В коя страна да отида? Всеки четвърти в трудоспособна възраст иска да работи в чужбина

Ето кои са най-популярните страни и градове за работа в света
Обновена: 27 апр 2024 07:44 | 27 апр 2024 07:30, Анисия Иванова
190
В коя страна да отида? Всеки четвърти в трудоспособна възраст иска да работи в чужбина
Снимка: БГНЕС/EPA

Почти всеки четвърти обмисля възможността за преместване в чужда държава с цел работа. Данните са от ново проучване, проведено сред хора в трудоспособна възраст, и показват и друго: 23% от хората търсят активно работа в чужбина. А сред онези на възраст между 20 и 30 години дори 32% - почти всеки трети от тази възрастова група е готов да живее и работи в друга държава. Делът на участниците в допитването, които имат завършено висше образование, е 24%.

Проучването е проведено от Stepstone - глобален германски портал за набиране на персонал, съвместно с Boston Consulting Group и международната асоциация на сайтовете за наемане на служители The Network. За него са били интервюирани 150 000 служители в 185 държави.

Най-много от анкетираните мечтаят да работят в англоговоряща страна. Австралия, която през 2014 при подобно проучване заемаше седмото място, тази година се изкачва до върха на класацията по популярност. На второ място отново са САЩ, следвани от Канада и Великобритания, която си връща четвъртото място след като (вероятно заради Брекзит) беше паднала в проучванията през 2018 и 2020 до пета позиция.

Първата неанглоезична страна и най-популярната страна от ЕС в новата класация е Германия. Тя заема 5 място. Същевременно обаче това е най-лошият резултат за Федералната република през последното десетилетие, която през 2018 дори заемаше 2-рото място след САЩ.

Тази година на шеста позиция е Япония, която преди изобщо не влизаше в Топ 10 на най-желаните за работа страни. Местата от седмо до десето се заемат от Швейцария, Сингапур, Франция и Испания, съобщава "Дойче веле".

Така в Топ 10 на най-популярните страни за работа влизат пет държави от Европа (три от които са членки на ЕС), три от Азиатско-тихоокеанския регион и две от Северна Америка. Извън първата десятка вече са Италия, Швеция и Нова Зеландия, които в предишни години са попадали в топ 10.

Проучването дава отговор и на въпроса кои са най-желаните от чужденци градове за работа. На първо място е Лондон, следван от Амстердам, Дубай, Абу Даби и Ню Йорк.

На шесто място анкетираните поставят Берлин. Изглежда популярността на Германия сред потенциалните трудови мигранти се дължи до голяма степен именно на привлекателността на нейната столица и най-голям град. В същото време Франкфурт на Майн, финансовата и банковата столица на Федералната република, е поставен едва на 40-о място, следван от града с най-скъпите жилища и наеми в Германия - баварската столица Мюнхен.

Участниците в допитването обясняват така причините, които ги теглят към Германия: привлекателни предложения за работа (посочени от 74%), високо качество на живот (61%), безопасност и стабилност (49%), благоприятно съотношение между заплата и разходи за живот (48%).
Бранденбургската врата в Берлин, забележителност в ГерманияБранденбургската врата в Берлин, забележителност в Германия

По-несъществена роля за потенциалните кандидати за работа в Германия играят например иновативният потенциал на Федералната република и нивото на цифровизация в страната (36%), както и германското здравеопазване (34%). Гостоприемството на германското общество, неговата толерантност и отвореност към хората от други региони на света, се смята за важен положителен фактор от 30% от анкетираните, а 29% посочват като аргумент добрите условия за семейства с деца.

Германия е най-популярна сред потенциалните трудови мигранти в Босна и Херцеговина и Турция, което вероятно до голяма степен се дължи на факта, че местните жители на тези страни вече са формирали големи диаспори в Германия. Сред хората в Пакистан, Унгария и Гана също се проявява особено желание за работа в Германия.

В същото време самите германци не са много склонни да напускат страната си, за да работят в чужбина. При 23 процента средна стойност за света само 7% от германците проучват възможностите за работа в друга държава. Сред германските младежи 10 процента биха били склонни да си търсят работя в чужбина - при средна стойност за света от 32 процента.

Но ако въобще германците обмислят възможността за преместване в друга държава заради работата, то предпочитанията им категорично падат върху европейски страни и най-вече върху немскоговорящи такива. Затова Швейцария и Австрия са особено популярни сред потенциалните трудови мигранти от Германия. На трето и четвърто място се нареждат съответно САЩ и Испания. Тук е важно да уточним, че германските граждани не се нуждаят от никакви разрешения за работа в страните от ЕС.

