Мицкоски: Правим реформи, но България ни спъва с ретроградна политика

Според него ЕС праща лоши сигнали
28 авг 2023 17:00, Нели Христова
86
Мицкоски: Правим реформи, но България ни спъва с ретроградна политика
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обвини ЕС в изпращане на лоши сигнали, а България в провеждане на политика на исторически и ретрограден наратив, предаде кореспондетът на БГНЕС от Белград.

В интервю за официоза "Политика" Мицкоски твърди, че "няма гаранции, че предстоящата промяна на конституцията на Северна Македония ще бъде последната и че утре ЕС няма да поиска други промени в нея".

"Много пъти съм казвал, че РС Македония и другите държави от Западните Балкани не са третирани по същия начин като страните, които преди това са се присъединили към ЕС, например Словакия, Чехия, Унгария, Кипър, Румъния, България и др. Това се забелязва особено, когато става въпрос за европейската интеграция на Северна Македония, която, въпреки че си смени името, не стана член на ЕС, дори не започна преговори“, казва още той и подчертава, че сигналът, който се изпраща към държавите-кандидати за членство, е разочароващ и същевременно лош сигнал.

Според него "македонското външно министерство не се е борило да няма други условия".

"Каква е гаранцията, че тази искана от Македония промяна на конституцията ще бъде последната и че утре няма да поискат промяна на Конституцията, която да предефинира въпроси, свързани с идентичността, че няма да има ново унижение или заличаване на АСНОМ като основа на македонската държавност?", каза още той.

Мицкоски посочва, че Северна Македония не търси преференциален път за преговори, а търси същия, справедлив шанс, каквито са критериите от Копенхаген.

"Ако промяната на конституцията е условие за членство в ЕС, тогава Македония ще бъде член и шампион на ЕС, защото през последните 30 години е имала толкова конституционни промени, колкото всички държави-членки взети заедно. Институционалните гаранции от страна на ЕС са малка стъпка за тях и голямо насърчение, че европейският път не е движеща се цел, а нещо постижимо. Ние не търсим точна дата, на която ще станем член на ЕС, а конкретни задачи, базирани на реформата в здравеопазване, съдебната система, социалната политика, селското стопанство, образованието и др., каза Мицкоски.

Според него, от България вече идвали сигнали, които открито отричат Илинденското въстание и неговия характер, на което македонското МВнР не реагирало, премълчавайки твърденията на най-висшите български държавници, че Илинденското въстание има български характер, което оставяло много въпроси и съмнения, че България може да постави други условия, особено в частта с протокола.

"Можете да правите реформи, които са страхотни, но България може да ви задържи заради исторически и ретрограден наратив", подчерта Мицкоски.

БГНЕС припомня, че интервю става само ден след като Сръбската държавна телевизия /РТС/ открито се включи в пропагандата срещу конституционните промени в РС Македония, които са задължителното условие за започване на преговори на Скопие за членство в ЕС. В обширен репортаж, който бе озаглавен "македонците ще станат ли малцинство в родината" РТС внушава на аудиторията, че "българите оспорват идентичността на македонците". Репортажът на РТС веднага бе препечатан от в. "Политика". В него сред "анализаторите" за албанската опасност бе и автора на интервюто с Мицкоски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
9
 
! Отговори
На крива ракета преди 8 месеца
македонска - космосът й е виновен! С държава, която има население колкото София, Пловдив, Варна и Бургас не се преговаря. На нея и се налага.
24
3
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
на тия да се каже ясно че при подобно плямпане на преговорите се слага спирачка
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна 2,защото и там същите са пипали историята,за да я подправят и след години да правят конфликти между братски народи.Не може да ме убедите,че е дело това на руснаците след като има прилика между македонци и укри.Даже и македонците казват "Слава хероите",а това "х" вместо "г" си е дело на поляк.
22
3
 
18
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 8 месеца
Тоя шамари скоро не е ял
21
4
 
15
 
! Отговори
ъцз преди 8 месеца
да няма ЕС за вас дано се разпаднете нека ви презвемат албанците и тогава пак ревече срещу България
20
6
 
2
 
! Отговори
Коколаров преди 8 месеца
Президента Радеф ще проведе СВО на територията на макетата, за целта ще събере всички родни мypzилки под знамената. И аз ще помогна, ще им пратя скъсаните си джапанки на фронта, да може да отдъхват между боевете по боси крака в жегата.
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще станат малцинство, защото албанците ги претопяват.Какот и сърбите ще са малцинство в Косово.И така ще е защото Сърбия и Северна Мекедония още се управляват от титовисти, които са чисти шовинисти.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спъва те на баба ти фърчилото.Стига се занимавате с нас.Гайната ви!
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Tova e makedonskia KOPEIKIN
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Македонците, колкоти и да се пънем, ги изгубихме1 ще искаме реформи след дъжд качулка
15
5
 
17
 
! Отговори
всъшност преди 8 месеца
мицко с тая си политика обслужва българския интерес - по-добре за нас е макетата да не са в ес - така все повече македонци ще са с български тескерета
14
4
 
6
 
! Отговори
Ре преди 8 месеца
На крива ракета космосът и...
13
4
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
Нашта България много...страшна се оказа за...северния македонски народ. Вдигна ми се...самочувствието.
12
5
 
6
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Тоя е нашенският кирчу канадски... Ретрограден меркурий пара петкоФфф... ===)))
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Македоноя ще се смири, когато и тяхното ВМРО стане като нашето, 1 %.
10
4
 
20
 
! Отговори
татар-шегаджия преди 8 месеца
Мицковски, слагай наколенките и се явявай в Изповедалнята в София :))) Другия вариант е да учиш албански :)))
9
4
 
17
 
! Отговори
фашистки окупатор преди 8 месеца
Мицковски,,оти се пенявиш бре,всички знаят,че произхождате от лявата дисага на Сашот Македонскиот.Споко бре маймуняк.
8
4
 
19
 
! Отговори
Оракул преди 8 месеца
Звездите му говорят на Мицковски...
7
2
 
13
 
! Отговори
Ники Пънчев преди 8 месеца
Да желязна логика на крива ракета космосът й пречи.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бюрмицкоцки изпълнявй нарежданията да не се появиш в елитния списък Магнитски.