цивилни.

Докладът беше представен днес в Женева и обхваща периода 24 февруари 2022 (датата, на която започна руската инвазия в Украйна) - 23 май 2023 г.

Като цяло в него са документирани над 900 произволни задържания на цивилни, сред които на деца и стари хора. "Голяма част от тези случаи бяха извършени от Руската федерация", се уточнява в текста.

Още по темата
От украинска страна Върховният комисариат е преброил 75 случая на произволно задържане от украинските сили, основно на хора, заподозрени в нарушения, свързани с конфликта, предаде БТА.

"Значителен дял от тези случаи представляват също принудителните изчезвания, извършени основно от Украинската служба за сигурност", се казва в текста.

"Над половината от произволно задържаните хора са били измъчвани или малтретирани от украинските сили за сигурност. Това е станало, докато хората са били разпитвани, в повечето случаи незабавно след ареста им", се казва в доклада.

Изводите на Върховния комисариат се основават на 1136 разговора с жертви, свидетели и с други хора, на 274 посещения на обекти и 70 посещения на места за задържане.

В документа се пояснява, че украинските власти са предоставили напълно свободен, но поверителен достъп до официалните места за задържане, които са били под техен контрол, като само в един случай е имало изключение. За разлика от тях руските власти не са предоставили никакъв достъп въпреки исканията на Върховния комисариат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Милев преди 10 месеца
*** , които трябва да се завръщат в Русия-та си само в дървени или ламаринени пал та! Руснаците показаха с отношенията си към населението на Украйна,че водят една наис тина " специална операция " ?! Те са срам и позор за цялото човечество !!! Повтарят жес токостите на хитлеровите пълчища от ВСВ ! Само,че тогава не им беше хубаво,нали ?!
68
1
 
1
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
ООНи СЗО са само едни наблюдатели и статисти,БЕЗ ПРАВА И ЗАКОНОВИ НОРМИ ДА СЕ НАМЕСЯТ НЯКАДЕ ,оснен ако ТРЯБВАТ МИЛИЯРДИ ЗА ИЗДРЪЖКА.....а колко други БИЛИОНИ ОТИВАТ НА ВЯТЪРА се вижда ,че никой НЕ МИСЛИ ЗА ЧОВЕШКОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ И ОЦЕЛЯВАНЕ !!!
67
3
 
6
 
! Отговори
Ехаа преди 10 месеца
8години руснаците подаваха протестни ноти, резолюции и тн за издевателства над руски граждани от азовци, айдарци и друга гмеж към 00-не. Тогава Луганск и Донецк ги брояха за автономии към окрайна, сега изведнъж станаха изконни окраински територии. Я си е... ...та краварска.
66
0
 
1
 
! Отговори
До шейсе и четвъртия преди 10 месеца
Кажи го това на ООН-то ! Между другото, знаеш ли какво означават тия инициали ?
65
1
 
3
 
! Отговори
До ??? преди 10 месеца
Ще ми се да чуя нещо и за националните герои на Русия - Ленин, Сталин, Берия, и др. ..!
64
2
 
2
 
! Отговори
До ??? преди 10 месеца
А знаеш ли какви жестокости са вършили болшевиките ??? Потърси в руски сайтове, информация вече има много, и то архивна ! Върни се после да ни разкажеш !
63
3
 
6
 
! Отговори
??? преди 10 месеца
Знаете ли, че по време на ВСВ украинските фашисти са надминали нацистите на Хитлер по жестокостите си?Бандера е бил един фашист и убиец,ултранационалист и радикал, убивал е и поляци и руснаци, без да се колебае?Националния герой на Украйна...........Бандера!!!
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
60/15 също като мен е забелязъл че в статията е обратното на заглавието !!! Украинците са екзекутирали 75 цивилни обаче заглавието за Руснаците ?!?
61
7
 
4
 
! Отговори
от 48 преди 10 месеца
Според руската уикипедия жертвите са 14 000 от които 3400 цивилни. Знам че копейките вярвате само на руски източници. Статията в уикипедия е доста обширна и най отдолу са цитирани източниците, които са 90 % руски и съм си дал труда да изчета повечето от тях преди да пиша . Аре млъкнете с тия глупости и преди да пишете прочете нищо което е близо до истаната, а не да се информирате от постове на други копийки във фейсбук.
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На среща с президенти от Африканския съюз Путин се изказа,че СВО се провежда от Русия съобразено с ООН и прието от нейните органи,иначе как да се разбира,и още обясни като обвърза СВО с образуването от начален етап как за класическия национализъм,че се развива и започва на етническа основа тази форма на обществено формирование основано на интересите на общността и общностите в нея изразени как национални интереси и на общностите в нея съответно в множество,като капитализъм,социализъм,комунизъм.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не мога да се сетя за нито една причина да имам доверие и да вярвам на ООН. Но все пак прочетох статията и там пише същото за украинците каквото и за Руснаците. И едните и другите имат почти равен брой жертви но заглавието се отнася само за Руснаците но вътре същото изречение и за украинците ....
58
3
 
6
 
! Отговори
Баба чичолина преди 10 месеца
Само зверове,а украинеца Чикатило е изял и повече от своите!
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 48: Тези 14 000 жертви не са според руснаците, а според докладите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която, както стана известно в хода на СВО, е препращала информация от камерите за наблюдение директно към Киев. Впрочем военните жертви са доста повече от цивилните, които също са занижени, както е отбелязал някой по-долу. Как зелените човечета са избивали граждани, след като в Крим нямаше нито един изстрел? Те осигуриха провеждане на референдума за присъединяване към РФ.
56
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е как 77 цивилни? Нали само в Буча бяха няколко хиляди? Тия съвсем се оплетоха в лъжите, *** то не е и лесно, аз ако лъжех толкова, накрая сигурно нямаше да си знам името.
55
3
 
4
 
! Отговори
Диян преди 10 месеца
48, спри малко пропагандата и включи мозъка, след като проучиш фактите. В тези 14 000 не се включват военните, това е само цивилно население в Донбас, като вероятно и това е занижена бройка, защото е известно, че подобни доклади трудно обхващат всички случаи. Гиркин/Стрелков участва в организирането на съпротивата, след като Киев изпрати войската с/у населението в т.нар. АТО. Пригожин също каза, че руската армия била убила 2 000 от Вагнер, после забрави за тях, като каза, че прекратяват акцията.
54
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе айде бе,хората казваха,че украинците са ги вършили тия работи ,а обвиняваха руснаците ,както в Мариупол.
53
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
бендеровците обличаха женски дрехи и убиваха мирните жители защо обърнахте всичкр на опаки
52
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 48 Ти на Пригожин ли вярваш ве, кравар? Тоя дето каза че се изтег;ля от Бахмут , а на следващата семисца го превзе? На тоя дето оня ден каза че тръгва с танковете към Москва за да сваля Путин и след няколко часа каза че не иска да ходи към Москва, а към Беларус? На тоя актьор ли вярваш ве вееее, кравар? Муахахахахахаа....
51
3
 
12
 
! Отговори
Давай Za преди 10 месеца
Сигурно са включили и тези дето се съживиха след Буча,. В БГ дето сме към 7мил.имаме над 1000 жертви от катастрофи. Пък и в началото бандерците се обличаха в цивилни дрехи , за да се оттърват.
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми като имат татуировки по тялото си знамето на Азов к'во да ги бавят?