Fitch: Липсата на стабилно правителство може да забави влизането на България в еврозоната след 2025 г.

Агенцията потвърди рейтинга на страната ни BBB с положителна перспектива
Обновена: 27 апр 2024 13:12 | 27 апр 2024 12:45, Анисия Иванова
64
Fitch: Липсата на стабилно правителство може да забави влизането на България в еврозоната след 2025 г.
Снимка: БГНЕС

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива, става ясно от съобщение на Министерството на финансите.

Рейтингът на България е подкрепен от силната външноикономическа и фискална позиция на страната в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет.

Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната в еврозоната, което би довело до по-нататъшни подобрения на показателите за външната позиция на страната. Въпреки забавяне на процеса по приемане на еврото след януари 2025 г. и подновената политическа несигурност Fitch Ratings отчита, че има широка политическа ангажираност на местно и на ниво ЕС за приемане на еврото. Всички законодателни мерки, които отразяват ангажиментите след влизането във Валутно-курсовия механизъм II, са приети, Законът за централната банка беше приет през февруари 2024 година, припомнят от ведомството.

Приемане на еврото

Инфлацията (според ХИПЦ) в България се понижи значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави-членки на ЕС. Fitch Ratings очаква, че страната няма да изпълни критерия за ценова стабилност в средата на 2024 г. България възнамерява да поиска изготвянето на оценка за напредъка си по критериите за конвергенция през второто полугодие на 2024 г., което би трябвало да позволи влизане в еврозоната по-късно през 2025 г. Според Fitch Ratings България би могла да изпълни критерия за ценова стабилност най-рано през четвърто тримесечие на 2024 г. и в зависимост от развитието на инфлацията в другите страни от ЕС.

България се очаква да изпълни всички други числови критерии за приемане на еврото (публични финанси, дългосрочен лихвен процент и валутен курс). Въпреки това липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025 г., са констатациите на рейтинговата агенция. Приемането на еврото е фактор, който подкрепя рейтинга на България.

Постепенно възстановяване на растежа

Българската икономика нарасна с 1,8% през 2023 г., подкрепена от силното потребление на домакинствата, положителен нетен износ и стабилен растеж на правителствените инвестиции. Слабото външно търсене, подновената политическа несигурност и бавното усвояване на фондовете на ЕС ще забавят икономическата активност през първото полугодие на 2024 г., докато положителният растеж на реалните заплати и силният растеж на кредитите ще подкрепят частното потребление.

Fitch Ratings очаква растежът на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) да се ускори до 2,4% през 2024 г. и до 3,1% през 2025 година.

Още за икономика - четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от ЕС
Европа бере първите горчиви плодове от вкопчването в електромобилите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
6
 
! Отговори
Ех една добра преди 3 седмици
Новина :)
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Копейките не знаят вече какви глупости да пишат.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рейтингите са абсолютно политически. Затова от ЕС преди години искаха да създадат своя рейтингова агенция, но май "големият брат" ги е сритал по кокалчетата.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е целта на Боко, ***, атака, итн, и т.н. и т.н.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕС няма бъдеще по много прости причини:1. Защото няма ресурси, няма база, както ни учеха навремето. Той е създаден като Обединение за въглища и стомана, сега няма НИЩО. Доскоро Франция на безценица се снабдяваше с уран от Африка, ама я изгониха. шел също се инася "доброволно".2. Сборище на мошенници няма как да оцелее. 3. населението на ЕС е повече от проблемно, живее с фалшиви представи за света и няма как да създаде умни ръководители.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ура! По-добра новина от тази едва ли може да се очаква. Наказание е за незачитане на референдума. Дай, Боже никога да не влезем в този ска...пан съюз.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Макрон оня ден каза, че европейските натовци трябва да изпратят войски в Украйна. И войските са там. Днес сутринта пак са понанамяли. Не по тяхно желание. Макрон каза, че ако Русия победяла, "нашата Европа" вече може и да я няма. И това е напът, т,е. работи се по въпроса и няма да я има ВАШАТА Европа.
12
1
 
6
 
! Отговори
akudф преди 3 седмици
това е целта на Бойко и шишко .защото ще спрат обръчите от фирми да крадат данъци на българските граждани ..... с поздравя Ахмед
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Благодарим ти, Бойко!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Въпросът е дали България закрива икономиката си по-бързо от Еврозоната! А причината е политическо късогледство и обвързаност!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
СТИГА С ТАЯ ДЪФКА НАЙ БЕДНАТА И КОРУМПИРАНА СТРАНА В РВРОЗОНАТА НЕ СТЕ НОРМАЛНИ БЕ
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скоро в България няма да има стабилно правителство по простата причина, че народа спря да гласува, защото му е все тая кой ще го краде и мачка. С 30-40% гласували никога няма да имаме правителство с мозинство, а ще управляват разни сглобки, коити ще дърпат баницата всеки към себе си.
7
6
 
13
 
! Отговори
Рени преди 3 седмици
Искрено се надявам, този срок да се разтегне във времето до безкрай! Разчитам на предстоящите избори ПП Възраждане да спечелят с огромно мнозинство (както се прогнозира) и с това да се сложи краят на всякакви спекулации, че лева може да се замени с вредното евро.
6
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
25 ГОДИНИ НЕ СМЕ В ЕВРОЗОНАТА МОЖЕМ ДА НЕ СМЕ В ЕВРОЗОНАТА И ОЩЕ 25 ГОДИНИ НИЕ ИМАМЕ ВАЛУТЕН БОРД КОЙТО Е МНОГО ПО-ДОБРЕ ЩОТО ОГРАНИЧАВА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЪС ВЗИМАНЕТО НА ВЪНШНИ ЗАЕМИ!! В ЕВРОЗОНАТА ЩЕ ИМ СЕ РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ ЩЕ ЗАТЪНЕМ В ЗАЕМИ КАТО ГЪРЦИЯ :D
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То пък едно правителство...
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тиквата съсипа България!
3
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е то това е задачата на руския фигурант Радев и мишките дето докара
2
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Липсата на стабилно правителство дължим на президента и променкаджиите, които яхнаха протеста 2021 и с парите на мутрата Божков черепа, свалиха законното редовно правителство на ГЕРБ. Тогава бяхме на крачка от Шенген, но след инсталацията на ПП,ДБ и компания във властта, настъпи хаос и стагнация в държавата, подсилени от войната в Украйна. Факт.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
вече не се ли съгласува съществително и глагол в българския език