Германските фермери плашат с нови протести

Ще станат факт, ако Шолц не се откаже от съкращение на субсидиите
18 яну 2024 19:27, Стела Стоянова
18
Германските фермери плашат с нови протести
Снимка БГНЕС

Германските фермери заплашиха, че ще повторят протестите си следващата седмица, ако правителството на канцлера Олаф Шолц не се откаже от планираните съкращения на субсидиите, които ще засегнат селскостопанския сектор, предаде АФП.

Хиляди земеделски стопани блокираха пътища с трактори в продължение на седмица, за да провалят плановете на коалицията на Шолц за премахване на данъчните облекчения за селското стопанство.

"Ако нищо не се случи с дизела за селското стопанство, следващите протести и действия ще започнат от следващата седмица", заяви Йоахим Руквид, ръководител на Федерацията на германските фермери.

Протестите накараха правителството частично да се откаже от съкращенията, като обеща да възстанови отстъпката от данъка върху превозните средства и да премахне субсидията за дизелово гориво в рамките на няколко години, а не веднага.

Фермерите обаче настояват, че този жест не е достатъчен.

"Всичко, което беше обявено досега, само предизвика още по-голямо раздразнение, вместо да успокои нещата", каза Руквид, призовавайки Берлин да предприеме действия и да "предотврати широкомащабни протести на фермерите".

Тройната коалиция на Шолц беше принудена да направи съкращенията, след като в края на миналата година Конституционният съд отвори дупка в държавния бюджет в размер на няколко милиарда евро.

Но икономиите бяха направени в момент, когато ориентираната към износ германска икономика вече беше подложена на силен натиск заради инфлацията.

Освен фермерите, работници от различни сектори - от металургията до транспорта и образованието - протестират на фона на повишаващите се цени и слабите икономически резултати.

Шолц обаче защити съкращенията като справедливи, а министърът на финансите Кристиан Линднер смело посрещна освиркванията, за да заяви на протеста на фермери от 15 януари, че "всеки трябва да даде своя принос", тъй като правителството се бори да намали разходите, пише БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зе германския народ пари няма а за украинците и мигрантите които са милиони пари има ,ми мили германци и при на е така пари за украинците пари ама за българския народ не ,скоро заради тия мигранти целия ЕС че стачкува най после се събудихте
13
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 4 месеца
Така, така, браво на германците. Някой трябваше да покаже на еврогеовете че времето им изтича.
12
0
 
6
 
! Отговори
Хм,оскъдно инфо... преди 4 месеца
Страх тресе еврок004инката... НаштЕ ми$$ирки направо са споменали протестите с няколко реда,щото е неполиткоретно нек'си.Топлите местенца на нЕкои ора ще изстинат,зелената далавера се провали с гръм и трясък и се опитват тихичко да заметат всичко под килима :) Истеричния писък на екоклиМаточните психоши33ита е музика за душата :)
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В информациите ви за Грмания, описващи мерките на правистествто в опитите да върже бюджета винаги липсват действията им за намаляване на редица содиални плащания, сред които парите за неработещите (общо казано)и намаляване на процентното съотнишение във всички, всички хуманитарни сфери (образование, здравеопазване....). Оня ден имаше интересна информация за започнало разследване по повод огромни злоушотреби в аптеките с лекарства за ковид....
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фолксваген започват сериозни съкращения на персонала в Германия ( информация от вчера), в края на месеца ще е поредната стчака на лекарите....
9
0
 
19
 
! Отговори
Кскс преди 4 месеца
Шолц но ще даваш 8 млрд. Евро на Украйна...Следващата стъпка ще е да забранииш протестите, но колко мислиш че ще те търпят...
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мразите Европа, не се нервете просто другия път не си взимайте немска кола, това им е достатъчно да ги приключим.
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хиляди протестирали, а как това не го видях по нито една българска телевизия? Това е чудо
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 3 - Ще каже, ама ще я намерят в някоя баля ...
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Германия влиза във фалит до няколко месеца!До две години ще бере ядове с исляма и то много!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма как да не се режат субсидии. Украйна се нуждае от милярди евро помощи. Цяла Европа трябва да затяга колана за да има за Украйна.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дайнов веднага да отиде да им каже че са терористи зърнари и въглищари през дойче веле. Де гиди такъв пердах ще яде, а не като тук наркоманите от нбу със стипендия от сорос да го възхваляват.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изсипвайте евро на зеления наркоман . Подклаждайте войната, а за тия дето копаят и изхранват Европа и *** дето напират от Африка и Азия няма субсидии . Кога ще изринат продажните политици ...
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ШОЛЦ ЩЕ СИ ОТИДЕ СКОРО