Българи от Одеса и Черноморск: Преживяхме една от най-страшните нощи

Одеса е атакувана през нощта атакувана с различни видове ракети и дронове
19 юли 2023 22:07, Йоана Цонева
52
Българи от Одеса и Черноморск: Преживяхме една от най-страшните нощи
Снимка: БГНЕС

„Това беше една от най-страшните нощи в Одеса и Черноморск. Мощни взривове, продължителна атака", разказаха българи от украинските пристанищни градове пред БТА.

„Масираната атака започна към 1:00 часа през нощта, за което бяхме предупредени от приложението „Телеграм". Жилищният ни комплекс е голям, повече от 1000 апартамента са. Почти всички жители от комплекса бяха в подземния паркинг и мазетата. Хората с децата си и домашни животни бяха принудени от 1:00 до 4:00 часа през нощта да се укриват. Взривовете бяха наистина продължителни и силни", каза Виталий Михайлов, живеещ в Суворовски район на Одеса.

„В момента съм в България със семейството си, в гр. Бяла, близо до Варна. По-големият ми син остана в Одеса, защото е около 30-годишен и не може да излезе от страната. Много съм притеснена за него и за това, което се случи изминалата нощ", обезпокоена е Светлана Николова. Тя е предприемач на един от най-големите пазари в Украйна – „7 километър", близо до Одеса. „Отломък от взривена ракета улучил част от складовете на пазара, където започнал пожар. Мнозина колеги пострадаха, стоката им бе унищожена", допълни още тя.

Българката Варвара Стафидова от гр. Черноморск работи в сферата на транспортната логистика. Тя съобщи, че не са очаквали толкова мощна ракетна атака последните две нощи, на 18 и 19 юли, и са се подготвяли за зърнената сделка. „При нас в последно време беше спокойно, подготвяхме се за износ на зърното. Поради разрушения в пристанищната инфраструктура, от службата ни съобщиха да очакваме по-нататъшни разпоредби относно износа на зърното. Със семейството обмисляме варианта, че ако стане по-страшно в Одеска област, ще се наложи да заминем за България", каза българката Стафидова.

От нощната ракетна атака пострадаха и одесчани от Киевски район на града. „В момента временно се намирам в гр. Уман. Обаче съседката още през нощта ми съобщи, че близо до нашия блок е била взривена една от ракетите. А отломките са паднали по-далеч и един нов жилищен блок „56 жемчужина" пострадал. Прозорци и врати по всички етажи са начупени. Слава на Бога няма жертви", разказа Зинаида Ганева.

„Одеса беше атакувана с различни видове ракети и дронове. Не си спомняме такъв мащаб на атака от началото на пълномащабната война. В резултат на атаката са повредени жилищни сгради, счупени са прозорци в Пересипски и Киевски райони на града. Шестима са пострадали, сред които е деветгодишно момче, на всички е казана необходима медицинска помощ. След получаване на разрешение на военните, градските служби ще окажат помощ в отстраняването на нанесените щети, ще бъдат приети молби от пострадалите жители за възстановяване на прозорците и вратите", казва се в съобщение на кмета на град Одеса Генадий Труханов на сайта на Одеския градски съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Одеса е българска! Руснаци и украинци вън от Одеса!
45
3
 
14
 
! Отговори
абе преди 10 месеца
бягайте оттам, какво чакате? да спечелят украинците ли?...на кукуво лято!
44
9
 
2
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
Интересно как няма разрушени сгради,както преди или са изчерпали Руснаците,балистичните какети или ги пазят за НАТО от страх да не ги нападнат.....тия здравата са на градус!!
43
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Във всичките коментари на нашенци там няма упрек към руснаците, няма и добра дума за храбрите херои на Зеленски. Очевидно подкрепят и очакват Русия.
42
11
 
