Едва половината българи ще гласуват на изборите за Европарламент

Това сочат данни на "Евробарометър"
17 апр 2024 09:25, Стела Стоянова
97
Едва половината българи ще гласуват на изборите за Европарламент
Снимка БГНЕС

50 на сто са българските граждани, които ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент. Това показват данните от проучване на "Евробарометър", проведено между 7 февруари и 3 март във всички страни-членки, съобщава БНР.

За сравнение - общият процент на гражданите от ЕС, заявили, че ще дадат вота си за Европарламент, е 71 на сто.

60% от анкетираните във всички страни-членки заявяват, че са заинтересовани да гласуват през юни, което е с 3 процентни пункта увеличение в сравнение с есента на миналата година и 11 процентни пункта в сравнение с 2019 г..

Делът за България по този показател е 40%, като бележи ръст от 1 процентен пункт  в сравнение с есента на 2023 г. и  с 5 процентни пункта в сравнение с 2019 г.. Осем от десет анкетирани са съгласни, че гласуването е още по-важно в настоящия геополитически контекст. 62% от анкетираните в България са на същото мнение, което поставя страната на последно място сред държавите- членки.

81% от гражданите на ЕС имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, докато само 18% са с отрицателни нагласи. Мнозинството от гражданите в Общността - 56%, би искало Европарламентът да играе по-важна роля.

Данните за България сочат, че 77% от гражданите имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, а 41% от българските респонденти биха желали Европейския парламент да играе по-важна роля.

Европейските граждани биха искали борбата срещу бедността и социалното изключване -  33%, както и подкрепата за общественото здраве - 32%, да бъдат основните въпроси, които да се обсъждат по време на предизборната кампания. Същите приоритетни въпроси поставят и българските респонденти, като процентът им е съответно 48 и 34.

Гледайки към бъдещето, гражданите на ЕС поставят отбраната и сигурността  като първи приоритет при укрепването на позицията на ЕС в световен мащаб с 37%. За българските респонденти от първостепенно значение е фокусът върху енергийните проблеми - 35%, а отбраната идва на трета позиция с 31%.

71 на сто от европейците са съгласни, че членството в ЕС е от полза за тяхната страна. Малко над половината от българските респонденти - 52 на сто, са на мнение, че членството в ЕС е от полза на страната ни, което я поставя на последно място сред страните-членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен123 преди 4 седмици
Ако са се обадили на 1000 човека, което е малко съмнително..... Едва ли всички в цяла България ще гласуват на двете избори... Мен например никой не ме е питал дали, и за кого ще гласувам.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
БЪЛГАРИЯ ПРАЩА РУСКИ АГЕНТИ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
докато нема гласуваме ПРОТИВ като в Майка Русия, нема да гласувам !!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ ЩЕ СА НАПОЛОВИНА ПО-МАЛКО
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Платените тpoлове на ПеПето и ДеБето още от сега внушават,че изборите щели да са подправени,защото се организират след това Майдани да правят.По-добре излезте и гласувайте повече хора.Те се затрудняват да подправят като са много хора и могат само на определени места,а купените гласове ще са си капка в морето и няма да натежат.
16
3
 
12
 
! Отговори
Едва половината? преди 4 седмици
Защо се надценявате? :D У нас избирателната активност е 35% (заедно с вота от чужбина и купения такъв), от къде тая висока оценка си дават тия? За мен по-показателни бяха фермерските протести в централна Европа. Това значи, че схемите за източване на пари и унищожаване на отрасли са едни и същи в целия ЕС. ЕС освен да се разпадне друго не му остава... и това ще стане точно в най-неподходящия момент. *** разправяй после, че не е нагласено!
15
13
 
4
 
! Отговори
Петър Волгин преди 4 седмици
Пратете ме, че обичам да ми пълнят устата с европачки, както прави Костя след като ми разшири приятелският кръг по стара комунистическа традиция. Все пак всички фенове на Путин знаем, че женското е за разплод, а мъжкото за удоволствие. И ние като Путин сме фенове на еднополовите и затова сме идеални за европарламента.
14
3
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
българия е в нато и ес без референдум и защо да гласувам една шепа българида се мотаят по коридорите в ес да си пълнят гушите един път не чух един от тях да излезе на трибуната и да каже че не е съгласен с нещо затова аз и хората околомене не гласуваме от години защото няма за кого повтарям няма за кого
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз за европарламенти не гласувам. Да пратиш некви да тунеядстват и нищоправят, требе да си луд. Къде е оня пушач дрът Петър Слабаков, който не излизаше от студиата на телевизиите и неговата Ернестина. Откак го вкарахте в европарламента не го видофхме и за миг. Какво е работил за БГ. Да се отчете нещо.
12
2
 
7
 
! Отговори
:))) преди 4 седмици
До Аз имам кандидат Ами прибери си го в къщи,пообщувай една седмица с него и после пак заповядай!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо в Европа не се толерира корупцията на ниските нива в пирамидата, а във високите не само, че се толерира ами се и насърчава? Защо в Европа е ок да има олигарси заграбили всичко от държавата, защо се толерират мафиоти? Защо престъпниците са на свобода и няма закони за тях в Европа? Защо в Европа управляват безскруполни типове и простаци? Много въпроси оставащи без отговор....
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами като не гласуват и ходят за гъби после да не се оплакват като ни управляват луди на халюцигенни гъби,които ни карат да ядем скакалци и искат да унищожат земеделието+животновъдството.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не разбрах - половината ще гласуват или половината няма да гласуват.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Естествено, какъв смисъл има да гласувам, след като гласовете ще ги брои Служебният кабинет на Главчо Борисов Пеевски.
7
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Лично аз ще гласувам, за да не не доближат вече власт Кирчо, Кокорчо, Денков и Лена, Бойкикев и генерал Гном, и тяхната глупава, нагла, и алчна свита!
6
3
 
13
 
! Отговори
Половината преди 4 седмици
на половината, на половината ще гласуват. Нека медиите и социолозите не се опитват да реабилитират следващите избори. Всички знаем , че следващите управляващи ще са реално нелигитимни и едва ли ще защитават интресите на повече от 6-7% от нашето общество.
5
3
 
12
 
! Отговори
Тия нашите преди 4 седмици
Мошеници не трябва да припарват до евро паламент
4
1
 
21
 
! Отговори
Райчо Андреев преди 4 седмици
Фалшиво проучване. 25% максимум. И това е много за този кеч
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Европа не е това, което беше. В момента няма един истински политик, който да постави интересите на обикновеният европейски гражданин на първо място. В европейският парламент се обслужват всякакви чужди интереси и са поставени марионетки на различни фракции, като резултат е разсипването на икономиките на държавите членки и абсолютно недалновидна политика по отношение на емигрантите. Ако през следващите години Европа не промени политиката си, ще остане само един музей на открито!
2
3
 
8
 
! Отговори
Азис мазния гей преди 4 седмици
Да изпратят Азис.Поне ще спестят пари от пpoctитутки