Като цяло най-висока степен на готовност за заминаване в друга държава с цел намиране на работа има в някои африкански държави, водеща от които е Гана - там 74% от анкетираните са заявили, че активно мислят за работа в чужбина. Всеки втори индиец (54%) също обмисля вероятността за напускане на страната с цел работа в чужбина, а в Турция такива планове кроят 35% от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от ЕС
Европа бере първите горчиви плодове от вкопчването в електромобилите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 106: Защо бъркаш промените в политическата система с напредъка в живота на хората, който така или иначе се случва с напредъка на времето?
110
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До анонимен 12: аз искам да работя в най-голямата територия. И не се шегувам. За целта, моля смъкни санкциите, че няма как да се добера до там!
109
7
 
20
 
! Отговори
канадец преди 3 седмици
Семейството и аз сме от 20 години в Монтреал. В Канада шансовете за реализация на млади и способни са по-добри, а имиграцията е легитимен и добре организиран процес на интеграция.По мое мнение ако си в Българиа също може да прогресираш, но само с помощ от някои хора, иначе забрави за кариера.
108
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз си оставам тук. Тъкмо взе да се очиства от селяни.
107
2
 
22
 
! Отговори
Анкетна карта преди 3 седмици
Значителен процент от тези, които искат да работят в чужбина, бъркат екскурзията с емиграцията.
106
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората бегат защото управлява ГЕРБ, а требе да ни дойдат некои други да ни управляват да не бегат хората.
105
10
 
10
 
! Отговори
Главанак преди 3 седмици
Не само трудоспособните, много повече са хората извънтрудоспособна възраст, които мечтаят да напуснат страната, докато управлява мафията герб, просто социолозите не искат да направят проучване!Никой не иска да живее в страна, в която главния мафиот от Банка управлява чрез насаждане на страх, и в която прокуратурата е най- голямата му патерица!
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Требе мерезето да го дигнат на 3 хиляди лева.
103
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При социализма нямахме тоалетна хартия и банани и не можехме да бягаме на запад.
102
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 101 Право в десятката! В цял свят работят за това да убият средната класа и всички да са на минимални доходи едва да закрепят месеца. Може да дават МРЗ 20$ на час в Калифорния, но какво става? Биг Мак е 18$ или 36лв. Не менюто. Сандвичът само. Изведнъж този доход става почти равен на среден мениджър, наеми нагоре, маса народ спи по улиците в палатки... Вече масово си плащат тока и храната на кредит. В ЕС същото- МРЗ да гони поне 50% от средната.Всички в един момент ще са на МРЗ.
101
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бедните отиват в богатите държави и си остават бедни цял живот. А богатите отиват в бедните държави и стават още по богати! Първите отиват да "бачкат". А вторите отиват да правят пари. Който разбрал, разбрал.
100
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Работник Не си познал. Работа има много и вече е често с доход над този на западняците чисто. Примерно в Испания ИТ трудно минава 2000 евро нето, нищо че се води на двойно. У нас 4000лв е средно НЕТО в бранша. Същото е за строители, заварчици, адвокати, лекари и много други професии. Разбира се, има и ниско платени като счетоводители(ама то всеки втори е икономист), общаци, дребни чиновници и т.н. Средната заплата ни е 1200 евро при поне 30-40% укриващи данъци! Проблемът е до избора ти.
99
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
We want to become Russian citizens | Family with 6 Children Fled the USA
98
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма значение къде ще отидеш защото вече навсякъде по света е едно и също. Стандартите се и начините на правене на бизнес изравниха. Човек който може и знае как да изкарва пари ще бъде успешен където и да отиде по света защото принципите по които се изкярват пари и се прави бизнес работят навсякъде по света по един и същ начин. Ако сте бедни в България и в чужбина пак ще сте бедни. Отиването в друга държава с нищо не променя социалния статус.
97
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 93 Да не си мислиш, че при соца хората не са искали да бЕгат? Ама имаше ограда. Половината народ преди 89 год. щеше да избЕга, ако можеше.
96
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Монако вярно е топ като стандарт на живот, ама вярваш ли, че този стандарт е на обслужващия персонал? Предлагаха ми навремето работа в Люксембург. И в ОАЕ са ми предлагали. Сумите звучаха наистина добре. Правих сметка как ще живея там. Ами, не излиза и при 7-8000 евро нето, т.е. над 12-13000 на месец. Стая 20кв.м. с *** в нея е 1500 евро. За евтино- кола и в Германия или Белгия, цените- огромни за всичко. Е, защо да работя там? Испания взимат наполовина на моето за същата позиция
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами гласувайте за Трифонов, Копейката, и се изнасяйте. Какво друго.
94
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нямам против и овчар да стана, даже с удоволствие ще го работя това, стига да получавам нормален доход. В едната ръка гегата, а в другата книгата, и така ще си изкарам 100 години. :)))
93
9
 
28
 
! Отговори
222 преди 3 седмици
Аз бях в Лондон 5 години , след като дойде Брекзит и европейците се изнесоха , там стана Бангладеш,Нигергия и Индия .... вече неможеш да излезеш на улицата от нагли амуджи... след това за година в Белгия , там пък ***,мароканци и араби, в крайна сметка си се прибрах в Бг и поне живея спокойно...... навремето се бъзикаха с предсказанието да се прибираме до 2025 , но като гледам какво става по света май са прави !
92
5
 
15
 
! Отговори
До кучешки живот 2 преди 3 седмици
Идеалният работник е такъв, който се съсипва за жълти стотинки, гърби се с допълнително работа, и разпуска с мачове, биричка и тв предавания. Още по-добре е, ако си семеен и с кредити, защото тогава си още по-послушен. За нищо на света не прави грешката да създаваш семейство, не и на етап. Ааа да, и вярвай на милиардерите като Мъск, че ако работиш като вол, ще преуспееш в живота.