19
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 10 месеца
"Изгледайтв видеото към статията. Хората в Одеса видимо се радват на удара по укронацистката инфраструктура" ------------------------------------------------------------------ Мирните граждани на Одеса снимат от прозорците на жилищата си и видимо съвсем не се страхуват. Сигурни са, че високоточните руски крилати ракети ще поразят не тяхните жилища, а укронацистката инфраструктура и складовете с отановски оръжия и техника.
41
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мда, терористи фашисти да трепят невинни семейства - Това ги чака! Танкове ли имаше на моста? Само мирни граждани. Е затова фашизма + тероризма са страшна комбинация, и трябва да бъде ампутирана от целия свят. И наште фашисти им пращат оръжия. Иначе - Съсипаха им инфраструктурата, а един пострадал невинен няма. Гледах клипа как фашагите стрелят сватбарската по ракетите във въздуха, и нито една не взривиха. А ние ще купуваме "западни" оръжия - Ми невиждате ли, че за нищо не стават!
40
3
 
8
 
! Отговори
До до 37 от славянин преди 10 месеца
Българите вадят документ за български произход дори без наше гражданство и не подлежат на мобилизация, един идва 3 пъти миналата година да вижда семейството си.
39
7
 
9
 
! Отговори
Э преди 10 месеца
Ами страшно е, познавам хора в Одеса. Не стига виенето на сирените, но се чуват ракетите и не се знае дали ще бъдат свалени и къде ще паднат. Бих пожелал на всеки, поддържащ това да го преживее, но околните не са виновни. Болни мозъци или платени. Жалко, че има подобни хора.
38
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Одеса е руски град и мястото му е в Русия.
37
10
 
26
 
! Отговори
R.A.T.M преди 10 месеца
Бих ги съжалил, но на 2 май 2014 г точно в Одеса за мен Украйна умря. Ако тогава не са разбрали, къде живеят и какво ги чака, това си е техен проблем. Гангрената не се лекува там се реже. Когато гориш живи хора, бременни и няма реакция всичко е заминало. И пак са късметлии ако не ми вярвате пуснете си първите часове,когато НАТО атакува Багдад или Белград. Общо загиналите граждани от двете столици са в пъти повече отколкото за повече от година в Украйна. За първи път в историята агресора се отнас
36
9
 
25
 
! Отговори
до 37 от славянин преди 10 месеца
Българите в окрайна ги изтребват тези, които ги мобилизират насила! Зеленото наркоманче и предшественика му Потрошенко!
35
7
 
20
 
! Отговори
славянин преди 10 месеца
Руснаците досега жалеха Одеса заради напълно безполезната за тях зърнена сделка, която ползваше инфраструктурата и пристанището на града!
34
28
 
12
 
! Отговори
арест за Путин преди 10 месеца
Бандитът Путин изтребва българите в Украйна, започна още 2014 година, след това забрани българският език в училищата на Крим. Военнопрестъпникът Путин ще бъде арестуван и съден в Хага за този геноцид над българите.
33
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хич и да не идва тая в България да се седи там, и да пратят сина и на фронта да защитава Украйна ще е още по-добре, кво се скатава
32
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заради укронацистите, които ползват Одеса, като плацдарм да атакуват Крим, сега обикновените граждани на Одеса ще търпят удари.
31
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Й.Ц. Не пропуска да обясни че Одеса бил украински град на фона на някакви българи родо отстъпници но това няма как да промени факта че Одеса е руски град аз бях там и видях всичко лично .
30
7
 
20
 
! Отговори
Браво преди 10 месеца
Много се радвам че българи от укронацистки пройзход подкрепящи фюрера си Земленски им е причинено неудобство!! Народ който избива собствения си народ не заслужава да има бъдеще!! Със подкрепата на нашите братя индианци от фащ се надявам скоро измислената държава укройна да не съществува вече и по пиянските руски земи да настане мир и да се вдигнат 5 метрови бетонови огради!!! Гледам са почнали да мобилизират под 30 години дано скоро мобилизират и децата и да я погребат тази фашистка ***
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Труханов не знае значението на израза "пълномащабна война".
28
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не може да бъде,нали наркозависимият миризливец беше гътнал всички ракети и дронове,какъв в тоя рев?
27
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каквито и атаки да прави Рашка умрял кон не рита вчера на лиманското направление украинците удариха със 120 Хаймарса на събрани техника и хора надали е останало нещо да мърда .