Половината германци смятат, че не си струва да се работи

Предпочитат да живеят на социални помощи, не на минимална заплата
5 сеп 2023 17:36, Елка Василева
85
Половината германци смятат, че не си струва да се работи
Снимка: архив, БГНЕС

Повече от половината германци са на мнение, че не си струва да се работи, сочи проучване, направено, след като правителството обяви повишаване на социалните помощи и детските надбавки, предаде Ройтерс.

Правителството посочи, че повишава тези плащания и детските надбавки, за да помогне на хората да се справят с високата инфлация, но добави, че не иска да отблъсне хората от работата като цяло.

От началото на следващата година социалните плащания на човек в т.нар. едночленно домакинство в Германия се повишават до 563 евро от сегашните 502 евро месечно. От тези пари се възползват 5,5 милиона безработни в страната. Държавата поема и наемите и здравните осигуровки на тези хора.

Повишението съвпада със сериозен ръст на детските надбавки, получавани от семейства с ниски доходи. От началото на 2025 г. добавката за първо дете става 636 евро, а за всяко следващо - 530 евро. Досега тя беше по 250 евро за всяко дете.

Проучване на агенция ИНСА (INSA), публикувано във всекидневника "Билд", разкрива, че 52 на сто от германците са на мнение, че е по-добре да се живее на социални помощи, отколкото да се работи на минимална заплата. В Германия минимумът е 12,4 евро на час или 1450 евро месечно.

Германците са раздвоени и по въпроса дали повишаването на социалните помощи е правилно. 45 на сто го одобряват, а 44 на сто са против.

Финансовият министър Кристиан Линднер каза миналата седмица, че ръстът на помощите и детските надбавки не бива да отказва хората да работят. "Най-добрият начин за справяне с бедността е да се работи", заяви той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Лондон лисиците ядат бебета , и никой не прави нищо
54
0
 
10
 
! Отговори
нафърфорий преди 8 месеца
Е, че прави съ, кът може на кирия що да бачкат!? Немъ само "бежанците" да лежат и да съ плодят!!!
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В един момент ще им спрат социалните помощи и ще почнат грабеж , мародерство , ще се избиват по улиците...
52
1
 
22
 
! Отговори
Грозната истина преди 8 месеца
Е затова леви популисти е вредно да управляват. Щото единственото което правят е да раздават пари, които взимат от нас работещите. Лошото е че в момента в България няма истинска голяма дясна партия. Ние избирателите също сме виновни. Излиза по ТВ някой безумен политик и обещава , че ще направи еди кво си безплатно или ще раздаде не знам си кви пари и много хора се подвеждат и гласуват за него. Държавата няма пари, тя раздава нашите пари, често на *** с 0 принос.
51
0
 
15
 
! Отговори
Абе преди 8 месеца
Те предпочитат да живеят на социални помощи, ама онези "новите германци" отиващи на талази във вид на инженери, ай ти-та и т.н. изобщо нямат и намерение да работят! Та кой ще изработва тези социални помощи не се знае!
50
0
 
15
 
! Отговори
ффф преди 8 месеца
много точна народна мъдрост има... който не работи не трябва да яде... а сега помощи не знам си кво подаяния що за глупост... остави го гладен и жаден да видиш как ще почне да работи
49
0
 
8
 
! Отговори
Подягодите преди 8 месеца
За работещите и системата пара зити обидна дума ли е? не, по немски толерастко
48
0
 
11
 
! Отговори
До 46 преди 8 месеца
Ами явно ТСВ е просто неизбежна каквото и да се прави. Заложено ни е на първично ниво да се о сиране и да се трепем.
47
0
 
2
 
! Отговори
Подягодите преди 8 месеца
система от ***
46
0
 
8
 
! Отговори
Подягодите преди 8 месеца
Как ще се самоиздържа система от ***?!? Най-малко Земята няма да ни търпи още дълго.
45
2
 
16
 
! Отговори
Бийте камбаната! преди 8 месеца
Капитализмът се провали! Това е истината която никой не иска да си признае. Политиците сега измислят всевъзможни стратегии и програми само и само да не се налага да сменяме системата. Вече по новите програми ще работят с корпорациите и бизнеса за създаване на фиктивни работни места. Тоест изкуствена заетост която ще се финансира с новите CBDC които пък от своя страна ще имат срок на годност. Навлизаме в една много опасна политическа лудост която най вероятно ще завърши с трета световна война.
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Следва доброволна или принудителна евтаназия..
43
7
 
7
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 8 месеца
До Анонимен 29Русофилският *** ,само украинци са му във главата .Май забравя че там живеят милиони граждани от Азия и Африка ,които очевидно не работят и чакат на помощи...По-голямата част от украинските бежанци не живеят на помощи а бачкат ,но русофила му е промит мозъка .
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Смятайте тия германци щом се мръщят на техните заплати значи ако ги задължат да живеят в България сигурно ще си прережат вените.
41
0
 
11
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 8 месеца
Да беха само германците ,нашите андрешковци не са по-различни от тях .Ако има някаква далавера да се не бачка ще е върха !!!
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
детето ми плаща по 180 000 евро данък,на навлеците им се плаща квартира,обзавеждане,здр.осигуровки,транспорт,детски по 300 евро на дете и по 500евро да лешперят в къщи като безработни.зелен комунизъм.
39
0
 
5
 
! Отговори
ТАКА Е. . . . преди 8 месеца
....Там където съдиите и правото са на върха на хранителната пирамида - тогава заплащането на работниците се обезсмисля и за това предпочитат да не работят ! Прекомерното право над всичко води до това ! Всички работодатели са с юридическо образование - как ги виждате , юрист да плаща за труд . ХА !
38
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Половината германци и повечето българи смятат, че работата е нещо неприятно. И че единствената причина да се работи е за да се изкарат някакви пари. И всички тези хора прекарват целия си живот в неприятни занимания. В малкото си друго време пиянстват или харчат истерично парите си, търсейки капчица радост. Но не я намират и там. Тъжно.
37
2
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
И какво стана с работливите и дисциплинирани германци! Дойдоха пришълците от югоизток и им показаха, как да живеят на социални помощи! Ех, Меркел, Меркел, съсипа не само Германия, но и цяла Европа!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако върша безполезна работа за лесни пари, не оставям ли по-голям въглероден отпечатък?