Българите оставаме с най-ниска покупателна способност в целия ЕС

Той е едва 64% от средното за Евросъюза
28 мар 2024 07:00, Елка Василева
128
Българите оставаме с най-ниска покупателна способност в целия ЕС
Снимка: Евростат

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в стандарти на покупателната способност, продължава да бъде най-нисък в България в рамките на целия ЕС, показват експресни предварителни данни на официалната европейска статистика Евростат.

През 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразен в стандарта на покупателна способност (ППС), варира между 64 на сто от средното равнище за Европейския съюз в България и 240 на сто в Люксембург.

През миналата година са отчетени съществени разлики сред различните страни от ЕС по отношение на БВП на човек от населението, изразен в стандарта на покупателна способност.

Най-ниското равнище е регистрирано в България (36 на сто под средното ниво за ЕС), Гърция (-33 на сто) и Латвия (-29 на сто).

Този показател е бил най-висок в Люксембург (140 на сто над средното ниво за ЕС), следвана от Ирландия (+112 на сто) и Нидерландия (+30 на сто), посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
21 от десетки години най големият "търговски партньор" е Германия обаче твоите опорки не спират. Защо? Съвпадение ли е че получаваш грантове от американски фондации? Съвпадение ли е, че те не се водят никъде, даже в търговския регистър? Съвпадение ли е, че такива нпо олигофренчета като теб взеха властта с крякане от улицата и разбиване даже на вратата на парламента? Съвпадение ли е че след това прокарахте АМЕРИКАНСКОТО законоделство върху българското, където лобизма или корупцията са легални?
21
4
 
8
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Това значи, че Пеевски и Баце ще имат повече за ядене и няма да заслабнат като холандският премиер например. Такива слаботелесни и недохранени, кой ще ги уважава? Как ще покажат, че имат власт и пари? Я вижте Ким Чен Ун какви кила е.
20
7
 
8
 
! Отговори
Ватник Нагъл преди 1 месец
Вместо евро да въведем рублата! Икономиката ни ще задмине германската, ще се нареди веднага след руската! И тогава предвиждам такъв живооот... Нали копейки?
19
10
 
5
 
! Отговори
съвпадение преди 1 месец
Съвпадението е и с най много : корупция, руски капитали, липса на присъди срещу хора на властта, манипулативна руска пропаганда, но и с......най-неиновативната икономика, липса на предприемачество, ниска степен на компютърна и всякакви друга грамотност.........Аз бих добавил и над 42 % от българите, считат за връх в музиката чалготеката.....Софроний Врачански---РОБСТВОТО Е ОТ ГЛУПОВИНА И НЕВЕЖЕСТВО.....Извод: Винаги ще е така,докато народът ни е толкова необразован и глуповат.
18
12
 
13
 
! Отговори
Там е надеждата преди 1 месец
Нормално, половината ни политици копират руските особености на политиката - кражби, корупция, тъмни сделки, непрозрачност, паралелната държава и т.н. Като казвам половината визирам буци тиквето, шиши и депесе, бесепе, изхождане и подобните. Напълно е нормално това което се случва и мястото, което заемаме. Новото поколение обаче е различно, след 10 години няма да познаете България, ще сме най-малко в средата на таблицата!
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-корумпираните с най-голяма администрация най-последни... съвпадение е нали...
16
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каквито са хората в една държава, такъв си правят и живота. Ура-тута, гърците се наредиха до българите на предпоследно място. Балканци и "православни" сме си най-сетне. На второ място по значение е държавното устройство. Примерът е пред очите ви. Унгарците винаги бяха пред румънците. А сега са след тях. Липсата на демокрация винаги се отразява до 4-5 години.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2571 евро е минималната заплата в Люксембург. Не мисля че плащат десятък на МРЗ там...
14
4
 
18
 
! Отговори
Само дано преди 1 месец
Дано не приемат Албания скоро, че и те ще ни минат за няколко месеца.
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не си мърдам пръста за по малко от 50 евро на час. Хубаво е да си образован.
12
2
 
19
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Слава на Винету! Пълен Ипон за Винету! Първи отзад напред! Индианците на Винету-много доволни от резултатите!
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нетната стойност на МРЗ е едва 405 ессрвро...
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е защото сме много "умни".
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Глупости Не трябва да вярваш на някого, а да разбираш. Костенурката напредва по-успешно от охлюва. Всичко е относително.
8
3
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 1 месец
Каква трагедия за тлъстите консумери, гледащи с досада "стани богат" докато чакат да почнат рекламите
7
4
 
19
 
! Отговори
Цветанка Ризова преди 1 месец
Нали след бутането на ПСА щяхме да минем половин Европа по доходи.... това беше проблема да стоим в калта. Кога?
6
4
 
29
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
Не може да бъде. Всяка минута ми обясняват умните глави, че България се развива успешно! На кой да вярвам.
5
11
 
14
 
! Отговори
Опашкарите преди 1 месец
Румъния е вече пред Унгария, където е любимеца на нашите другари орбанчо. Да не говорим, че са подминали с 5 места гърците, които са от 100 г в ЕС и са предпоследни. Не знам как въобще са ок Румъния да ги пакетират с нас за каквото и да е. Очевидно ние и гърците сме най-калпавите народи в Европа. Колкото и да им даваш и помагаш, то не става. Ориенталщина, шуробаджанащина и корупция пропила цялата система. Всички русофилски държави на опашката - Словакия къде е, Чехия къде е. Ама чипа друг.
4
9
 
25
 
! Отговори
Не на еврото преди 1 месец
А ако въведете еврото ще стане още по-зле. Магазинерите само чакат и ще надуят цените, а заплатите ви нямя да мръднат.
3
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
с 500 евра заплата и 300 евра пенсии каква покупателна способност търсите